Bőrgyógyászat

...

Bőrgyógyászat

Bőrünk nagyon fontos szervünk. Védelmet nyújt belső szerveinknek, többek között véd a kiszáradástól, kórokozóktól, vegyszerektől, a mechanikai hatásoktól, fénytől. Fontos a szerepe a hőszabályozásban, kiválasztásban, tapintásban, fájdalomérzetben. Bőrünk megjelenése függ nemünktől, korunktól, de egészsége mindenkinek egyaránt fontos, így rendellenesség észlelésekor ajánlott szakemberhez fordulni.

 

Bőrgyógyászati rendelésünket az alább problémákkal keresheti:

Herpes
Apró, fájdalmas, folyadékkal telt lázhólyagok a szájon vagy az orron: ezek láttán herpes simplex vírus okozta fertőzésre gyanakodhatunk. Kiválthatja láz, túl sok napozás, stressz, menstruáció. 

A száj Herpes vírus fertőzése az ajakherpesz. Bizsergő érzéssel kezdődik az érintett helyen, mely néhány perctől pár óráig tart, ezt követően vörös és duzzadt lesz. Folyadékkal telt hólyagok képződnek, felszakadnak és kifekélyesednek. A fekélyeken var keletkezik. Kb. egy hét múlva a var leesik. Előfordulhat nemi szerveken is hasonló tünetekkel.

 

Rozácea

A rosacea tünetei általában az arc középső részén, az orron, az orr melletti orcákon, a homlokon és az állon jelennek meg. A kezdeti fázisban bizonyos hatásokra gyakran csak az arc kipirulását észleljük. Később azonban már folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr és az arc pirospozsgássá válik. Előfordulási gyakorisága az életkorral nő, leggyakrabban 30-50 év között jelenik meg. Mindkét nemnél előfordulhat. A pontos okát eddig nem ismerjük. A lehetséges kiváltó okok között szerepelnek külső és belső, esetleg örökletes tényezők.

A betegséget provokálhatja:

 • Túlzott meleg (napozás, szauna, szolárium)
 • Túlzott hideg (téli sportok)
 • Sport, nehéz fizikai munka
 • Forró fűszeres ételek, italok
 • Alkoholos italok
 • Kozmetikai beavatkozások
 • Stressz

 

Borotválkozási kiütés
Apró gyulladásos kiemelkedések jelentkezhetek a bőrön borotválkozást követően. A visszafelé hajló szőrszál éles vége a bőrbe hatol, irritációt, akár sebeket okoz.

 

Szemölcs

A szemölcsök a Human Papilloma Vírus (HPV) fertőződés következtében alakulnak ki, az arra fogékony egyéneken. A vírus parányi sérülésen keresztül hatol a bőrbe, s hosszabb lappangási idő után (4 hét-8 hó) szemölcsképződést okoz. A fertőzés emberről emberre érintkezéssel terjed, de tárgyak is közvetíthetik.

Többféle típus létezik, ezeket számozva jelölik. A különböző vírus altípusok más-más bőrtünetet okoznak. Közülük leggyakoribb a közönséges szemölcs. A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon jelenik meg, de kialakulhat a talpon is. Ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okoz. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. Gyerekeken különösen gyakori, de felnőtt korban is előfordul. Ezen kívül HPV okozza a fiatal nők, gyermekek arcán megjelenő apró futószemölcsöket. A nemi szerveken is jelentkezhet, általában 1-2 mm-es, de extrém esetben több cm-es nagyságúra is megnő.

Leggyakoribb előfordulásuk:

 • Talpi szemölcs: gyakran fájdalmas, legtöbbször közös fürdő, edzőterem, közös törülköző, közös papucs közvetítésével történik a fertőződés.
 • Kéz, körömágy szemölcse: utóbbi fájdalmas, gyakran körömdeformitást okoz.
 • Arc: általában fiatal nők, gyermekek arcán jelentkező apró szemölcs.
 • Nemi szervek: gyakori, szexuális kontaktus útján terjed. Nagy a fertőző képessége.

 

Lógó szemölcs
Bőrszínű vagy kissé sötétebb szövet, amely egy “száron” lóg le a bőrről. Általában a nyakon, mellkason, háton, hónaljban, a melleken, a mellek alatt vagy az ágyéki részen.

 

HPV szemölcs
A humán papillómavírus okozta szemölcs fertőző, átterjedhet személyről személyre vagy fertőzött személy által használt tárgyról is.

 

Akné (pattanás)
A bőr faggyúmirigyeiből kiinduló elváltozás. A bőrelváltozás gyakran jár együtt szeborreával, amit a faggyúmirigyek rendellenes működése okoz. Akne, közönséges nevén pattanás, akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és begyullad. Piros, gennyes, gyulladt csomók alakulnak ki, rendszerint az arcon, súlyosabb esetben a mellkason, háton, felkaron. A pattanásos bőr általában serdülőkorban, több tényező, pl. hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatásokra alakul ki.

 

Festékes anyajegy
Majdnem minden ember bőrén előforduló, általában barna vagy fekete színű, éles határú, maradandó bőrelváltozás, mely színében, illetve felszínében eltér a környező bőrtől. Bárhol megjelenhet, egyedül, vagy csoportosan is. Nyálkahártyán is előfordulhat. Megjelenhet már a születéskor, de az élet során később is kialakulhat.

Gyakoriságuk és jelentőségük miatt külön figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből kiinduló anyajegyek. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet is veszélyeztethető daganatok egyik fajtája - a melanoma malignum.

Amennyiben változást észlel a festékes anyajeggyel kapcsolatban (méret, szabálytalan forma, színváltozás, vérzés, viszketés), mielőbb forduljon szakemberhez!  

 

Ekcéma

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Nem fertőző bőrbetegség. Hátterében több ok lehet. Stressz, irritáló vegyi anyagok, allergének, időjárási tényezők is kiválthatják. Idült formában a nedvedzés hiányozhat.

 

Csalánkiütés
Égő, szúró, viszkető érzéssel járó, esetenként hólyagos elváltozás, allergiás reakció. A testen bárhol megjelenhet, pár perctől kezdve napokig is eltarthat. 

A csalánkiütést nagyon sok minden okozhatja, kivizsgálása néha bonyolult. Felnőttkorban leggyakrabban gyógyszerek, míg gyermekeknél élelmiszerek és fertőzések provokálják. Gyógyszer okozta csalánkiütésnél leggyakrabban az antibiotikumok, a fájdalom- és lázcsillapítók, az altatók, valamint a vízhajtók jöhetnek szóba. Az élelmiszerek közül a halfélék, a tej, a gabonafélék, a dió, bizonyos zöldségek és gyümölcsök. Előfordul autoimmun csalánkiütés is, főleg nőbetegek esetében, gyakran társul a pajzsmirigy immunológiai betegségeivel. Kontakt csalánkiütés kialakulásáért a bőrrel érintkező allergiát okozó anyagok a felelősek, mint például illatszer, vegyszer, fémek, kozmetikumok, stb. Fertőzések okozta esetben a vírusos, bakteriális, gombás, paraziták okozta fertőzéseket kíséri csalánkiütés. Sokszor gócfertőzések is kiválthatják, ezért is van szükség krónikus csalánkiütés esetében a góckutatásra. Belgyógyászati betegségek okozta csalánkiütés is lehetséges, például autoimmun betegség, epekövesség, refluxbetegség, gyulladásos bélbetegség, stb. Számos más esetben is kialakulhat csalánkiütés, pl. napfényre, hidegre, melegre, testmozgásra, vízre, nyomásra, így a hátterében álló okok kivizsgálása nem minden esetben könnyű feladat.

 

Növények okozta kiütések
Szömörcével, vagy más, mérgező növénnyel érintkezve sokaknál lép fel heves bőr-reakció.

 

Pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) egy igen gyakori, krónikus lefolyású, nem fertőző, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség, melynek legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőr tünetek kialakulása. Nevét is hámló jellegéről kapta. Nem fertőző, egymástól elkapni nem lehet. Általában nem viszket, de vannak súlyosabb formák, vagy akut fellángolások, amikor a betegek viszketésről is beszámolnak. A bőrön lévő tünetek kezelések hatására elmúlhatnak, de a kezelés megszűnte után provokáló faktorok hatására kiújulhatnak. A betegek egy részénél fájdalmas ízületi gyulladás is társulhat a bőrtünetekhez. Gyakran családi halmozódású jelenség, melyet a bőr jól körülhatárolt területein foltokban előforduló pikkelytermelődés jellemez. 

 

Övsömör
Az övsömör (a bárányhimlő-övsömör) vírus okozta fertőző betegség, mely igen fájdalmas bőrkiütéseket, folyadékkal telt hólyagokat okoz. A bárányhimlő az első fertőzés a vírussal, az övsömör pedig egy évekkel későbbi kiújulás. A bárányhimlő során a vírus a véráramba kerül, és a gerincvelői- vagy agyidegek sejtjeibe beépül, ahol szunnyadó állapotban marad. Amikor a vírus újból aktiválódik, az idegrost mentén kerül a bőrhöz, ahol a bárányhimlőhöz hasonló fájdalmas sebeket idéz elő. A sebek (övsömör) majdnem mindig a test egyik felén egy bőrsávra korlátozódnak, ahol a fertőzött idegrostok csoportja van.

Az övsömör bármely életkorban felléphet, de leggyakrabban 50 éves kor után. Az övsömörös betegek egy része rosszul érzi magát az övsömör jelentkezése előtt. Mások fájdalomról, bizsergő vagy viszkető érzésről számolnak be a bőr bizonyos területén. Azután egymás mellett, piros udvarral körülvett, apró, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg.

 

Rózsahámlás
A rózsahámlás enyhe lefolyású bőrbetegség, mely sok, apró, hámló, rózsaszín bőrelváltozással jár. A betegség oka nem ismert, de feltételezhető, hogy valamilyen vírusfertőzés okozhatja, amelyen a betegek a tünetek megjelenése előtt hetekkel eshetnek át. Maga a rózsahámlás már nem fertőző. A testfelületen apró és halvány, vöröses, elváltozások jelennek meg, először egy nagyobb, ovális formában. Ez az úgynevezett anyafolt, ami akár hetekig is önmagában állhat valahol a törzsön. Ezt követően alakul ki számos, szélén hámló vöröses folt.

 

Szeborreás keratózis
Nem rosszindulatú növekmény a bőrön, amely az évek előrehaladtával jelenik meg, legtöbbször a mellkason, a háton, egyedül vagy csoportban. Az egyik leggyakoribb, korral járó, jóindulatú, hám eredetű elváltozás. Időskori szemölcsnek is nevezik. Nem daganat, nem anyajegy és nem fertőz. Színe sárgásbarna, sötétbarna, barnás- fekete is lehet. Főleg az arcon és a törzsön fordulnak elő, de a bőrön bárhol megjelenhet. Családi halmozódás megfigyelhető, a hajlam öröklődhet. Leggyakoribb 50 év felett.

 

Öregségi foltok
A legtöbbször a kézfejen megjelenő barnás foltok nem kifejezetten az öregedés miatt tűnnek fel. A napsugárzás a kiváltó faktor.

 

Gombás fertőzés
Hámlást, vörösséget, viszketést, égő érzést okoz. Enyhén fertőző. A gombák és különböző alkotóelemeik igen nagy számban vannak jelen környezetünkben. Egészséges emberek bőrén a különböző mirigyek váladékai úgynevezett "savköpenyt" képeznek, melyek gátolják a gombák elszaporodását. Ez a védőréteg gyengül túlzott tisztálkodáskor, szappan, kozmetikumok használatakor. Tovább rontja a helyzetet a nehezen szellőző műanyag ruházat és cipők viselése, az elhízás és a fokozott izzadás. Hormonális eltéréseknél gyakrabban tapasztalunk fertőződést, például tartós fogamzásgátló szedőknél, terhesség, mellékvesekéreg betegségek, cukorbetegség esetén. Egyes gyógyszerek tartós szedése ugyancsak kedvez a gombás fertőzés kialakulásának. A bőr gombás megbetegedésénél viszkető, hámló, piros tüneteket látunk.

 

Körömgombásodás
Kézen, lábon egyaránt előfordulhat. Megvastagodott, gyakran sárgás színű a köröm. Fertőző. A körmök gombás fertőzésénél a gomba behatol a körmökbe, és a körömlemez megvastagodását, annak fénytelenségét és deformáltságát okozza. A fertőzés a lábkörmökön sokkal gyakoribb, mint a kézen. A fertőzött lábköröm leválhat a körömágyról, morzsalékonnyá válhat, vagy lemezes töredezése következhet be.

 

Körömágygyulladás
Heveny formája a körmöt szegélyező bőr és a körömágy gennyes gyulladása.

 

Hajhullás

Oka sok minden lehet: fertőzés, gócos gyulladás, hormonális változás, vitamin hiány, vérszegénység, gyógyszerek, mérgezés, stressz hatás állhat a hátterében. Mindkét nemet egyaránt érintő probléma, lehet átmeneti vagy tartós, illetve végleges. Foltos vagy kiterjedt, a normális mértéket meghaladó hajhullás mindenképpen azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. A kezelés sikere függ a kiváltó októl, és az időbeni felismeréstől.

 

Bőrgyőgyászati rendelés szerdán délután történik, kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján.

 

Felhívjuk kedves pácienseink figyelmét, hogy az EESZT-be csak az érvényes magyar TAJ számmal rendelkező páciensek leletei (képek nem!) küldhetők fel, és így felhőbe receptet írni is csak nekik lehet.

 

 

Szolgáltatásaink árai

 • Alapvizsgálat (vizitdíj) ⋅ 30 000 Ft
  az alapvizsgálat szükség esetén 1 db anyajegy szűrését/vizsgálatát vagy 1 db növedék eltávolítását tartalmazza (nagyméretű növedék eltávolítása feláras lehet, melyet a beavatkozás előtt egyedileg egyeztetünk)

 • Kontrollvizsgálat ⋅ 25 000 Ft
  az alapvizsgálatot követő 6 héten belül, receptírással

 • Anyajegyszűrés ⋅ 35 000 Ft

 • Növedékek eltávolítása ⋅ 30 000 Ft-tól
  vírusos szemölcs, fibróma, egyéb növedékek - 1 db-ot az alapvizsgálat tartalmaz, minden további növedék eltávolítás 1 500 Ft/db (nagyméretű növedék eltávolítása feláras lehet, melyet a beavatkozás előtt egyedileg egyeztetünk)

 • Kontroll vizsgálaton csak növedék eltávolítás ⋅ 25 000 Ft-tól
  1 500 Ft/db

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.