Blog

Az idősödés folyamata

2022.02.22.

Bár tudjuk, hogy az öregedés elkerülhetetlen része az életnek, mégis sok az ismeretlen tényező az idősödés folyamatával kapcsolatban. A gerontológia az öregedés fizikai, illetve mentális vonatkozásaival és következményeivel foglalkozik: a folyamatos változásokat vizsgálja a középkortól az időskorig.

Érdekes kérdés, hogy miért öregszenek másképpen az emberek? Legyen szó megjelenésünkről, fizikai képességeinkről vagy egészségi állapotunkról, az öregedéssel kapcsolatos tapasztalatok nagyon eltérőek lehetnek és nem mindenkinél egyformák. A szervezet öregedése alapvetően az életkorral együtt halad és az őszülő haj, a fájó csontok, a ráncosodó bőr és az izomvesztés olyan változások, amelyeket a legtöbb ember egy bizonyos kor betöltése után óhatatlanul megtapasztal. Viszont egyéni szinten ezeknek a változásoknak a bekövetkezése meglehetősen széles skálán mozog. Vajon miért van ez?

A genetikai hatások mellett az általános egészségi állapotra ható negatív szokások - például a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód - bizonyosan hozzájárulnak a test öregedésének felgyorsulásához. Továbbá a túl sok és állandósuló stressz, a nem megfelelő minőségű alvás és a rendszeres alkoholfogyasztás szintén komoly hatást gyakorol a testi és mentális állapot hanyatlásához. Az öregedő szervezet ellenálló- és alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken, az anyagcsere káros termékei (szabad gyökök felhalmozódása) és a test sejtjeinek osztódási hibái felszaporodnak, és megfordíthatatlan elváltozásokhoz vezetnek.

Hogyan élhetjük meg legideálisabban testünk változásait?

A mindennapi testmozgás az egyik legjobb módja annak, hogy jobban és valószínűleg hosszabb ideig éljünk. A rendszeres mozgás által az egészséges és ideális testsúly könnyebben megőrizhető. Olyan mozgástevékenységek is ideálisak lehetnek, mint a tánc, vagy akár az egy lábon állás, vagy a földön lévő párnán egyensúlyozás. Ezek az egyszerű, a mindennapokba könnyen beilleszthető gyakorlatok hatékonyan fejleszthetik az egyensúlyérzékünket és az állóképességünket, így magabiztosabban mozoghatunk. A rendszeres mozgás segít a csontszilárdság karbantartásában is. Kedvenc tevékenységeink – például kertészkedés, kötés, olvasás - rendszeresítése pedig nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a mentális egészségügyi problémák kockázatát. Az életkorunknak megfelelő és főleg az örömmel végzett tevékenységek által minden életkorban elégedettek lehetünk alakunkkal és legfőképpen egészségünkkel.

Körülbelül 45 év felett a szervezet természetes módon kezdi elveszíteni az izomszövetét, évente körülbelül  3-5 százalékkal. Ez befolyásolja testünk erejét és formáját, illetve lelassítja az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy ehhez alkalmazkodva kevesebb kalóriát kell bevinnie ahhoz, hogy súlyunkat tartani tudjuk. Így a tudatosan megválasztott, egyénre szabott, csökkentett mennyiségű étrend az életkor előrehaladtával egyre kiemeltebb szerepet játszik egészségünk védelmében. Általánosságban elmondható, hogy szinte mindenkinek ideális választás a főként zöldségekre és gyümölcsökre, illetve sovány fehérjékre és teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend, amelyben korlátozzuk a vörös húst, a feldolgozott élelmiszereket és a cukor bevitelét. Valójában apró változtatásokkal is sokat tehetünk egészségünk érdekében. Ebben tud segíteni dietetikus szakember, aki olyan változatos, kiegyensúlyozott, mértékletes étrendet tud ajánlani, ami egész életünkben fenntartható. Segítséget tud nyújtani számos meglévő probléma esetén is, úgymint a gyomor- és bélbetegségek, gluténérzékenység, ételallergiák és -intoleranciák, különböző anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, köszvény), epebetegségek (epekő, epegyulladás), székrekedés, a máj betegségei, vesebetegségek, a hormonháztartást érintő betegségek, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések, súlyproblémák.

Az öregedés, még ha növeli is számos betegség kialakulásának kockázatát, önmagában nem betegség, hanem az élet természetes velejárója. Nem szükséges következménye a szellemi leépülés és a szellemi aktivitás háttérbe szorulása. Rajtunk is múlik, hogy hogyan éljük meg ezt az állapotot. Egészséges életmóddal, az orvosi utasítások betartásával, derűs életszemlélettel mi is sokat tehetünk a harmonikus öregkor megteremtéséért. A dietetika és a gerontológia kutatási eredményei pedig hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy tovább maradhassunk aktívak és sikeres, hosszú életkort érhessünk meg.

Mikor érdemes belgyógyász/gerontológushoz fordulni?

  • ha nem tudjuk panaszaink, problémánk eredetét, nem tudjuk merre, mely szakemberhez forduljunk
  • akut és krónikus problémák esetén
  • általános panaszok esetén: nátha, fejfájás, szédülés, hasfájás, mellkasi fájdalom, ízületi fájdalmak
  • góckutatás esetén (pl. amikor a bőrgyógyászati probléma hátterében belgyógyászati betegség áll)
  • cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos hormonális betegségek, vesebetegség esetén
  • ha az eddigi vizsgálatok nem hoztak eredményt
  • ha a különböző vizsgálatok eredményei egymásnak ellent mondanak, vagy ha ezeket összegezni kell

Várjuk szeretettel budapesti és szentendrei rendelőnkbe dietetikai tanácsadásra,  illetve Szentendrén belgyógyászat/gerontológia vizsgálatra, ahol szakemberünk - akár szűrővizsgálat, akár általános panaszok esetén - készséggel áll rendelkezésére!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - (kardiológiai szemlélettel)

belgyógyászat a legszerteágazóbb orvosi szakterület, mely egészében vizsgálja a testet, a szervezet egészét érintő betegségekkel foglalkozik (pl. szív- és érrendszer, légző-, vérképző-, emésztőszervek, máj, belső elválasztású mirigyek stb.), így ma már számos különálló területté vált, melyeket azonban együttesen, egységében is kell látni. 

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.