Blog

Gyászfolyamat - Hogyan kezeljük veszteségeinket?

2021.11.17.

Mindannyiunkat érint és mindent megváltoztat, mégis ritkán beszélünk róla: a halálról és az elengedés folyamatáról. Gyászfolyamaton nem csak haláleset kapcsán mehetünk keresztül, hanem életkörülményeink tartós vagy végleges megváltozásakor is. Ilyen események lehetnek a válás, gyerekünk elköltözése, vagy testünk visszafordíthatatlan megváltozása (amputáció, vakság, hallásvesztés), amely által hosszú időre krízisbe kerülhetünk.

A feldolgozás folyamatának szakaszai – amely a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió és végül az elfogadás - különböző módon hatnak ránk. Némelyik ​​szakasz megterhelőbb lehet mind a testi, mind a mentális egészségre nézve, mert a különböző szakaszokat nem egyformán tudjuk feldolgozni. Például a harag fázisában – amely mások, illetve magunk hibáztatását is magába foglalja - a dühöt könnyebb kifelé fordítani, más emberek felé, hogy megélhetőbbé váljon a fájdalom. Ha ez az érzés befelé fordul, akkor csendessé és visszahúzódóvá válhatunk, ami megélőjét így elszigeteli környezetétől. A harag felszíni érzelem, ami alatt általában a szorongás, a nem igazságos történések megélése és a szeretet elvesztése érezhető. Könnyű elakadni a gyász ezen szakaszában, így ezen a ponton van leginkább támogatásra szükségünk. Tudatosítanunk kell, hogy az érzéseink egy természetes folyamat részei, igenis szabad és kell is haragunkat megélni, tehát empátiával közelíteni önmagunkhoz. Ezen a folyamaton mindenki keresztülmegy, ha elveszített valamit, vagy valakit, ami/aki fontos volt számára, ezt nem lehet elkerülni. 

Amikor sírunk, lelki értelemben könnyítünk belső feszültségeinken, tehát már elindultuk az elvesztés okozta sokk feldolgozásán és túlhaladunk a dühön. A gyászról való beszélgetés elindíthatja a gyógyulás folyamatát. Környezetünkben sokan inkább nem hozzák szóba a témát, mintsem, hogy fájdalmat okozzanak annak felemlegetésével. Ha lehetséges, beszéljen olyan emberekkel, akik maguk is átéltek hasonló veszteséget.

Mi segítheti még a folyamatot?

A fizikai aktivitás, például a gyaloglás az egyik leghatásosabb módja lehet a bánat tüneteinek kezelésére, mivel ez teret és időt ad gondolataink feldolgozására. Szintén segíthet a boksz, a futás és minden olyan gyakorlat, amely segíti a harag elterelését vagy káros kifejezését. Aktívitásunk megtartása testi közérzetünk szempontjából is fontos.

Ha a gyászfolyamatban elakadunk, az akár igen hosszú távra is meg tud maradni, és ha sokáig fennáll, benne ragadhatunk például egy depresszív állapotban. Ennek hosszabb fennállása többek között hajlamosíthat testünk gyulladásszintjének emelkedésére, szívrohamra, szélütésre és idő előtti halál előfordulására. Bárhol is legyen az elakadás, abban szakember segíteni tud. 

Jelentkezzen pszichológiai szakrendelésünkre, ahol biztonságos, támogatott közegben, partnerként együttműködve szakemberünk segíti, hogy újra visszataláljon az erőforrásaihoz, ezáltal eljusson a maga egyéni megoldásaihoz, gyógyulásához.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Pszichológiai konzultáció

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amivel úgy érzi, nem tud, vagy nem akar egyedül megbirkózni, ilyenkor szakember segítségére lehet szüksége, ráadásul az ember önmagát nem tudja objektíven megítélni. A család, barátok támogatása nagyon fontos, de a külső, érzelmileg semleges szakember tudományos módszereken alapuló technikákkal és tapasztalattal hatékonyabban segít.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.