Koronavírus (Covid-19) tesztek

Ez a szolgáltatás a szentendrei rendelőben érhető el!

...

Koronavírus (Covid-19) tesztek

Rendelőnkben kétféle koronavírus teszt érhető el, ezek az IgM és IgG ellenanyag vizsgálatok, melyeket a szervezetünk immunrendszere a SARS-CoV-2 vírus ellen termel. Mindkét vizsgálat vérmintából történik, mely nagy pontosságú, professzionális laboratóriumi (ELISA módszerrel), kvalitatív (minőségi) eljárás, ahol már nem merültek fel olyan hiányosságok és megbízhatatlanságok, mint a szubjektívebb gyorstesztek esetében. Ezen tesztek az amerikai (FDA) és európai (CE IVD) hatósági engedéllyel is rendelkezik.   (PCR tesztet - orr nyálkahártyából vett tesztet nem készítünk!)

SARS-CoV-2 IgG (IgG ellenanyag vizsgálat) ELISA

A teszt a SARS-COV-2-vel fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki, mely a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg először. Ezek a specifikus IgG antitestek a betegség tünetes stádiumában már kimutathatók, sőt még az után is egy darabig, amikor a PCR technikával kimutatható RNS (vírus) már nem detektálható. Emellett azonosíthatók azon esetek is, akik korábban megfertőződtek, felgyógyultak és valószínűsíthetően immunissá váltak, ellenanyag szintjük magasabban van. Éppen ezért azok is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, és a valószínűsíthetően kialakult immunitás miatt ellenanyagszintjük szintén megemelkedett.

SARS-COV-2 IgM (IgM ellenanyag vizsgálat) ELISA

A vizsgálattal a SARS-COV-2 vírus ellenes IgM antitestek (ellenanyagok) mutathatók ki vérből. A megfertőzött beteg immunrendszere a SARS-CoV-2 okozta fertőzésre specifikus antitestek termelésével reagál. Ezek az antitestek a fertőzött egyének szérumában (vérében) a tünetek jelentkezése után néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg (hamarabb, mint az IgG ellenanyag). A COVID-19-ben szenvedő betegségben a SARS-CoV-2-re specifikus IgM antitestek (ellenanyagok) a betegség tünetes stádiumában mutathatók ki, azután is, hogy a PCR technikával kimutatható RNS (vírus) már nem detektálható. Az IgM antitestek (ellenanyagok) jelenléte lehetővé teszi a közelmúltbeli fertőzés azonosításást és a betegség lefolyásának értékelését.

Beszámolók szerint az RNS és az antitest kimutatására irányuló vizsgálatok kombinálásával 99%-os érzékenység érhető el.

Az akut fertőzés legkorábban (a fertőzést követő 3-4 napon belül) a széleskörben szűrőtesztként alkalmazott PCR technikával mutatható ki. Ugyanakkor az érzékeny PCR technikával fals negatív eredményt adhat a mintavétel előtti étel-, italfogyasztás, fogmosás, a nem megfelelő mintavétel vagy preanalitika. Emellett a nem aktív vírusokat is kimutatja, amely fals pozitív eredményt ad.

A SARS-CoV-2 IgM teszt a PCR kimutathatóság után már 2-3 nappal jelzi a vírusfertőzést és mivel a teszt elvégzése vérszérumból (vérből) történik, kiküszöböli a mintavétel hibájából adódó fals negatív PCR eredményeket, valamint a mintavétel jóval kevésbé megterhelő az egyén számára. A SARS-CoV-2 IgM teszt további előnye a PCR teszttel szemben a gyorsabb eredményközlési idő, valamint az alacsonyabb költsége. Mivel a teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképben, köztük az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzésekben, a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi szokásos influenzajárvány estén a fertőzések megkülönböztetésében.

A SARS-CoV-2 IgM teszt alkalmas a PCR teszt kiegészítésére:

  • a PCR negatív, de tüneteket mutató, COVID-19 -re gyanús betegeknél a betegség kimutatására/kizárására
  • alternatív lehetőség, ha a kenetminta vétele akadályozott vagy sikertelen
  • sürgős eredmény szükséglet esetén, akár a PCR teszt indításával párhuzamosan (sürgősségi betegfelvétel, műtét előtti teszt, valamilyen eseményen való részvétel feltétele)
  • ha a PCR vizsgálatok elvégzése anyagi korlátokba ütközik

Mindkét vizsgálat esetén a mintavétel vénás vérből történik, vagyis „egyszerű vérvétel”, és a laboratóriumi eredmény 2 munkanapon belül elkészül.

Fontos tudni, hogy kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható vagy zárható ki semmilyen vírus fertőzés, így SARS-COV-2 fertőzés sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl tünetekkel, klinikai megfigyelésekkel együtt kell értékelni, vagyis diagnózist kizárólag orvos állíthat fel. Ezek alapján SARS-COV-2 gyanúja, vagy a laborvizsgálatok pozitivitása esetén kiemelten fontos járványügyi feladat a szabályozás betartása és orvos felkeresése.

Az 1/2014. EMMI Rendelet alapján az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményét a laboratóriumnak jelentenie kell a vizsgált személy személyazonosító adataival együtt mind pozitív, mind negatív eredmény esetén is a központi járványügyi rendszer felé (OSZIR).

A fentieket figyelembe véve - míg orvosával felveszi a kapcsolatot – adunk egy támpontot az eredmények értékelésére.

IgG és IgM is negatív: vagy nem találkozott a vírussal, vagy abban a periódusban van, amikor a fertőzés után az ellenanyagok még nem jelentek meg (ablak periódus – tünetmentes időszak), kb 5 nap. Amennyiben a teszt után tünetek jelentkeznek, a vizsgálatot meg kell ismételni és orvoshoz fordulni. Amennyiben egy igazolt (PCR) koronavírus pozitív egyénnel történt találkozó óta elegendő (több, mint 5 nap) idő eltelt, úgy valószínű, hogy nem történt fertőzés.

IgG pozitivitás és IgM negativitás: korábban, akár tünetmentesen lezajlott fertőzés, általában a fertőzés után kb 28 nappal. (Pontos ismeretünk még nincs, hogy mennyi ideig mutatható ki az ellenanyag a fertőzés lezajlása után, egyénenként különböző lehet.)

IgG és IgM pozitivitás: vagy nemrégen lezajlott, vagy még akut fertőződés, mely a fertőzést követően kb 14-28 nap között a legvalószínűbb. Ebben az esetben fennáll a vírus ürítés veszélye. PCR vizsgálat és orvos felkeresése javasolt.

IgM pozitivitás és IgG negativitás: korai fertőzés, IgG még nem jelent meg, mely a fertőzés után kb 5-21. nap között észlelhető. Valószínűsíthető a vírus ürítés, mindenképpen PCR vizsgálat és elkülönítés javasolt.

Szolgáltatásaink árai

  • Covid-19 ellenanyag teszt (ELISA) ⋅ 9 000 Ft
    (1 teszt esetén - IgG vagy IgM)

  • Covid-19 ellenanyag teszt (ELISA) ⋅ 16 000 Ft
    (2 teszt együttes vizsgálata - IgG és IgM)

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.