Blog

Február 4. - A rák megelőzésének világnapja

2022.02.04.

Napjainkban továbbra is kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések száma, amiben Magyarország sajnos az elsők között szerepel. A rák elleni küzdelemben a legfontosabb lenne a megelőzés, aminek részei lehetnek a szűrő jellegű vizsgálatok illetve ha már tünet, probléma van, akkor a kivizsgálás (labor, ultrahanos vizsgálat, nőgyógyász, vagy egyéb szakorvosi vizsgálat).

A nők között a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák. Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik: az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti nő, így ők a legveszélyeztetettebbek a megbetegedés szempontjából.

Bizonyos tudományos vizsgálatok kockázati tényezők között említik

  •  az öröklődő genetikai hajlamot, 
  • a korai (12 évnél hamarabb jelentkező) első menstruációt, 
  • 55 évnél későbbi menopauzát, 
  • 30 év felett szülőket, vagy gyermekteleneket, 
  • illetve a hosszan tartó hormonális fogamzásgátló szereket. 

Való igaz, hogy statisztikailag kimutathatók ilyen tényezők, ezek egy részét azonban mára már a tudomány is meghaladta. 

Azonban az életmód szerepét sokkal inkább érdemes hangsúlyozni, nem csak a hatásuk miatt, hanem azért is, mert erre van igazán hatásunk. Így kiemelt szerepet játszik a mentális állapot, stressz, az elhízás, a mozgáshiány, a dohányzás és a tartós hormonális gyógyszerek is.

A hosszú évtizedeken át szedett hormonális fogamzásgátlás inkább kerülendő, kevésbé javasolt megoldás. A menopauza idején szedett hormonoknak pedig a jótékony hatása mellett kockázata is van, így mindenképpen orvosi javaslat és kontroll mellett érdemes alkalmazni.

A lelki állapot, stressz, táplálkozás, mozgáshiány, elhízás, cukorbetegség, dohányzás mind olyan tényező, amit a saját döntésünk, gondolkodásunk és cselekedeteink révén módosíthatjuk, ezáltal nem csak az emlő, hanem csaknem az összes daganatos betegség kockázatát csökkenthetjük. 

De mire is figyeljünk emlődaganat gyanúja esetén?

A mellrák tünetei lehetnek:

  • Idegentest-érzés (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, csomó)
  • Az emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik
  • Az emlőből váladék távozik
  • A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal
  • ha kitartó fájdalmat érez a mellben vagy a hónaljban

Az emlőrák felismerésnek legfontosabb eszközei fiatal kortól kezdve az önvizsgálat és az ultrahangos, majd 35-40 év felett a mammográfiás szűrővizsgálat. Az önvizsgálatot 20 éves kortól érdemes havonta elvégezni, akiknél pedig nagyobb az esély az emlőrákra - pl. a családban elfordult a betegség - ajánlott, hogy fiatalabb korban kezdjenek el évenként ultrahangos vizsgálatra járni.

Várjuk szeretettel ultrahangos vizsgálatra szentendrei rendelőnkbe! 

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Emlő ultrahang vizsgálata

Az emlő ultrahang vizsgálata egy komplex vizsgálat része, ahol a vizsgálat részét képezi a kikérdezés, megtekintés, tapintás és ultrahang vizsgálat, melyet sok esetben mammográfiának is követni kell. (Mammográfiát rendelőnkben nem végzünk.)
40 éves kortól 1-2 évente mammográfiai szűrővizsgálat javasolt minden nőnek, illetve ultrahanggal talált elváltozás esetén is a legtöbb esetben. 40 éves kortól a legteljesebb vizsgálat a komplex emlővizsgálat, mely a kikérdezés, megtekintés, tapintás után mammográfiát és ultrahangot is tartalmaz.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.