Blog

Édesítőszerek – használatuk vajon helyes megoldás a cukorpótlásra?

2022.01.11.

Mindennapjainkban a szakemberek számos felületen, fórumon hívják fel a figyelmünket a cukorbevitel csökkentésére, de a kulcsszó ebben az esetben is a mérték: teljesen nem lehet és nem is kell felhagynunk a cukorral, illetve az édes ízzel.

A WHO ajánlása alapján az az optimális, ha a hozzáadott cukorbevitel az egészséges egyének számára is maximum 10 E% (ez átlagosan 50g cukrot jelent). Ez soknak tűnhet, pedig egy 0,5 literes szénsavas üdítő cukortartalma akár 56g is lehet!

Amellett, hogy a sok elfogyasztott cukor károsítja a fogainkat, sajnos a súlyunkra sincs pozitív hatással. Az édességekkel, nassolni valókkal bevitt plusz energiát a szervezetünk zsírpárnák formájában raktározza el későbbre, ezzel elősegítve a súlygyarapodást. A túlsúly, illetve az elhízás pedig növeli a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív-, és érrendszeri megbetegedések, ízületi problémák kialakulásának kockázatát.

Abban az esetben, ha gyakran kívánjuk az édes ízt, esetleg nem tudunk (vagy nem szeretnénk) lemondani az édességről, azért van megoldás. A boltok polcain manapság már az édesítőszerek széles választéka megtalálható.

Mi az az édesítőszer?

Az édesítőszerek a cukor pótlására használt természetes anyagból kinyert, vagy mesterségesen előállított anyagok.

Általában alacsony kalóriatartalmúak, vagy teljesen kalóriamentesek, ezáltalán segítenek megakadályozni a túlzott energiabevitelt, súlycsökkentő étrendbe tehát nagyon jól beilleszthetőek. Az édesítőszerek egy része teljesen szénhidrát mentes, a másik részük pedig alacsonyabb szénhidráttartalommal, és alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkeznek, mint az egyszerű cukor, így bátran alkalmazhatjuk ezeket cukorbeteg vagy alacsony szénhidrát tartalmú étrend esetén is.

Nézzük, milyen édesítőszerek vannak jelenleg forgalomban:

Mesterséges édesítőszerek:

Szacharin (E954)

Ez az évtizedek óta létező nulla kalóriatartalmú édesítőszer 300-szor édesebb, mint az asztali cukor. A legolcsóbb cukorpótló. 2 fő hátránya, hogy kissé fémes mellékíze van, és hő hatására bomlik. Manapság már széleskörben használja a gyógyszer-, és élelmiszeripar.

Ciklamát (E952)

A ciklamát 30-szor édesebb a cukornál, ízük pedig szinte teljesen megegyezik. Nincs mellékíze és hőstabil, szintén nagyon olcsón előállítható.

Aceszulfám-K (E950)

Kiváló ízhatást biztosít, nincs mellékíze és hőálló. Drágább, mint az első kettő édesítőszer.

Aszpartám (E951)

180-200-szor édesebb a cukornál, íze kellemes, de előállítása ennek a legköltségesebb. Hőre, és fényre bomlik, ilyenkor édesítőereje is fokozatosan csökken. Pl.: Canderel

Szukralóz (E955)

400-800-szor édesebb a cukornál. Finom, utóíz és kalóriamentes, hőstabil. Főzéshez, sütéshez kiváló.

Cukoralkoholok:

Eritritol

Az eritritol egy természetes cukoralkohol, amely nem tartalmaz szénhidrátot, és a glikémiás indexe is nulla, így az egyik legjobb választásnak számít. Édesítőereje 60-70%-os a cukorhoz viszonyítva. Szemben más cukoralkoholokkal, a lebontás 90%-a a vékonybélben megy végbe, így kevesebb emésztési gondot, bél irritációt okozhat, mint mondjuk, a xilit.

Xilitol

A természetben is előforduló cukorpótló, amelyet növényi rostokból állítanak elő (leginkább kukoricarostból). Itthon nyírfacukorként is ismert, azonban ez csak egy fantázianév, ugyanis először nyírfából sikerült kivonni a szakembereknek, a név pedig rajta maradt. 50%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, glikémiás indexe alacsony. Nagy mennyiségben hashajtó hatású.

Szorbit

A cukor édesítő erejének 50-60%-val rendelkezik. Drágább a cukornál. A vércukrot lassan emeli, mivel lassan alakul át glükózzá. Nagy mennyiségben fogyasztva puffasztó és hashajtó hatású. Drágább a cukornál. Pl.: Glukagon

Természetes édesítőszerek:

Stevia

Paraguayban őshonos növény kivonata, 300-szor édesebb a cukornál. Napjainkban nagyon közkedvelt, de elég drága édesítőszer. Kalóriamentes, ráadásul A és C vitamint, illetve ásványi anyagokat is tartalmaz.

A stevián kívül szintén természetes édesítőszernek számít például a gyümölcscukor (fruktóz), méz, juharszirup, agave szirup. Ezek gyorsan emésztődnek, emelik a vércukorszintet és hozzájárulnak az általános energiabevitelhez, azonban természetes formában tartalmaznak vitaminokat. Minden olyan esetben, amikor a cukor tömege nélkülözhetetlen, ezek a cukorpótlók jól használhatóak (pl.: édesipari termékeknél).

Milyen típusú édesítőszert válasszunk?

Számos kutatás zajlik jelenleg is az édesítőszerek hosszútávú hatásaival kapcsolatban. Bár a mesterséges édesítőszerek előállítása nagy mennyiségben és olcsón lehetséges (ezért a gyártók leggyakrabban ezeket alkalmazzák szénhidrátcsökkentett, diétás ételek előállításakor), a legújabb vizsgálatok mégis óvatosságra intenek rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban. Egyes kutatások kapcsolatot vélnek felfedezni a mesterséges édesítőszerek (azon belül is az aszpartám) és bizonyos betegségek kialakulásának kockázata között (pl.: Parkinson-kór, depresszió, szív-, és érrendszeri megbetegedések).

Bár végső állásfoglalás még nem született a kutatók részéről a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, a szakemberek mégis azt javasolják, inkább kerüljük gyakori fogyasztásukat.

Ha tehetjük, válasszuk a természetes édesítőszereinket. Otthoni édesítéshez használjunk eritritet, vagy a steviát, illetve a boltok polcairól is az ezekkel készült termékeket válasszuk (a gyártók is egyre szélesebb körben alkalmazzák ezen típusokat, például diétás édességek, üdítőitalok gyártásánál).

Mint a táplálkozás minden területén, itt is a mértékletesség a fő cél. Cukorbetegség esetén szükséges a bevitt táplálék szénhidrát tartalmának rendszeres számolása, követése. Mindehhez figyelembe kell venni mind a táplálék, mind a folyadék fogyasztását, illetve ebbe kell minden táplálékot beleszámítani akár édesítőszerről, akár szénhidrátmentes alternatívákról van szó. Ha azonban testsúlyunk, és egészségünk megőrzése, megóvása a cél, törekedjünk az egyensúlyra, igyekezzünk csökkenteni a bevitt cukor mennyiségét, és az alternatívák kipróbálásával találjuk meg a számunkra leginkább alkalmazható, élvezeti érték csökkenésével nem járó édesítési módot. Persze azért néha napján belefér 1-1 „igazi” kakaós csiga.

Dietetikai tanácsadásunk legfőbb célja a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy elindítsa Önt a megfelelő, egészséges táplálkozás útján. Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.