Blog

Fogyással kapcsolatos tévhitek

2021.09.08.

Ha nem elégedett a súlyával és fogyókúrába kezd, gyakran ragaszkodhat túl időigényes vagy nehezen betartható étrendhez, illetve edzésprogramhoz. Nézzük, melyek azok a köztudatban élő téves hozzáállások, amelyeket érdemes újragondolni!

A fogyáshoz elég csak sportolni

Bár tény, hogy a rendszeres testmozgás javítja anyagcseréjét, testét feszesebbé és formásabbá teszi, de ha zsírt szeretne leadni, akkor változtatnia kell az étkezési rutinján - ezt nem lehet elkerülni. Az elérni kívánt cél érdekében egyen egészséges, könnyen emészthető, telítetlen zsírokban gazdag ételeket, rendszeresítse és ne hagyja ki semmiképpen a főétkezéseket, mellette figyeljen az adagok méretére is. A sportolás segít, hogy több kalóriát égessen el a nap folyamán, mind edzés közben, és közvetlenül utána, mind pedig nyugalmi állapotban. Ez a kulcsa - kiegészítve a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozással - testének formálásához, a fogyáshoz, egészségének megőrzéséhez.

Az egészséges táplálkozás drágább

Sokszor találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítása többe kerül, mint a manapság sokak által megszokott étrend. Sokan úgy vélik, hogy a helyes táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket (tengeri halak, különböző - akár egzotikus - gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk) nem engedhetik meg maguknak. Ebben az alapkoncepcióban ott rejlik a hiba, hogy utóbbi élelmiszereket a meglévő, kevésbé javasoltak mellé vásárolnák, nem pedig azok helyettesítésére. Igaz, hogy némelyik friss zöldség/gyümölcs árban nem veheti fel a versenyt a sós és édes ropogtatnivalókkal, a tengeri hal a csirkefarháttal, és a teljes kiőrlésű kenyér az állományjavítókkal fillérekből előállított fehérkenyérrel, viszont szakember segítségével meg lehet találni az arany középutat, a megfelelő alternatívákat, ami egészségünket szolgálja, miközben pénztárcabarát.

A fogyáshoz mindenképpen kerülni kell a szénhidrátokat

Tudományos bizonyítékok megerősítik, hogy a napi kalória körülbelül felét szénhidrátban gazdag ételekből kell beszereznie. Válassza a teljes kiőrlésű változatokat, például a barna rizst és a teljes kiőrlésű pékárut, tésztát - ezek megőrzik rosttartalmukat és tápanyagaik nagy részét, ellentétben a nehezebben felszívódó finomított fehér változatokkal, amelyek hasi puffadást is okozhatnak. A feldolgozott, finomlisztből készült termékek - alacsonyabb beltartalmi értékeik mellett - gyorsabban is szívódnak fel emésztőrendszerünkből, mint a teljes kiőrlésű társaik, így hevesebb vércukor emelkedést okoznak, illetve a jóllakottság érzését sem biztosítják olyan sokáig.

A diéták soha nem működnek

Kedvenc ételei betiltása, élelmiszercsoportok kiiktatása vagy egy olyan terv követése, amely annyira alacsony kalóriatartalmú, hogy éhségérzetet kelt, valószínűleg nem fog hosszú távon működni. Így, ha a diétának vége, akkor nagyon könnyen visszatérhet a régi étkezési szokásaihoz, és súlyfeleslege visszatérhet. Ha nem diétázni szeretnénk, hanem a tartós eredmény érdekében életmódot váltani, fontos szem előtt tartani, hogy az ideális étkezési tervnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, természetes, teljes értékű – döntően nem feldolgozott - élelmiszerek gazdag választékával.

Hasról fogyni lehetetlen

Rendszeres sport és egészséges táplálkozás mellett is előfordul, hogy a hasunkon lévő zsírpárna makacsul tartja magát. Alapvetően az, hogy a szervezet hol raktározza el a fölösleges súlyt, nagyrészt génjeink és a nemünk határozza meg, de helytelen étkezési szokások, alkoholfogyasztás, a kardió jellegű mozgás hiánya, sőt még rossz kedélyállapotunk is hátráltathatja a kívánt lapos has elérését, illetve visszaszerzését. Azok, akik hajlamosan depresszív tünetekre a rendszeres sport garantáltan segít kedélyállapotukon, például a jóga bizonyítottan hasi fogyáshoz vezet.

A súlygyarapodás elkerülhetetlen 45 év után

Körülbelül 45 év felett a szervezet természetes módon kezdi elveszíteni az izomszövetét, évente körülbelül 3-5 százalékkal. Ez befolyásolja teste erejét és formáját, illetve lelassítja az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy ehhez alkalmazkodva kevesebb kalóriát kell bevinnie ahhoz, hogy súlyát tartani tudja. Emellett életkorának megfelelő és főleg az örömmel végzett testmozgás rendszeresítése javallott ahhoz, hogy minden életkorban elégedett legyen alakjával és legfőképpen egészségével. Kortól és súlytól függetlenül mindenkinek ajánlott aerob gyakorlatok kombinációit végezni, például futni vagy úszni, aminek magában kell foglalnia - például saját testsúllyal végzett - erősítő gyakorlatokat is! Minden héten legalább 150 perc közepesen intenzív aerob edzést és legalább kétszer erősítő edzést érdemes végezni, ami garantáltan a legjobb módja annak, hogy ideális közérzetét és karcsúságát elérje.

Dietetikai tanácsadásunk legfőbb célja a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy elindítsa Önt a megfelelő, egészséges táplálkozás útján. Elsősorban egy tanácsadást és egy kontrollt javaslunk mindenkinek, majd ezt követően további alkalmakat egyéni igényeknek megfelelően.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.