Blog

Hogyan segíthet a szülő túlsúlyos gyermekének?

A túlsúlyos gyermekek sok nehézséggel szembesülhetnek. Különbözőnek érezhetik magukat a többi gyerektől, ami befolyásolhatja az önbizalmukat és a többiek zaklatásának is ki vannak téve. Emiatt a szülők gyakran aggódhatnak, hogy gyermekük hogyan vegyen részt a mindennapi tevékenységekben, például az iskolai sportban.

Október a látás hónapja! – figyeljünk kiemelten szemünk egészségére!

Napjainkban sokan szenvednek szemfáradtságtól munkájukból és életmódjukból adódóan. Ha egy hosszú nap után szeme könnyezik, pirosodik, fáradt, mindenképp jelentkezzen be egy látásvizsgálatra, hogy utána megfelelő szemüveg viselésével hatékonyan lassíthassa látása romlását!

Találjon rá az ideális masszázs kezelésre!

A masszázs – legyen az bármilyen fajta – jólétünket és regenerálódásunkat szolgálja, főleg, ha képesek vagyunk rendszeresen beiktatni mindennapi életünkbe. Lehet, hogy épp stresszoldásra van szüksége vagy légúti problémái vannak, esetleg hátfájással küzd? Válassza az Önnek legalkalmasabb kezelést, aktuális állapotának megfelelően!

Javítsa életminőségét tudatos légzéssel és jelenléttel!

A tudatos légzés évszázadok óta része a jógikus hagyománynak, amelynek többek között olyan pozitív hatásai ismertek, mint az egészséges bőr, a pihentető alvás és a megfelelő hormonszabályozás.

Hűvösebb nappalok, hosszabb éjszakák – mit tehetünk ősszel egészségünk megőrzéséért?

Az ősz lassan ráhangol minket az egyre hidegebb időre és a nappali fény csökkenésére. Legtöbbünk ezt az időszakot a kevesebb energiaszinttel, a rossz hangulattal és a fáradtsággal társítja, de ennek nem kell így lennie. Változtassa meg hozzáállását és hozza ki a legtöbbet ebből az időszakból is!

Magnézium – miért van rá szükségünk?

Ez az ásványi anyag létfontosságú egészségünk megőrzéséhez: hozzájárul többek között az erős csontokhoz, a pihentető alváshoz és bizonyítottan még a migrén csillapításához is.

A gyógynövények megközelítése az ájurvédában

Az indiai ősi gyógyító rendszer, az ájurvéda szerint az egészség úgy határozható meg, mint a környezetünk, a testünk, a tudatunk és a szellemünk között fennálló dinamikus egység állapota.

Fogyással kapcsolatos tévhitek

Ha nem elégedett a súlyával és fogyókúrába kezd, gyakran ragaszkodhat túl időigényes vagy nehezen betartható étrendhez, illetve edzésprogramhoz. Nézzük, melyek azok a köztudatban élő téves hozzáállások, amelyeket érdemes újragondolni!

A hobbi életünket megváltoztató ereje

A szabadidő az a tér az életünkben, ahol a legtöbb szabadságot megélhetnénk. Legtöbbünk mégsem tulajdonít olyan jelentőséget ennek és fontossági sorrendjében is meglehetősen háttérbe szorítja, pedig elengedhetetlen lenne, hogy olyan tevékenységekkel töltsük meg egyre szűkebbre szabott szabadidőnket, amelyek örömet szereznek.

Milyen jelei vannak, ha allergiás a szúnyogcsípésre?

A nyár sok ajándékot hoz magával: hosszabb nappalokat, meleg időt, nyaralást, kellemes esti sétákat… és sajnos szúnyogokat. Bár ezek az apró repülő rovarok általában csak rövid ideig tartó kellemetlenséget okoznak, az allergiás reakciókat tapasztalók számára akár rémálommá is válhatnak.

Hamstrings - hogyan nyújtsuk hátsó combunkat gerinckímélő módon?

A szó az angol ham (azaz  sonka, jelen esetben a combunk hátsó izomzata és a zsír) és a string (húr) szavakból ered. A hamstring izomcsoport döntően a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. Ezen izmok nagyrészt az ülőgumónkon, kisebb részt a combcsontunkon erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

Esti fények – vajon milyen hatással vannak ránk?

Modern életünk lehetővé teszi, olykor pedig kifejezetten kikényszeríti a fokozott éjszakai aktivitást: számítógépünk előtt ülünk hajnalig, telefonon chatelünk órákon át, kedvenc sorozatunk részeit nézzük kifulladásig, éjjeli vagy késő estig tartó műszakot vállalunk. Csupa olyan szokás, vagy élethelyzet, ami befolyásolja nappali közérzetünket, hatással van szemünk állapotára és alvásunk minőségére.

Mi okozza a csalánkiütést?

A csalánkiütés viszonylag gyakori allergiás reakció, körülbelül minden ötödik embert érinti. Az általában rendkívül viszkető, fájdalmas kiütések puha tapintásúak és a bőr szintjétől kiemelkedő foltokban a test bármely pontján felbukkanhatnak. Méretük különböző, alakjuk szabálytalan, színük halványvörös vagy rózsaszín, de előfordul, hogy ugyanolyan színű, mint a környező bőr. 

Immunerősítés nyáron – mit érdemes szem előtt tartanunk?

Gyakori tévhit, hogy az immunrendszerünk erősítésére nyáron nem szükséges figyelmet fordítani, pedig vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nyáron fordulnak elő. Ilyenek lehetnek a különböző fertőzések, úgymint a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, Salmonella, külsőhallójárat gyulladás, kötőhártya gyulladás, természetes vizekből származó húgyúti fertőzések, légkondicionáló készülékekhez kapcsolódó megbetegedések, illetve a pollenek miatt nyáron is gyakoriak az allergiás tünetek.

Miért jó a verejtékezés?

Mindenkinek körülbelül hárommillió verejtékmirigye van, és egy átlagember naponta körülbelül egy liter izzadtságot termel meleg időben, vagy intenzív testmozgás során. Az izzadás elengedhetetlen a test túlmelegedésének megakadályozása, ezért reagál szervezetünk akkor is így, amikor rosszul vagyunk és belázasodunk. Tehát a verejtékezés a test egyik legfontosabb biológiai és fiziológiai folyamata.

Szemhéjszéli tisztító kezelés – gyulladásos panaszokra!

Gyakran előfordul, hogy égő, viszkető, esetleg fájó diszkomfort érzést tapasztalunk szemünkben, valamint, hogy szemhéjunk vörössé, duzzadttá válik. Ennek oka sok esetben a Meibom-mirigyek elégtelen működése.

Safe Laser-es arckezelés– az egészséges és ragyogó bőrtónus eléréséért!

Szépészeti szolgáltatásaink egy olyan komplex arckezeléssel bővült, amely során a sokoldalúságát és hatékonyságát már eddig is bizonyító Safe Laser kezelővel végzett eljárás garantáltan a testi és lelki felüdülés élményével fogja megajándékozni!

Mentálhigiénés segítés – a testi és lelki összhang megőrzéséért!

Egészségünk védelmének érdekében általában nagyon sokat teszünk: igyekszünk eleget mozogni, edzeni, egészséges ételeket fogyasztani, vitamint, táplálék kiegészítőket szedni. De vajon gondolunk arra, hogy mit teszünk lelki egészségünk védelmének érdekében? Odafigyelünk arra, hogy hogy vagyunk, hogy érezzük magunkat, mi az, ami lelkileg foglalkoztat minket, milyenek a kapcsolataink?

Pilates kezdőknek - erősít, száműzi a stresszt és otthon is elvégezhető!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a Pilates testre gyakorolt jótékony hatását. Csakis előnyökről beszélnek azok, kik életük részévé tették ezt a nagyszerű mozgásformát. Ezek az emberek arról számolnak be, hogy fokozott tudatosságot érzékelnek a testükkel kapcsolatban, a lélegzetükre fókuszálás elősegíti mentális egészségüket és a lassú, ellenőrzött mozgások által megszűnnek ízületi fájdalmaik, ráadásul olyan izmokat vesznek észre magukon, amelyekről nem is tudták, hogy vannak!

Ájurvédikus gyógyítás egyéni alkatunk szerint

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelően kezelik, amely nem csak tüneti kezelés, hanem az egyén fiziológiai és pszichológiai lényének gyökeréig hatoló módszer.

Achilles-ín gyulladás – mi állhat a probléma hátterében?

A túl merev talpú cipőkben folyamatosan megfeszül az ín, ami a sarok hátsó részén fel szokta törni a lábunkat. Ezt általában könnyen orvosolhatjuk cipőnk váltogatásával és ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat, mint a bemelegítés hiánya, a merev izmok, vagy akár mozgásszervi megbetegedés.

Lassítható a szem természetes öregedése?

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a nagybetűs élet 40 felett kezdődik… és tényleg! Hiszen 40 év felett mindannyiunk esetében jelentkezik az úgynevezett közeli olvasási probléma.

Fejfájás, migrén – vajon milyen kiváltó okai lehetnek?

Stresszes időszakot él át a munkahelyén, hosszú órákat tölt az íróasztala előtt, kihagyja az étkezést, éjszakába nyúlóan fenn van és több pohár alkoholt iszik a szokásosnál? Lehetséges, hogy e kiváltó okok egyike önmagában nem elegendő a fejfájás kialakulásához, de kombinációjuk garantáltan hozzá vezethet.

Miért fontos farizomzatunk nyújtása és erősítése?

A sok ülés következtében a farizomzatunk folyamatosan nyújtott helyzetben van és az izom típusa miatt is nagyon gyorsan kezd gyengülni. A gyengülés miatt a medence helyzete megváltozik és a derékfájás is megjelenik, de sok esetben a térd problémák hátterében is állhat.

Hogyan hat a koronavírus járvány az emberi kapcsolatokra?

A karantén sokunkat megismertetett az egyedül töltött idő kényszerűségével. Azoknak, akiknek már voltak kapcsolati problémái, a világjárvány csak tovább rontott a helyzetén és úgy tűnik a lezárási intézkedések főleg az időseket és a fiatalokat érintette leginkább negatívan.

Ízületi fájdalom – nem csak idős betegeket érint!

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az ízületi problémák csak idős korban jelentkezhetnek, de trauma, sportolás vagy ismétlődő sérülések eredményeként bármely életkorban előfordulhat.

Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

Kimondott szavaink - mentális állapotunkról is árulkodnak!

Ha viselkedésünk és kommunikációnk nagy különbséget mutat belső élményvilágunkkal, ez akár depresszív tünetekhez is vezethet. Ennek oka egyfajta legátoltság, ami a kulturális szabályok mentén alakulhat ki.

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.

Sikertelen fogyókúra? – Hol lehet a hiba?

Kutatások szerint a fogyókúrázók csak 20 százaléka tudja megtartani a fogyás által elért súlyát hosszú távon. Miért is olyan nehéz ez?

Várandósság 40 éves kor felett – milyen kockázatokkal járhat?

Egy egészséges, 40 év feletti nő, ha ebben az életkorban vállal gyermeket nincs nagyobb veszélyben, mint egy fiatalabb kismama, de lényegesen több odafigyelést igényel. Kiemelten fontos, hogy a szervezet megfelelő tápanyagokat kapjon, ezáltal jelentősen csökkenthető minden rizikó, és növelhető az esélye a teherbe esésnek.

Koronavírus elleni oltás – vajon nőknél és férfiaknál más a mellékhatása?

A nők szervezete hormonálisan és genetikailag is különbözik a férfiakétől, és bár tudjuk, hogy gyakran másképp reagálnak a különböző orvosi beavatkozásokra, felmerül, hogy ez a koronavírus elleni oltásoknál is így lehet.

Hasfájás, puffadás? - a hasi ultrahang vizsgálat választ adhat panaszaira!

Az ultrahang vizsgálat egy olyan képalkotó diagnosztikai módszer, amely bizonyos korlátok mellett széles körű információt ad a páciens állapotáról. A hasi ultrahang különösen javasolt különböző hasi panaszok, étvágytalanság, hasi fájdalmak, diszkomfort, nyomásérzés, teltségérzés, gyulladásra vagy egyéb problémára utaló laboratóriumi eltérések, nőgyógyászati-, vizelési panaszok, máj-, epe-, hasnyálmirigy betegségek gyanúja esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is ajánlható.

Tenisz – milyen fizikai előnyei vannak?

A tenisz azon kevés mozgáslehetőségek egyike, ahol garantáltan távolságot tudunk tartani partnerünktől, ráadásul egy olyan hatékony sport, amely az egész testet megmozgatja. Ragadjon ütőt, és tudja meg, milyen előnyökkel jár ez a nagyszerű edzésforma!

Hogyan védheti meg szeme egészségét?

Az évek előrehaladtával szemünk egészsége egyre sebezhetőbbé válik, ezért látásunk gondozásának kiemelt szerepe van. Különösen a makula - egy ovális alakú pigmentált terület a retina közepe közelében, a szem hátsó részén - károsodhat a természetes öregedés, a helytelen étrend, valamint a kék fény és az oxidatív stressz miatt.

A leggyakoribb futósérülések – hogyan kerülhetjük el őket?

A tornatermek bezárásával az edzéslehetőségek korlátozottabbá váltak, így a kocogás egyike annak a kézenfekvő megoldásnak, amellyel mozgásigényünket kielégíthetjük. A futás azonban a sérülések kockázatával is együtt jár. De vajon melyek ezek a veszélyek?

Feszültség, túlterheltség – hogyan mozgósítsuk erőforrásainkat?

A mindennapokban a home office rengeteg kihívás elé állítja a szülőket. Minél inkább túlterhelt valaki, minél többfelé kell figyelmét megosztania, annál nagyobb eséllyel fog lényegtelen dolgokat túlreagálni és eljutni arra a pontra, hogy teljesen kimerültnek érezze magát, amiben a feladatok szinte betemetik.

Kerékpározás - kedvenc időtöltésünkké válhat!

A tavasz beköszöntével, a lezárások heteiben a kerékpározás akár legkedveltebb szabadtéri tevékenységünkké is válhat. A kerékpározás nagyszerű módja testtudatunk erősítésének, miközben segít megőrizni vitalitásunkat és kedélyállapotunkra is pozitívan hat.

Érzelmi evés - hogyan lehet azonosítani, hogy Ön érintett-e?

A súlyával küzdő emberek legalább 70 százaléka érzelmi evő. Az éhségérzet és az étvágy kiváltó oka legtöbb esetben bizonyos érzésekhez társul, mégis nehéz felismerni, hogy valóban fizikailag van szükségünk a tápanyagbevitelre, vagy valamilyen más hiányállapot húzódik meg mögötte.

Pollenallergia – milyen szempontokat vegyünk figyelembe kezelésében?

A pollenszezon már február közepén elindul, így a tünetmentes időszak jó esetben is csak a téli időszakra tehető. A tünetes időszakban nagyon fontos a kezelés, mivel tartós fennállása esetén az allergiás gyulladás a mélyebb légutakba húzódhat, és allergiás asztma kialakulásához vezethet.

Csontritkulás – hogyan lassíthatjuk a csontvesztés folyamatát?

A csontjaink szerkezete, terhelhetősége az évek múlásával romlik, kevésbé tud ezáltal ellenállni a rá ható erőknek, sérülékennyé válik, könnyebben törik.

Belsőszervi betegségek, amelyeket bőrgyógyásza is felfedezhet!

A bőrön keletkező elváltozások gyakran belső kórfolyamatokra vezethetők vissza, melyek időben történő felismerése a háttérben húzódó alapbetegség kezelését, gyógyítását megkönnyítik.

Légúti allergének – teszteléssel a probléma nyomában!

Tél vége felé mindig nagyon várjuk már a tavaszt, azonban a melegebb idővel, több napsütéssel együtt megjelennek a pollenek is megkeserítve a szénanáthások mindennapjait.

Gerincfájdalommal járó sportbaleset – vajon mi a teendő?

Mozgás, sportolás közben elszenvedett kisebb baleset során jelentkező gerincfájdalom alkalmával nem mindig egyértelmű, hogy a tünetekkel kell-e orvoshoz fordulni, vagy elegendő a pihentetés, hűsítés, fájdalomcsillapítás.

Lumbágó/Isiász – mi a kiváltó okuk és mit tehetünk elkerülésükért?

Az elsődleges, derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok: megszakítás nélküli hosszas ülés, nehéz fizikai vagy monoton statikai pozícióban végzett munka, mozgásszegény életmód, helytelen emelési technika, túlsúly, stresszes állapotok.

Nyaki erek szűkülete– állapotfelmérés ultrahang vizsgálattal

Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet.

Sportsérülések – vajon melyek a megelőzés alapkövei?

A sérülések előfordulási arányát tekintve az egyik legnagyobb rizikófaktorral rendelkező sportolási formák a csapatjátékok.

Stability Workout- egy különleges módszer az egyensúly fejlesztésére!

Egyensúlyunk megtartása az élet minden területén kulcsfontosságú: a munka, a család, a kapcsolataink, de még edzéseink minősége, sikeressége is ettől függ.

Safe Laser terápia– a sokoldalú segítség!

A lágylézer a szervezet szinte bármely pontján képes csökkenteni a gyulladást, csillapítani a fájdalmat és biostimulációs hatást kifejteni. Ezáltal a sebek, sérülések gyorsabban javulnak, illetve hatására a túlzott hegképződés is jelentősen csökken. De ez még nem minden! Nézzük további jótékony hatásait:

Menstruáció - Alternatív megoldások a testi és lelki egyensúlyért

A vérzészavarok és a kellemetlen tünetek igazodnak a bennünk zajló hormonális és érzelmi változásokhoz, ezért a fájdalomcsillapítók, habár könnyű és gyors megoldást jelentenek, nem mindig segítenek.

Az vagy, amit megeszel?

A közmondást bizonyára nagyon sokan ismerik, bár ritkán gondolunk bele, hogy ezt csaknem szó szerint kell értenünk. Testünk sejtjei állandóan megújulnak, némelyek néhány óra alatt, mások napok, hetek, hónapok alatt. Ehhez a folyamathoz pedig azokat az anyagot használják fel, amiket beviszünk a szervezetünkbe. Vagyis az ételünk az életünk. 

Állandósuló gerincfájdalom - mit tehetünk ellene?

A problémák leginkább a mozgásszegény életmód, a folyamatos egyoldalú terhelés, tartós ülés vagy állás miatt alakulnak ki, de okozhatja panaszainkat a szervezetet érő hirtelen nagy erőbehatás, trauma.

2-es típusú cukorbetegség – egészséges életmóddal 80 %-ban megelőzhető!

A 2-es típusú diabétesznek gyakran nincs semmilyen tünete, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nem is tudja, hogy beteg. Milyen tünetek jelezhetik a cukorháztartás zavarát?

Edzés otthon - de mire figyeljünk leginkább?

A jelenlegi körülmények óhatatlanul előtérbe helyezik az otthon végzett edzések lehetőségét, melyeket a lakásban, egy polifoam használatával is végrehajthatunk. Vajon ha önállóan végezzük, figyelünk a helyes pozíció kivitelezésére?

Hangolódjunk a Karácsonyi ünnepekre!

A mostani nehéz időszakban az ünnepek közeledtével mindennél jobban vágyunk a megérdemelt pihenésre, a harmóniára és a nyugalomra. Szerencsére a kikapcsolódásra és a ráhangolódásra egyszerű módszerek is rendelkezésünkre állnak!

A masszázsterápia előnyei

A masszázs segíthet a kikapcsolódásban – de ennél akár sokkal többre is képes. Vegyük sorra számos jótékony hatását!

Safe Laser- serkenti a test öngyógyító képességét!

A „lágy-lézer” az élő szervezetre biostimulációs, serkentő hatást fejt ki. Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek lágy-lézerfénnyel világítva gyorsabban képesek regenerálódni. A lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek.

Egészséges immunrendszer - milyen hatékony eszközök állnak rendelkezésünkre?

Életkorunktól, általános egészségi állapotunktól, stresszszintünktől és tápanyag bevitelünktől függ, hogy immunrendszerünk miként reagál a kórokozókra, és mennyire képes védekezni velük szemben.

Zavarja Önt a pára szemüveg- és maszkviselés közben? –válasszon páramentes szemüveglencsét!

Mindennapjainkban a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen az arcmaszk, hiszen viselése alapvető fontosságú a járvány terjedésének visszaszorításában. A szemüveget viselők helyzetét viszont nagyban megnehezíti az a kellemetlenség, hogy lencséjük folyamatosan bepárásodik.

Tudatos futás – mit jelent és hogyan alkalmazhatjuk előnyeit?

Amikor tudatos futásról beszélünk, lelkileg kapcsolódunk a pillanathoz, és eltávolítjuk azokat a zavaró tényezőket, amelyek a múlt vagy a jövő kapcsán juthatnak eszünkbe.

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.

Preoperatív tréning – operáció előtti felkészítő gyógytorna!

Sokunknak kell szembenéznie azzal, hogy egy komolyabb sérülést műtéti beavatkozás követ. Viszont nem minden sérülést operálnak meg azonnal, így gyakran fordul elő tervezett műtét, amelynek idejét az orvos és a páciens előre megbeszéli.

Megelőzés, immunerősítés – hogyan járulhat hozzá Ön is?

A jelenlegi megváltozott viszonyok mellett még nagyobb jelentősége van a testi, lelki harmónia, egészség kialakításának és megtartásának. Mindez eddig is tudatos odafigyelést igényelt, azonban most a külső körülmények is erre kényszerítenek. Legyen ez egy lehetőség arra, hogy egészségesebb egyensúlyt alakítunk ki, ahol egyre inkább harmóniában kerül a munka, magánélet, a táplálkozás, mozgás, a test és lélek.

Fedezze fel a gyaloglás örömét és szabadságát!

A gyaloglást nemcsak fizikai előnyei teszik olyan értékes tevékenységgé, hanem mentális egészségünk és jólétünk miatt is érdemes időt szánnunk rá. Vegyük számba jótékony hatásait:

Makula degeneráció – mit jelent és kit veszélyeztet?

Az idősebb emberek súlyos látásvesztésének elsődleges oka az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD). Bár a betegség még nem gyógyítható, a kutatási folyamatban már rendelkezésre állnak ígéretes új gyógymódok.

Kimerültség - milyen jelek utalhatnak rá?

A testi-érzelmi-lelki kimerülés többek között a hosszabb időn keresztül tartó stressz és fokozott fizikai túlterheltség által alakulhat ki. Azokat az embereket érinti fokozottabban, akik magukkal szemben túlzottan igényesek és folyamatosan nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben.

Mozgásszervi problémák - minden korosztályban előfordulhatnak!

Vajon melyek ezek a gyakori problémák gyermekek, illetve felnőttek esetében? Sorra vettük:

Safe Laser – hatékony eszköz a gyógyításban!

A Safe Laser infravörös fénye kiválóan alkalmazható terápiás célokra, elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Gyógytornával a csontritkulás ellen!

Csontozatunk tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállományunk harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja, vagyis 1-2,5 % fölé emelkedik évente.

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.

Kerékpársport – a gyógytorna fontossága az állóképesség megőrzéséhez!

A kerékpározást lehet hobbi és profi szinten is űzni: országúton, pályán, vagy terepen is élvezni a mozgás örömeit. A távolság leküzdése során, a kilométereket róva szebbnél szebb tájakon haladhatunk, a kerékpár adottságaiból adódóan akár 30-40 kilométeres sebességgel.

Időskori izomgyengeség - mozgásterápiával az izmok megőrzésért!

Izomtömegünk vesztése az öregedéssel együtt elkerülhetetlenül megjelenik mindannyiunk életében, de korántsem mindegy ennek mértéke és intenzitása.

Kollagén injekciós terápia – hatékony megoldás ízületi fájdalmakra!

Porckopás esetén a csontfelszíneket borító porc elvékonyodik, feltöredezik, megnő a csontvégek közötti súrlódás és a mozgás fájdalmassá válik.

Gerincsérv - Mit tehet, ha ezt diagnosztizálták Önnél?

A legjobb választás ebben az esetben olyan gyógytornász felkeresése, aki jártas a McKenzie terápiában, valamint ismeri a manuálterápia vizsgáló és kezelő fogásait.

Hőhullámok - a menopauza kellemetlen velejárója

A szervezet hormonális változásokon megy keresztül a menopauza beköszöntével és az ingadozó ösztrogénszint miatt a legtöbb nő hőhullámokat tapasztal. A heves hőhullámok miatt nem ritka, hogy a nők nemcsak a nap folyamán, de még az alvás közben is izzadásról számolnak be.

Lúdtalp gyerekkorban - fontos az időben elkezdett terápia!

Gyerekek körében egyre nagyobb számban található a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, amely jelentős, vagy tartós eltérés esetén vezet a környező izmokban, ízületekben jelentkező fájdalomhoz.

A szorongás meglepő előnyei

Hogyan használhatjuk fel aggodalmainkat, hogy életünket elégedettebben élhessük?
3 választ is találtunk:

 

A helytelen ülés - civilizációs ártalom!

A mai korban az emberek szinte folyamatosan ülnek. Ez az iskolapadban kezdődik, majd később folytatódik a munkahelyen az íróasztal mögött, vagy utazás közben az autóban.

Ételallergia – nyári időszakban nőhet a tünetek gyakorisága!

Ha ételallergiával állunk szemben, akkor a szervezetünk gyorsan és drámaian reagál az allergiát okozó ételre, éppen úgy, mint szénanátha esetében a pollenekre. A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat, enyhe bőrviszketéstől az életveszélyes gégeödémáig terjedhet.

Kismama torna - Könnyítse meg várandósságát rendszeres mozgással!

A kisbaba fejlődése a terhesség alatt kiemelt prioritást élvez, de a kismama egészsége, jó közérzete és lelki egyensúlya ugyancsak fontos.

Prevenciós tréning – kulcsfontosságú a sérülések elkerülésében!

Aktív sportolók körében, de különösen a labdás csapatsportoknál, mint a futball, a kosárlabda vagy a kézilabda, külön kiemelt fontosságú a sérülések megelőzése. Azért érdemes előtérbe helyezni a prevenciót, hogy egy sérülés ne vágja ketté a sport teljesítményt, vagy a felkészülési időszakot.

Fogyni szeretne? – Próbálja ki az akupunktúrát!

A fülben olyan akupunktúrás pontok találhatóak, melyek stimulációja képes hatékonyan támogatni a fogyókúrát. Az akupunktúra természetes módon segíti elő a fogyást gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Pajzsmirigy - az anyagcsere karmestere

A pajzsmirigy az az endokrin szervünk, amelynek megfelelő működése biztosítja, hogy minden egyéb szervünk működése is rendben legyen.

Pollennaptár, bőrteszt – segítség az allergia beazonosítására!

A szénanáthás tünet megjelenésének idejéből már következtetni lehet arra, melyik pollen okozhatja az allergiát. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár.

Szénanátha – sikeresen kezelhető akupunktúrával!

Sokak számára ismerősek a szénanátha tünetei, az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás. Az allergiás állapot jelentős életminőség romlást eredményez: az orrdugulás miatt nem pihentető az éjszakai alvás, a tartós kialvatlanság pedig rontja a teljesítőképességet az iskolában, a munkahelyen.

Tartós köhögés - egyszerűen idegesítő, vagy valami sokkal rosszabb jele?

A köhögés néha több, mint kellemetlenség: súlyosabb egészségügyi problémákat jelezhet.

A nyár veszélyei - pollenek, napallergia, rovarcsípés

Nyáron a pollenek mellett a napfény és a rovarcsípések is allergiás panaszokat okozhatnak, ezért érdemes ezekre a tényezőkre is kellő figyelmet fordítani.

Gerincferdülés - mértéke gyógytornával lassítható vagy akár megállítható!

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú elhajlása, amely általában a csigolya elfordulásával, illetve csavarodásával jár. Ez a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon pedig izom púp kialakulását okozhatja.

Duzzadó boka, éjszakai izomgörcsök – vajon milyen betegségre utalnak?

Az említett tünetek – akár csak a gyakori lábfájás, bizsergés, fáradt, nehéz láb érzése - a lábak vénás keringésének elégtelenségére utalnak.

Kinesio tape– mire jó és mit jelentenek a különböző színek?

A kinesio tape vagy tapasz különféle terápiás kezelések ideális kiegészítője, amely gyógyszeres hatóanyag nélkül támogatja a fájdalmas, sérült testrész gyors és hatékony gyógyulását.

Fogyókúra nyáron - vajon több kalóriát égetünk el, ha melegben sportolunk?

A válasz nem izzadásunk mértékétől, hanem alapanyagcserénktől, vagyis BMR értékünktől függ. Az érték megmutatja, hogy testünknek az alap életfunkciók fenntartásához mennyi kalóriára van szüksége.

Ízületi gyulladása van? - A Pilates gyakorlatok enyhíthetik negatív hatásait

Pilates olyan, mint egy vadonatúj nyelv tanítása - a testnek. Időbe telik, hogy megértsük, de megéri a ráfordított idő és az erőfeszítés.

Medence - Mitől alakul ki diszfunkció?

Gerincünk helyes tartásához elengedhetetlen, hogy a medencénk megfelelő pozícióban legyen. A medencére ható erők eltérőek ülésben, mint állásban.

Csak akkor jó, ha roppan?! - A manuálterápia előnyei

A Manuális medicina vagyis a manuálterápia olyan speciális, kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogások együttese, amely a támasztó-mozgató rendszerünk visszafordítható működési zavarainak, sérüléseinek és elváltozásainak a komplex vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.

Üröm az örömben a tavaszi futás során

Valószínűleg nem vagyok egyedül, mikor a jó idő beköszöntével fogom a “nyúlcipőt” és kimegyek a természetbe futni. De vajon ennek a szervezetem is örül? Biztosan minden előkészület, rákészülés nélkül menjünk ki és fussunk fél órát, órákat?