Blog

Hatékony módszerek a séta fejlesztésére

2022.01.31.

A rendszeresen végzett, tempós séta számtalan okból kiváló mozgásforma: a lépések intenzitásának növelésével megnő a légzési sebességünk, ami a véráramban az oxigén gyorsabb áramlását idézi elő, elősegítve a salakanyagok eltávolítását, ezáltal javul és erősödik erőnlétünk.

Ahelyett, hogy a sétára úgy gondolunk, hogy eljuthatunk általa A pontból B-be, tekintsük inkább edzésnek! A gyaloglás alkalmával megváltoztathatja a lépések tempóját, a terepet és különböző eszközöket és trükköket vethet be, így erőteljesebb hatást fog elérni. Íme néhány tanács:

Váltogassa a tempót!

Próbája ki, hogy 3 percig a maximális kapacitása 70%-ával, majd a következő 3 percben 40%-kal sétál. Aztán ezt ismételtje öt sorozaton keresztül. Két szempontot variálhat: az intervallumok hosszát és a sétával töltött időt. Növelheti az intervallumokat úgy, hogy a 30 másodpercig tartó gyors sétát növeli 45 másodpercre, vagy a teljes séta ideje időtartamát is kitolhatja 40 percről akár 1 órára. A gyors szakaszt érdemes olyan tempóra növelni, hogy ne tudjon beszélgetni. Ha nem érez légszomjat, vagy úgy érzi, hogy a pulzusa nem emelkedett, ez annak a jele, hogy érdemes növelni a tempót. Csoportban gyalogolva lehet oszlopban mozogni úgy, hogy az aktuálisan utolsó személy előzze le a sort és zárkózzon fel a menet elejére. Ezáltal mindenki intervallumedzésen vehet részt.

Gyalogoljon terepen!

Hegyes-dombos terepen való séta különböző módon hat a testére. Másképpen dolgozza meg az alsó lábizmokat, és megköveteli, hogy koncentráljon egyensúlyára. Egy másik nagyszerű lehetőség a nordic walking. A különbség a sétához képest az, hogy speciális botokkal együtt mozog, amelyek használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. A botok révén hosszabbakat lép úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad, viszont a felsőtest intenzívebben mozog, és a dombon vagy lejtőn való séta elősegíti, hogy a combizmok és a farizmok még aktívabban dolgozzanak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú, zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású, kondicionáló edzések.

Hallgasson zenét!

Számos kutatás kimutatta, hogy a zenehallgatás jótékony hatással van a futásra. Ebből következik, hogy a futók által tapasztalt előnyöket a sétálók is bátran alkalmazhatják. A megfelelő tempójú zeneszámok kiválasztásával akár 15%-kal is növelheti az állóképességét. Intervallumsétához keverje a pörgős zenét (128 bpm körüli sebességet) lassabb ütemű dallamokkal.

Növelje a terhelést!

A boka- és csuklósúlyok már egy kicsit elavultak, de a súlyokkal való séta még mindig hatékony stratégia. Vigyen magával kis súlyzókat, hogy erősítse a felsőtestét, vagy válasszon egy kisebb súlyú, túrázáshoz tervezett hátizsákot, de lényeg, hogy ne vegye igénybe túlságosan a hátát.

Váltson kocogásra!

Kocogást és a gyaloglást is érdemes kombinálni. Váltsa le a gyorsabb gyaloglási intervallumot kocogásra, majd jó ütemben sétálva pihenjen. Ahogy egyre fittebb lesz, figyelje meg, hogy a gyaloglást gyorssétára, a kocogást pedig inkább futásra váltaná-e. Ezt progresszív túlterhelésnek hívják, tehát idővel mindenképpen növekedni fog az igény a mozgás intenzitásának növelésére. A fokozatos túlterhelésnek több módja is van: például a pihenőidő csökkentésével is elérheti, így tovább dolgozik, mint amennyit pihen. Az emberek gyakran úgy gondolják, hogy az egyetlen módja annak, hogy fittebbé váljanak, ha gyorsabban vagy hosszabb ideig gyakorolnak, de a pihenőidő csökkentése is kulcsfontosságú, mert ugyanannyi energiát fektet be kevesebb idő alatt.

A gyaloglást nemcsak fizikai előnyei teszik olyan értékes tevékenységgé, hanem mentális egészségünk és jólétünk miatt is érdemes időt szánnunk rá, amely családtagokkal, barátokkal végezve még élvezetesebb, könnyebben megvalósítható szabadidős tevékenységünkké válhat.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Személyi edzés

Személyi edzőnk vezetésével Stability Workout szolgáltatást nyújtunk. Az idegen elnevezés mögött egy különleges és élvezetes edzésmódszer rejlik.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.