Blog

Esti fények – vajon milyen hatással vannak ránk?

2021.08.17.

Modern életünk lehetővé teszi, olykor pedig kifejezetten kikényszeríti a fokozott éjszakai aktivitást: számítógépünk előtt ülünk hajnalig, telefonon chatelünk órákon át, kedvenc sorozatunk részeit nézzük kifulladásig, éjjeli vagy késő estig tartó műszakot vállalunk. Csupa olyan szokás, vagy élethelyzet, ami befolyásolja nappali közérzetünket, hatással van szemünk állapotára és alvásunk minőségére.

Ez a jelenség tulajdonképpen nem okoz fájdalmat, nem érezzük negatív hatását közvetlenül, mégis szép csendben belopózik a hétköznapjainkba és különböző módokon hat ránk a háttérből.

Szemünk az ibolyafényekre a legérzékenyebb. A napfény spektruma is tartalmazza a kékfényt, de a számítógép, a tévé és az okostelefonok képernyőiből is jócskán kapunk belőle.  A kékfénnyel tulajdonképpen komoly baj van, az elektroszmog egyik fajtájának tekinthető. Szezontól függően többet vagy kevesebbet tolerálunk belőle, de bizonyítottan nagyobb dózisban problémákat okozhat. Sejtjeink szempontjából a sok kékfény olyan, mintha egyfolytában nyár lenne. A túlzott kékfénydózis tönkreteszi az idegrendszerünkben nélkülözhetetlen DHA omega-3 zsírsav molekuláit, amelyek többek között át tudják alakítani a fényt elektromos egyenárammá és vissza, sejtjeink pedig ezt ki is használják az információátvitelben. Ezért is különösen fontos a halak, kagylók, rákok rendszeresen fogyasztása a mai világban. 

Nem árt, ha tudatosítjuk ezt magunkban és teszünk néhány megfontolt lépést a negatív hatások kivédése érdekében.

Reggel, ébredés után érdemes biztosítani a belső óránknak egy legalább öt-tízperces természetes fénydózist, aztán aki csak teheti, töltsön minél több időt napiközben a szabadban, főként a délelőtti órákban. Így agyunk jobban meg tudja különböztetni a nappalt az éjszakától, kevésbé fognak bezavarni az esti fények.

Otthon, zárt térben fontos, hogy csökkentsük az esti fényeket, különösen a számítógépből, telefonból, tévéből érkezőket. Helyettük jó alternatíva lehet a vöröses-narancssárgás árnyalatú világítás, és a kékfényblokkoló szoftver a képernyőkre. A leghatásosabb egy borostyánszínű kékfényblokkoló szemüveg viselése. A hálószoba kialakításakor is vegyük figyelembe ezeket a szempontokat: legyen lehetőség teljesen besötétíteni a helyiséget és természetesen ne legyenek erős fények, és főleg képernyők, amelyek kísértésként kéznél lehetnek.

Itt a nyár, most ki lehet próbálni például egy sátorozás alkalmával, a tábortűz mellett, hogy amikor sötétedni kezd, világítás nélkül milyen hamar elálmosodunk! Így működne teljes hatásfokkal ez a folyamat, vagyis ideális esetben a Nap járásához kellene közelíteni a napi ritmusunkat, tehát két-három órával lefekvés előtt már nem lenne ajánlatos erős fényeket néznünk.

Nehéz helyzetben vannak a több műszakban dolgozók, hiszen az éjszakai ébrenlét különösen megterheli a szervezetüket. Sajnos a biológia törvényeit nem lehet kijátszani, ezért érdemes az egészséges életmód egyéb tényezőire is hangsúlyosan odafigyelni. Ha megoldható, mindenkinek ajánlatos lenne a kékfénytől védő szemüveg. Azt is érdemes tudatosítani magunkban, hogy hiába a megfontolt és következetes étrend és sport, ha nem töltünk hét-kilenc órát minőségi alvással a megfelelő időben és körülmények között.

Ahhoz, hogy szemünk egészségét megőrizzük kiemelten fontos a rendszeres látásvizsgálat. A szűrés során, a látáskorrekció által komolyabb tünetek is, mint a fejfájás, fényérzékenység, fáradékonyság is kiküszöbölhető, illetve csökkenthető.

Várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkbe, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Nyitvatartási időpontjaink:

Látásvizsgálat:

Hétfő 9,00 - 12,30
Kedd 14,00 - 17,00

Optika:

Hétfő 8,00 - 13,30
Kedd 14,00 - 17,00

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.