Blog

2-es típusú cukorbetegség – egészséges életmóddal 80 %-ban megelőzhető!

2021.01.12.

A 2-es típusú diabétesznek gyakran nincs semmilyen tünete, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nem is tudja, hogy beteg. Milyen tünetek jelezhetik a cukorháztartás zavarát?

A zavart jelezheti a fáradékonyság, a nehezen csillapítható éhség- és szomjúságérzés, a fokozott vizeletürítés, a látásromlás, a bőrviszketés, a gyakori húgyúti fertőzések, nőgyógyászati fertőzések, a hirtelen fogyás. A diabétesz kockázatát növeli, ha a családban már előfordult cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, koszorúérbetegség vagy terhességi diabétesz. Ezekben az esetekben indokolt a nagyobb odafigyelés.

Az ingadozó vércukorszint kordában tartásának a megfelelő étrend a legfontosabb eszköze, melynek tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat), miközben a vércukorszintet leginkább emelő táplálékok bevitelét szükséges korlátozni. 

Enyhe szénhidrát anyagcserezavar esetén mérsékelt fogyással jelentős javulás érhető el és késleltethető a szövődmények kialakulása. Akár már 6-8 kiló túlsúly leadásával, illetve napi 30 perc mérsékelt fizikai aktivitással, például tempós sétával is sokat tehetünk egészségünkért. A cukorbetegség karbantartható: jól kezelve jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata.

Szentendrei rendelőnkben lehetőség van dietetikai tanácsadásra és prevencióra (egyénre szabott, korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetésére), illetve vérvétel keretében cukorbetegség és inzulinrezisztencia panel vizsgálatára is.

Tekintse meg a szolgáltatásainkra vonatkozó további részleteket!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.