Blog

A gyógynövény ízének jelentősége az ájurvédában

2022.01.23.

Az ájurvéda energetikai tudomány segítségével közelíti meg a gyógynövényeket. Azok tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel és egyéb hatásukkal. Ez által az energetikai rendszer által könnyű őket azonosítani és megismerni, illetve az emberek egyéni alkata és állapota szerint alkalmazni.

A gyógynövények íze nem véletlenül olyan, amilyen, hanem tájékoztat azok tulajdonságairól: eltérő ízek eltérő hatást váltanak ki.

Az ájurvéda hat fő ízt különít el:

  • édes,
  • savanyú,
  • sós,
  • csípős,
  • keserű
  • fanyar

Mindegyik íz az öt elemből ered és két elem kombinációjából jött létre. Az édes íz a föld és a víz, a savanyú a föld és a tűz, a sós a víz és a tűz, a pikáns a tűz és a levegő származéka, a keserű az éteré, a fanyar pedig a földé és a levegőé.

Az édes íz alapját cukrok és szénhidrátok képezik. A savanyúét erjesztett vagy savas dolgok, a sósét sók és bázisok. A pikáns íz azonos az erőssel és csípőssel, gyakran aromás. A keserű a keserű ízű növényekből származik, a fanyar íz összehúzó hatású, olyan gyógynövények sajátossága, amelyek csersavat tartalmaznak.

Bár a hatféle íz az öt elem tulajdonságát közvetíti, mindegyikük a víz elemen alapszik, amely megjeleníti őket. Csak akkor ismerjük fel az ízt, ha nyelvünk nedves. A gyógynövények ízük révén hevítik vagy hűsítik a testet, ez valósítja meg a szervezettel való energiaközlést. További fontos kettős felosztások a gyógynövény szárító vagy nedvesítő hatása, illetve, hogy nehéz vagy könnyű, vagyis, hogy a gyógynövény a test könnyedségét vagy súlyosságát növeli-e.

Leginkább szárító íz a pikáns, ezután következik a keserű, majd a fanyar. Leginkább nedvesítő hatású az édes, utána a sós, végül a savanyú. Az édes a legnehezebb íz, ezt követi a sós és végül a fanyar. Legkönnyebb íz a keserű, utána áll a pikáns, majd a savanyú. A nehéz tulajdonságú ízek elősegítik a súlygyarapodást, növelik a test szilárdságát. A könnyű tulajdonságúak súlycsökkentéshez vezetnek és jobban serkentik az emésztést.

Az íz közvetlenül hat idegrendszerünkre, serkenti az idegeket, éberré teszi az elmét és az érzékeket, hogy frissek legyünk. Különösen a gyomoridegek serkentése révén az íz befolyásolja és növeli az emésztési energiát: a táplálék jó íze kell ahhoz, hogy emésztésünk tökéletes legyen. Emiatt az ízetlen étel adott esetben nem tápláló, hiába tartalmaz vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Az ájurvédikus gyógyászathoz ennél fogva mindig hozzátartozik az ételek megfelelő fűszerezésének tudománya.

Amikor betegek vagyunk, elveszítjük ízérzékünket és étvágyunkat. Íz, étvágy és emésztési energia összetartoznak. A betegség megszüntetéséhez az ízérzék javítása is szükséges, ezért a fűszerek fontos ájurvédikus gyógynövények.

A gyógynövényrecepteket és terápiákat csak egészében lehet megítélni, komplex stratégiájuk és az elért végeredmény szerint, de kipróbálhatunk több olyan közismert gyógynövényt, amelyeket bátran alkalmazhatunk házi használatban is. Ilyen például az aloé, amely gyulladáscsökkentő, szabályozza a cukor- és zsírháztartást, erősíti a test emésztő enzimjeit és fiatalító hatású. Húsa általános erősítőszerként hat, ha naponta háromszor 2 kávéskanállal és egy csipetnyi kurkumával, kis vízzel feloldva beveszünk.

Egy másik, ugyancsak közismert gyógynövény a bazsalikom, amelyet India legáldásosabb növényének hívnak. Amellett, hogy hatékony lázcsillapító szer megfázás, influenza, tüdőpanaszok esetén, kiváló baktériumölő, fertőtlenítő hatású, fokozza az érzékek kifinomultságát és fejleszti a memóriát. Két-három bazsalikom levél egy bögrényi forró vízben, mézzel fogyasztva kifejti áldásos hatásait.

Az ájurvédikus terápia teljes körű megértéséhez szükség van gyakorló szakember útmutatására. Ájurvédikus tanácsadónk, jógaterapeutánk a tanácsadás alkalmával ezért nagy hangsúlyt helyez a megfelelő, személyre szabott életmód kialakítására és az ájurvédikus gyógynövények megfelelő alkalmazására. Örömmel áll rendelkezésre bárkinél, aki életmódváltásban van és iránymutatásra lenne szüksége.

Ha többet szeretne megtudni a szemléletről, tanácsadásunkon egy hatékony módszert ismerhet meg szellemi és fizikai erejének optimalizálására, emésztése és anyagcseréje serkentésére, immunrendszere megerősítésére.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.