Koronavírus tesztek a Happymed-nél!

...

KORONAVÍRUS ANTIGÉN GYORSTESZT ORRÜREGBŐL, illetve IgG és IgM ELLENANYAG TESZTEK VÉRBŐL!    

Rendelőnkben kétféle koronavírus teszt érhető el, ezek az antigén és antitest (ellenanyag) vizsgálatok. Az antigén vizsgálat a fertőzést okozó koronavírus egy részét (fehérje), antigénjét mutatja ki, míg az IgG és IgM ellenanyag vizsgálatok a szervezet által a vírus ellen termelt speciális anyagokat, ellenanyagokat (antitest).

 

Koronavírus (Covid-19) antigén gyorsteszt

A vizsgálat a koronavírus egy darabjának (fehérje) kimutatására alkalmas, melynek specificitása 99,68%, szenzitivitása 96,52%. A PCR teszttől hatékonysága valamivel elmarad, azonban a jelenlegi szabályok szerint bizonyos esetekben, mint pl a külföldi utazások esetén is hatóságilag elfogadott. A patikákban vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket legtöbb hatóság NEM fogadja el!

  • Külföldi utazásokhoz a negatív eredményű teszt jelenleg elfogadott (általában az utazás előtt 48 órával készült)
  • Gyors: 15-30 perc alatt eredmény, és a lelet is megvárható
  • Mintavétel: orrnyílás körüli, orrüregből (2 cm mélységben), így kevésbé megterhelő, és nem szükséges éhgyomorra lenni.
  • Viszont a mintavétel előtt 2 órával a dohányzás TILOS, mert befolyásolja az eredményt.
  • Angol, német, magyar nyelvű lelet
  • Orvosi aláírással, pecséttel hitelesítve
  • Szükség esetén utazási okmány számával ellátva

 

Koronavírus (Covid-19) IgM és IgG ellenanyag vizsgálatok

Az IgG és IgM ellenanyag vizsgálatok a szervezet által a vírus ellen termelt speciális anyagokat, ellenanyagokat (antitest) mutatja ki a vérből, alkalmas a korábbi feltételezett vagy igazolt fertőzés lezajlása után, illetve az oltások után kialakult IgG ellenanyagszint vizsgálatára is.

A SARS-CoV-2 IgG ellenanyag teszt a koronavírussal fertőzött beteg, vagy a beoltott egyén immunrendszere által termelt azon specifikus IgG antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki a vérből, melyek hosszabb távon fennmaradnak.

A tartósan fennmaradó IgG antitestek lehetővé teszik azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

Az alkalmazott teszt a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje (spike-protein) ellen termelt IgG antitestek szintjét méri a vérben, így a jelenleg alkalmazott összes oltás beadása után kialakult ellenanyag szint mérésére is alkalmas, ezáltal a kialakult ellenanyagos (antitestes) immunválasz (védettség) is mérhető.

A mintavételt a kétdózisú oltások esetén a második oltás után legalább 1 héttel, az egydózisú oltások után 4-6 héttel javasolt.