Blog

Kinesio tape – kismamáknak!

2021.12.01.

Várandósság idején a medencecsont állása, billenése megváltozik, ezáltal komoly fájdalmak jelentkezhetnek a deréktáji, lumbális szakaszon, a nagy teher viselésétől megváltozott statika miatt pedig az izmok feszessé válnak. Amikor már a kismamának az alvás, a fekvő pozíció megváltoztatása is nehezen megy, a has alátámasztó, tehermentesítő ragasztása sokat segíthet.

A kinesio taping több problémára is megoldást jelenthet: nem engedi túlnyúlni a bőrt, jelentősen csökkenti a hasfal elvékonyodásának, berepedésének esélyeit, megelőzhetőek vele a nyak-, hát-, deréktáji és lábfájdalmak, a sérv vagy a hasi izomszétválás. Az ödémák, a duzzadt, vizesedő végtagok feszülése is csökkenthető általa. Továbbá a rugalmas szalagok - amelyeket a has haránt és hosszanti irányában lehet ragasztani - mérséklik a feszülést, megemelik a bőrt, ezáltal nagyobb térfogatot biztosítva a vér- és nyirokkeringésnek, illetve csillapítva a pangást. A tape szalagok lazítják, tehermentesítik az izmokat is, ezért erős és fájdalomcsillapító hatásuk is van, ami manuálterápiával ötvözve a leghatékonyabb.

A szalagok színét illetően gyulladásos területen hűthetünk feketével, lilával és zölddel. Viszont deréktájat (kivéve ideggyulladás esetén) vesét, kismamapocakot nem ragaszthatunk hűtő színekkel. A meleg, fűtő színek a pink, a citrom, a narancs vagy a piros. A bézs tape-nek színterápiás hatása nincs, semleges hatású, vagyis hőt nem közöl, itt a támasztások kezelnek.

Mikortól ajánlott a tape alkalmazása?

A várandósság harmadig hónapja után lehet derékra és hasra ragasztani, előtte nem, mert akkor a beágyazódás támogatása az elsődleges. A tape akár öt-hét napig is a bőrön maradhat, nem akadályozza a mindennapi tevékenységeket, zuhanyozni, sőt, még úszni is lehet vele.

Szülést követően is érdemes ehhez a módszerhez fordulni, mert hathatós segítséget nyújt a kismamának a regenerációban: striák, gerincpanaszok esetén, illetve a has alakjának és esztétikai állapotának mihamarabbi visszanyerésében is.

Összességében a kinesio tape-nek a felsoroltakon kívül még számtalan jótékony hatása van. Amellett, hogy semmiféle gyógyszert nem tartalmaz, kiválóan alkalmazható azonnali fájdalomcsillapításra, az ödémás végtagok és az emlőgyulladás kezelésére, izomlazításra, a várandóssággal járó testi változások viselésének támogatására és nem utolsó sorban a bőr védelmére.

A várandósság ideje alatt ajánlott a rendszeres kismama torna, ahol kiemelt hangsúlyt kap a helyes testtartás és légzés gyakorlása. A tornagyakorlatok javítják a vérkeringést és elősegítik a nyugodtabb és pihentető alvást. A kismama torna további előnye a kismama lélegzetével való kapcsolatának elmélyítése és a szülés alatti légzéstechnika elsajátítása.

A kinesio tape ragasztást gyógytorna szolgáltatásunkon belül veheti igénybe budapesti és szentendrei rendelőnkben. Emellett várjuk szeretettel kismama torna szolgáltatásunkra is Szentendrén, ahol személyre szabott órákkal várjuk a várandós anyukákat!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Kismama torna

A várandósság egy olyan állapot, amely gondos felkészülést kíván. A torna a kismama életminőségén, fizikai állapotán, lelki közérzetén és a szülés utáni felépülésben is fontos szerepet játszik.

Részletek
Csípő- és tomporfájdalom – vajon mire hívja fel a figyelmet?

Jellegzetes tünet a csípő és comb hátsó-külső részén jelentkező kisugárzó fájdalom, valamint, ha behatárolható nyomásérzékeny pont tapintható a nagy tomportáj feletti területen, illetve, ha oldalt fekve az érintett oldalon kifejezett érzékenység, fájdalom jelentkezik, ami az alvást zavarja. Jellemző, hogy a panaszok fokozódnak hosszú gyaloglás, lépcsőzés után, vagy ha ülés után fel kell állni.

Édesítőszerek – használatuk vajon helyes megoldás a cukorpótlásra?

Mindennapjainkban a szakemberek számos felületen, fórumon hívják fel a figyelmünket a cukorbevitel csökkentésére, de a kulcsszó ebben az esetben is a mérték: teljesen nem lehet és nem is kell felhagynunk a cukorral, illetve az édes ízzel.

Egyensúlyozás – a több szinten ható mozgásforma!

Az egyensúlyérzék nemcsak egy velünk született képesség, hanem kortól, nemtől függetlenül nagymértékben fejleszthető. Számtalan előnye van a hétköznapi életben, mert ez az alapja a többi összetett mozgásnak, mint a séta, futás, ugrás, emelés. Érdemes rendszeresen az edzésprogramunk részévé tenni!