Blog

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

2022.10.26.

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan miért különböznek a szívproblémák a nemek között, de azt tudjuk, hogy a nők, akiknél szokatlanabb tünetek jelentkeznek általában a fiatalabb, a 30-55 év közötti korosztály. Meglepő tény az is, hogy a szívinfarktus tüneteitől szenvedő nők sokkal kisebb valószínűséggel hívnak mentőt, mint a férfiak. Mivel minden perc számít, a kutatók szerint ez a késés is hozzájárulhat ahhoz, hogy kétszer annyi férfi éli túl a szívrohamot, mint nő. A szívbetegségek diagnosztizálása nőknél bonyolultabb is lehet, mert előfordulhat, hogy olyan homályos tünetek lépnek fel, mint a légszomj, gyengeség, kóros fáradtság, hányinger, gyomorpanaszok vagy hátfájás, esetleg kellemetlen érzetek az állkapocs vagy a nyak környékén.

A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon az első számú haláloknak számítanak, főleg a stroke, a koszorúér-betegség, a szívinfarktus és a szívelégtelenség. A genetikai adottságoknál még fontosabbak az életmódunkból adódó rizikótényezők, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Vajon milyen életmódbeli tanácsokat érdemes követni, hogy védje szíve egészségét?

Törekedjen az egészséges testsúly elérésére!
A túlsúly jelentősen növeli a szívbetegség kockázatát. Legyen aktív és tűzzön ki célul 30 perc edzést heti ötször, hogy fitten tartsa szívét. A tempós gyaloglás és a kocogás talán a legkézenfekvőbb, és minden korosztálynak javasolt mozgásforma. Minél tempósabban mozgunk, annál inkább fokozzuk a véráramlást, növeljük az izomerőt és tápanyagokat juttatunk a szükséges testrészekhez.

Aludjon kielégítő mennyiséget!
A kevés alvás a szélütés megnövekedett rizikójával jár együtt, különösen olyanok esetében, akik egyébként teljesen egészségesek, nincs más kockázati tényező az esetükben. Kutatások azt is kimutatták, hogy a kevesebb órát alvó nőkben magasabb a keringő vegyi anyagok szintje. Ez általános gyulladásra utal, amelyről úgy gondolják, hogy összefüggésben áll a szívmegbetegedéssel. Akik naponta kevesebb, mint hat órát alszanak vagy többször felébrednek éjjel, 48 százalékkal nagyobb az esély a halálos kimenetelű szívbetegségekre.

Korlátozza a sóbevitelt!
A magas sótartalmú étrend növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ennek ellenére a legtöbb felnőtt többet eszik, mint az ajánlott napi maximum (1 teáskanál konyhasó/2300 mg nátrium). Ha kész változtatni ezen, érdemes folyamatosan napról napra, hétről hétre csökkenteni a megszokott mennyiséget, ameddig már tudatosan be tudja tartani a napi előirt adagot!

Növelje az omega-3 zsírsavakat!
A többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, kimagasló szerephez jutnak a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában. Fogyasztásukkal csökkenthető az úgynevezett gyulladásmarker szintje a szervezetben. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek a halfélék: pl. tonhal, lazac, hering, pisztráng, busa, amelyekből ideális esetben hetente 2-3-szor érdemes fogyasztani. Hasonlóan fontos omega-3 források az olajos magvak, amelyek nem csak önmagukban, de salátába keverve is nagyon ízletesek.

Nem számít, hány évesek vagyunk, soha nem túl korai, vagy túl késő elkezdeni tudatosan tenni szívünk egészségéért! Várjuk szeretettel általános panaszok esetén belgyógyászat - gerontológiai szakrendelésünkre, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - (kardiológiai szemlélettel)

belgyógyászat a legszerteágazóbb orvosi szakterület, mely egészében vizsgálja a testet, a szervezet egészét érintő betegségekkel foglalkozik (pl. szív- és érrendszer, légző-, vérképző-, emésztőszervek, máj, belső elválasztású mirigyek stb.), így ma már számos különálló területté vált, melyeket azonban együttesen, egységében is kell látni. 

Részletek
Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.