Blog

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

2020.10.05.

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.

Hiperhidrózis esetében megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (általános) hiperhidrózist.

Az elsődleges hiperhidrózis általában meghatározott testrészeket érint, mint például a tenyér, a láb, a hónalj és a fej. Olyan túlzott izzadásról van szó, amely zavarja a napi tevékenységeket azoknál, akiknél előfordul. Leginkább a láb izzadása okoz fokozott diszkomfort érzetet, mivel gombás fertőzések kialakulására is lehet számítani. A testrészen a szemölcsképződés is megnövekedhet. Az elsődleges hiperhidrózis egészséges embereknél is előfordulhat és általában nem valamely betegség okozza, hanem az idegrendszer kisfokú működési zavara.

A másodlagos és általános hiperhidrózis kevésbé gyakori, ilyenkor az izzadás az egész testre kiterjedhet. Azért nevezzük másodlagosnak, mert más betegségek talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel lehet az éjszakai izzadás. Kiváltó okai: pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, ízületi gyulladás, menopauza.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • általános verejtékezéskor
  • aszimmetrikus izzadáskor
  • éjszakai izzadás esetén
  • gyógyszerváltáskor jelentkező tüneteknél
  • más tünetekkel kísért izzadás esetén.

Ha úgy tapasztalja, hogy tünetei hátterében hiperhidrózis állhat, jelentkezzen allergológia, immunológia szakrendelésünkre tanácsadásra, ahol tünetei hátterében húzódó problémájára belgyógyász szakorvosunk készséggel áll rendelkezésére.

Vissza a bloghoz

Csípő- és tomporfájdalom – vajon mire hívja fel a figyelmet?

Jellegzetes tünet a csípő és comb hátsó-külső részén jelentkező kisugárzó fájdalom, valamint, ha behatárolható nyomásérzékeny pont tapintható a nagy tomportáj feletti területen, illetve, ha oldalt fekve az érintett oldalon kifejezett érzékenység, fájdalom jelentkezik, ami az alvást zavarja. Jellemző, hogy a panaszok fokozódnak hosszú gyaloglás, lépcsőzés után, vagy ha ülés után fel kell állni.

Édesítőszerek – használatuk vajon helyes megoldás a cukorpótlásra?

Mindennapjainkban a szakemberek számos felületen, fórumon hívják fel a figyelmünket a cukorbevitel csökkentésére, de a kulcsszó ebben az esetben is a mérték: teljesen nem lehet és nem is kell felhagynunk a cukorral, illetve az édes ízzel.

Egyensúlyozás – a több szinten ható mozgásforma!

Az egyensúlyérzék nemcsak egy velünk született képesség, hanem kortól, nemtől függetlenül nagymértékben fejleszthető. Számtalan előnye van a hétköznapi életben, mert ez az alapja a többi összetett mozgásnak, mint a séta, futás, ugrás, emelés. Érdemes rendszeresen az edzésprogramunk részévé tenni!