Blog

A gyógynövények megközelítése az ájurvédában

2021.09.15.

Az indiai ősi gyógyító rendszer, az ájurvéda szerint az egészség úgy határozható meg, mint a környezetünk, a testünk, a tudatunk és a szellemünk között fennálló dinamikus egység állapota.

Az ájurvéda szerint nem tétlen áldozatai vagyunk a betegséget előidéző erőknek, hanem saját választásainkhoz és értelmezésünkön keresztül alapvetően befolyásolni tudjuk életünk minőségét. A magunkhoz vett mérgek csökkentésével, valamint a tápláló hatások fokozásával átalakíthatjuk gondolkodásmódunkat és ezáltal testünket.

Az ájurvédában a gyógynövényeknek kiemelten fontos szerepe van. Létezésük nagy adomány, éppúgy jelentenek lélektani, mint fizikai táplálékot számunkra. A múltban nagy tisztelet övezte a gyógynövények világát, amelynek oka nemcsak a szépség iránti fogékonyság, hanem a növények által közvetített erő érzékelése. Ezt az erőt nem érzékelhetjük egyszerűen azok elfogyasztása útján, csak ha teljesen egyesülünk velük. Helyes használatuk, melynek során felszabadítjuk a bennük rejlő tiszta erőt, valójában magában foglalja a velük való kapcsolatteremtést is. A gyógynövények képesek vitalizálni és erősíteni szervezetünket, élénkíteni idegrendszerünket. Ennek értelmében úgy kell megbecsülnünk az általuk nyújtott támogatást, mint az egész természettel való kapcsolódást.

India ősi bölcsei pontosan ezzel a tudatossággal közelítettek a gyógyítás és a gyógynövények felé. Tudományuk nem kísérletezésre épült, hanem egyfajta közvetlen részvételre. A közvetlen értelmezés lehetővé teszi az önálló lényeg kitárulkozását. Ha ez megtörténik, az anyagi és szellemi hajtóerők teljesen felszabadulnak. Ezáltal a növények feltárják titkaikat, amelyek tetemes része sokkal bonyolultabb, mintsem, hogy kémiai analízissel felfedezhetőek lennének. Ha úgy tekintünk a gyógynövényekre, mint a magunk egységességének szerves részeire, a növény valódi értéke meghálálja önzetlenségünket.

Az ájurvéda rendszerint nem egymagában, hanem keverékekben alkalmazza a gyógynövényeket. Úgy tartja, hogy helyes kombinációjuk nagymértékben növeli gyógyító hatásukat, kiterjeszti működési területüket és ellensúlyozza a mellékhatásokat. Az egyes gyógynövények sajátosságainak ismeretéhez hozzá kell kapcsolni kombinálásuk művészetét. Vannak elvek és törvények az összetételek felépítésére, amelyek szerint kialakíthatók és elsajátíthatók.

Ahhoz, hogy igazán gyógynövényszakértővé váljunk, előbb „érzékennyé” kell válnunk. Ez azt jelenti, hogy legyünk nyitottak a növények lényére, ezáltal tudatosan tudjuk befogadni szerteágazó gyógyerejüket. Meg kell tanulnunk hallgatni a növény szavára és felnézni rá, mint tanítómesterünkre.

A gyógynövényrecepteket és terápiákat csak egészében lehet megítélni, komplex stratégiájuk és az elért végeredmény szerint, ezért a terápia teljes körű megértéséhez szükség van gyakorló szakember útmutatására. Ájurvédikus tanácsadónk, jógaterapeutánk a tanácsadás alkalmával ezért nagy hangsúlyt helyez a megfelelő, személyre szabott életmód kialakítására és az ájurvédikus gyógynövények megfelelő alkalmazására. Örömmel áll rendelkezésre bárkinél, aki életmódváltásban van és iránymutatásra lenne szüksége.

Ha többet szeretne megtudni a szemléletről, tanácsadásunkon egy hatékony módszert ismerhet meg szellemi és fizikai erejének optimalizálására, emésztése és anyagcseréje serkentésére, immunrendszere megerősítésére.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.