Blog

Emésztőrendszeri problémái vannak? – Derítse ki tünetei okát ételintolerancia vizsgálattal!

2022.07.28.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az emésztőrendszert érintő tünetek, amelyek hátterében többek között a stresszes, rohanó életmód, illetve a nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételek elfogyasztása áll. A betegek jelentős részét az ételallergiával, ételintoleranciával vagy ételérzékenységgel élők teszik ki.

De vajon mi a különbség ezen problémák között? A három kifejezés között azonosság és különbség is van, mind a tünetek, mind a kialakulásuk tekintetében.

Ha ÉTELALLERGIÁVAL állunk szemben, akkor a szervezetünk gyorsan és drámaian reagál az allergiát okozó ételre, ami az étel fehérje-összetevők ellen fellépő heves, immunológiai reakció. A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat, enyhe bőrviszketéstől az életveszélyes gégeödémáig terjedhet. Az allergia nem dózisfüggő, a szervezetbe kerülő allergén kis mennyisége is kiváltja a tüneteket. Sok esetben az allergia nem múlik el, ezért az allergiás reakciót kiváltó ételt az étrendből véglegesen ki kell iktatni.
Az ételallergia tünetei lehetnek: hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, hányás, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, bizsergő érzés, orrfolyás, orrdugulás.

Tipikus allergénnek számít a tejfehérje, tojás, szója, földimogyoró, a mogyorófélék (török mogyoró, kesudió, dió, mandula, makadámdió, pisztácia), a hal és a tenger gyümölcsei. Ha valamely tünet az adott élelmiszer (pl. tojás) fogyasztását követően ismételten megjelenik, könnyű az azonosítása. Azonban a készételekben sokszor nyomokban van jelen az allergiát okozó anyag, ilyenkor nehezebb a dolgunk.
Az ételallergia bármely életkorban jelentkezhet, leggyakoribb az első életévekben, míg felnőtteknél ritkább. A gyermekkori ételallergia gyakran megszűnik, azonban 6 éves életkor után a gyógyulási arány sokkal kisebb.

ÉTELÉRZÉKENYSÉG esetében fontos különbség, hogy a szervezet immunválaszáról van szó egyes táplálék-összetevőkre, amelyek gyulladást, irritációt és egy késletetett immunológiai reakciót váltanak ki. Kiváltó ok lehet bármilyen részlegesen emésztett táplálék összetevő, ami átjut a bél nyálkahártyán. Az ételérzékenység változó súlyosságú, kis mennyiség bevitele esetén a tünetek nem mindig jelentkeznek, és az allergén elhagyása esetén megszűnhetnek. Az ételérzékenység hátterében meghúzódhat a bélfal áteresztőképességének fokozódása (szivárgó bél szindróma). Hatására a bélfal bizonyos anyagok vagy baktériumok hatására áteresztővé válik, és fehérjék, baktériumok jutnak át a szervezetbe, ahol autoimmun és allergiás reakciókat váltanak ki. Kialakulásában sokféle tényező szerepet játszhat: lehet az egyoldalú étkezés, a bélflóra változása, gyógyszeres kezelés, valamilyen fertőzés, gyomorsavtúltengés, a stressz, az alkohol és nikotin okozta károsodás vagy akár a tartósítószerek.
Az ételérzékenység tünetei lehetnek: hasmenés vagy székrekedés, puffadás, gyomorfájdalmak, hányinger, hányás, ízületi fájdalom, asztma, víz visszatartás, autoimmun betegségek, krónikus légúti tünetek, fejfájás, álmatlanság, figyelemhiány, hiperaktivitás, szorongás, depresszió, sötét karikák vagy duzzanat a szemek körül, állandó köhögés, arc melléküreg gyulladás, ekcéma, súlyfelesleg problémák.

ÉTELINTOLERANCIA esetén egyes táplálék összetevők irritálják az emésztőrendszert a hiányos lebontás miatt. Fennállása változó súlyosságú lehet és dózis függő. A tünetek kis mennyiség esetén nem mindig jelentkeznek és általában az emésztőrendszerre korlátozódnak, például hasi görcsöket, puffadást, hasmenést okozva. Leggyakoribb kiváltó okok a tejcukorral (laktóz), gyümölcscukorral (fruktóz), hisztaminnal (sajt, bor, savanyított ételek), szulfitokkal (bor), szalicilátokkal (zöldség, gyümölcs, kávé, aszpirin) szembeni intolerancia.
További számos betegség és életminőséget rontó állapot összefüggésbe hozható az ételintoleranciával, ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot.

Miért javasolt az ételintolerancia vizsgálat?
A széleskörű vizsgálattal több, mint 200 féle allergén szervezetre gyakorolt hatásának, reakciójának kimutatására van lehetőség. A vizsgálat allergénjei: tejtermékek, tojás, magvak, aszalványok, gabonák, fűszerek, gyümölcsök, zöldségek, halak, tenger gyümölcsei, húsok, hüvelyesek, egyéb élelmiszerek. A vizsgálati eredmény a vizsgált táplálék-összetevők esetében arról ad felvilágosítást, hogy az adott összetevő milyen mértékben fogyasztható.

Kinek és mikor ajánlott a vizsgálat?
A vizsgálat elvégzése aktív, tünetes időszakban javasolt és vegyes táplálkozású gyermekek és felnőttek esetében végezhető el. Speciális felkészülést nem igényel, mert nem éhgyomori vizsgálat, azonban fontos szempont, hogy a vizsgálat akkor ad pontosabb információt az ételérzékenységre vonatkozóan, ha a betegnek a vizsgálat időpontjában tünetei vannak.

Milyen típusú vizsgálatokra van lehetőség?
Rendelőnkben két cég megbízható módszere áll rendelkezésre: a Dr. Fooke Ételintolerancia 206 és a Foodtest 200+ vizsgálatokat lehet igénybe venni. Mindkét vizsgálat a különböző allergénekre vonatkozóan mutatja ki az ételintolerancia fennállását, melyet mennyiségi (quantitativ) módon mér. A vizsgálati eredmény segítségével a fennálló, kellemetlen tüneteket és a fokozott immunválaszt okozó táplálék­ alapanyagok kiválthatók, illetve kizárhatók az étrendből, ezáltal jelentősen javíthat életminőségén!

Az eredmények kiértékelésében és az eredményekből következő étrendi javaslat felállításában a dietetikai tanácsadás nélkülözhetetlen. Dietetikusunk várja Önt szeretettel, hogy biztonságban elindíthassa a megfelelő, jólétét támogató táplálkozás útján!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.