Blog

Ájurvédikus gyógyítás egyéni alkatunk szerint

2021.06.14.

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelően kezelik, amely nem csak tüneti kezelés, hanem az egyén fiziológiai és pszichológiai lényének gyökeréig hatoló módszer.

Az alkat ismerete a holisztikus és integrált egészségvédelem kulcsa, minden egészségmegőrző program alapja. Az alkat képes megmutatni az egyén megbetegedési hajlamait: ennek behatárolása leginkább olyan vele született tényezőkön múlik, mint a testfelépítésünk, vagy olyan életre szóló adottságokon, mint belső tulajdonságaink, amelyek ugyan változhatnak, de alapjait születésünkkel hozzuk.

Az ájurvédában az egyéni alkatot uralkodó dósájának - biológiai, energia-kombinációjának - megfelelően kezelik. A Kapha alkatra hevítő és szárító terápiákat alkalmaznak, mivel hideg és nedves tulajdonságú. Hevítés és nedvesítés használ a Vatá-nak, minthogy hidegségre és szárazságra hajlamos. A Pitta esetében a hűtés és a szárítás a hatékony, mert az ő sajátosságai a melegség és a nedvesség.

A dósa kezelése egyrészt olyan terápiában történik, ahol a szakember étrend beállítást, életmódbeli tanácsokat ad, illetve olyan gyógynövényekkel támogatja a gyógyulási folyamatot, amelyek dósájának jellemzőivel azonos vagy bizonyos esetekben ellentétes természetűek. Ilyen módon, ha egy gyógynövény erősít egy bizonyos dósát, nem jelenti azt, hogy soha nem használható annak kezelésére: segíteni tud rövid távon, vagy összehangolva más gyógynövényekkel.

Ha az alkat szerint elkülönítjük a betegségeket, rájövünk, miért gyógyítja többféle gyógynövény ugyanazt a betegséget, vagy egy adott gyógynövény más és más betegségeket. Mindaddig, amíg gyógynövényeket csak heveny, pillanatnyi vagy felszínes megbetegedések kezelésére alkalmaznak, az egyéni alkat meghatározása nem annyira fontos, mert egyszerűen és közvetlenül kezelhető a betegség. Viszont a mélyebben gyökerező vagy idültebb betegségek esetén, hosszú távú kezeléskor az alkat ismerete elengedhetetlen a hiánytalan és hatékony terápiához. Olyan problémák kezelése, melyeknek természete eltér az egyén természetétől, viszonylag könnyű. Az azonos természetűeké nehéz, mivel az egyén természete erősíti a betegség természetét.

A gyógynövényrecepteket és terápiákat egészében kell megítélni, komplex stratégiájuk és az elért végeredmény szerint, ezért a terápia teljes körű megértéséhez szükség van gyakorló szakember útmutatására.

Ha többet szeretne megtudni a szemléletről, tanácsadásunkon nemcsak pontos meghatározást kap dósájáról, hanem egy hatékony módszert is megismerhet szellemi és fizikai erejének optimalizálására, emésztése és anyagcseréje serkentésére, immunrendszere megerősítésére.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

 

 

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.