Ultrahang vizsgálatok

...

Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang egy hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel, az elmúlt több, mint 40 év tapasztalata alapján káros hatása nincsen. Az ultrahang hullámot egy vizsgálófej segítségével a testre irányítjuk, ahonnan a különböző határfelületekről különböző módon visszaverődik, és ebből kép készül. Széleskörűen alkalmazható, fájdalommentes módszer. Korlátai, hogy a csontok és a levegővel telt területek mögé nem lát be, ez alapján körvonalazható az is, hogy mi vizsgálható vele és mi nem.

Igen jól használható:

A mellkas területén főként a folyadékgyülemek kimutatására alkalmas, de a felszínhez közeli tüdőterületekről is ad némi információt, illetve célzottan a csont felszíne is megítélhető.

Csecsemőkorban a kutacsok záródása előtt az agy vizsgálatára is alkalmas, mely a komplex csecsemő szűrővizsgálat része. Magzati korban pedig a baba már néhány hetes korától kezdve vizsgálható, kb a 18. héttől pedig 3D / 4D UH vizsgálatokat is érdemes elvégezni.

A UH ártalmatlan jellege és könnyű hozzáférhetősége miatt minden esetben elsődleges csecsemő-, gyerekkorban, terhességben, elesett állapotokban, illetve diagnosztikai okokból a lágyrészekre, felületes eltérésekre, epehólyagra, húgyhólyagra, herére, 40 év alatt emlőre.

A 2 dimenziós (2D) technikát használjuk a legáltalánosabban, amikor egy síkban vizsgáljuk a szerveket, a vizsgálófej (transducer) mozgatásával bármilyen sík elérhető. (Tulajdonképpen ez a legnagyobb előnye a többi vizsgálómódszerrel szemben, hogy bármilyen sík létrehozható és mozgásában is vizsgálhatók a szervek.) Ezeket a képeket a vizsgáló szakember a saját fejében teszi 3, illetve 4 dimenzióssá.

A 3 dimenzió (3D) esetén a különböző síkú 2D képeket a számítógép teszi össze három dimenzióssá, egy kijelölt felülethez árnyékot ad és a képernyőn megjeleníti, így térben látható kép, melyet a különböző irányokban elforgathatunk.

A 4 dimenziós (4D) képalkotásnál a 4. dimenzió az idő, vagyis a 3 dimenziós képet időben, mozgásában látjuk, gyakorlatilag egy 3 dimenziós mozgókép keletkezik.

A 3D/4D technikát leginkább a magzati ultrahang, babamozi területén használjuk. Diagnosztikai szempontból a jelentősége az, hogy bizonyos esetekben jobban, könnyebben felismerhetők térbeli elhelyezkedések, deformitások, pl a baba arcának területén. Emellett fontos a pszichológiai hatása is, amikor az újdonsült szülők először láthatják babájukat, vonásait, formáját, mozgását, grimaszait, mosolyát, ezáltal az érzelmi kötődést is erősíti.

 

Felhívjuk kedves pácienseink figyelmét, hogy az EESZT-be csak az érvényes magyar TAJ számmal rendelkező páciensek leletei (képek nem!) küldhetők fel, és így felhőbe receptet írni is csak nekik lehet.

 

Ultrahang vizsgálatok hétfőn délelőtt, délután, kedden délelőtt, délután (kizárólag csecsemő UH), szerdán délelőtt, csütörtökön délután (időnként délelőtt) és alkalomszerűen szombat délelőtt történnek, kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján.

 

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.