Blog

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

2020.11.16.

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.

A sérülés és a fájdalom felerősödése, sokszor összefüggésbe hozható egy megterhelő életszakasszal, amikor a problémák elvonják a figyelmet a személyes szükségleteinkről, ezért sebezhetőbbé válunk. A fokozott stresszterhelés megterheli a vázizomrendszert: a kötött hátizmok sérülékenyebbé teszik a gerinc különböző részleteit és ennek hatására az idegrendszerben olyan változások következnek be, amelyek a figyelem fájdalomra való érzékenyülésével járhatnak.

A fájdalombetegek hajlamosabbak elesettebbnek és sérülékenyebbnek érzékelni állapotukat, mint amilyen az valójában. Fontos tudnunk, hogy képesek vagyunk idegrendszerünket arra tanítani, hogy ne folyamatosan a fájdalmas ingerek jelenlétére figyeljen a testünkben. Ez a hozzáállás bizonyítottan együtt jár a fájdalom és a fogyatékosságérzet csökkenésével, valamint jelentősen befolyásolja a kezelés eredményességét.

Alacsonyabb mértékű fájdalomszintről számolnak be azok a betegek, akik azt élik meg, hogy az életük feletti kontroll az ő kezükben van, mint azok, akik a körülményektől teszik függővé életük alakulását. Az, aki a fájdalmát időszakosnak és érthetőnek tartja, több megküzdési stratégiát alkalmaz. Az én-hatékonyság megéléséhez szükség van egy bizonyos szintű rugalmasságra és alkalmazkodókészségre, de bizonyítottan érdemes hozzáállásunkon változtatni, amit testi érzékelésünk követni fog.

Gyógytorna szolgáltatásunkon való részvétel segít a testtudat erősítésében és a problémák hatékony kezelésében! Szakembereink segítenek megtanítani a pácienseknek, hogyan legyenek aktív részei fejlődésüknek.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Safe Laser terápia– a sokoldalú segítség!

A lágylézer a szervezet szinte bármely pontján képes csökkenteni a gyulladást, csillapítani a fájdalmat és biostimulációs hatást kifejteni. Ezáltal a sebek, sérülések gyorsabban javulnak, illetve hatására a túlzott hegképződés is jelentősen csökken. De ez még nem minden! Nézzük további jótékony hatásait:

Menstruáció - Alternatív megoldások a testi és lelki egyensúlyért

A vérzészavarok és a kellemetlen tünetek igazodnak a bennünk zajló hormonális és érzelmi változásokhoz, ezért a fájdalomcsillapítók, habár könnyű és gyors megoldást jelentenek, nem mindig segítenek.

Az vagy, amit megeszel?

A közmondást bizonyára nagyon sokan ismerik, bár ritkán gondolunk bele, hogy ezt csaknem szó szerint kell értenünk. Testünk sejtjei állandóan megújulnak, némelyek néhány óra alatt, mások napok, hetek, hónapok alatt. Ehhez a folyamathoz pedig azokat az anyagot használják fel, amiket beviszünk a szervezetünkbe. Vagyis az ételünk az életünk.