Blog

Hogyan hat a koronavírus járvány az emberi kapcsolatokra?

2021.05.13.

A karantén sokunkat megismertetett az egyedül töltött idő kényszerűségével. Azoknak, akiknek már voltak kapcsolati problémái, a világjárvány csak tovább rontott a helyzetén és úgy tűnik a lezárási intézkedések főleg az időseket és a fiatalokat érintette leginkább negatívan.

Már több, mint egy éve a társadalmi elszigeteltség és a kötelező távolságtartás mindennapjait éljük. Az első hetekben úgy tűnt, mintha ebben a felgyorsult tempójú, rohanó világban egy rövid „kényszerpihenő” talán még hasznunkra is válhat a jövőben. Egy évvel később mégis az ingerültség, a szorongás, a magány vagy a melankólia érzése válik általános jelenséggé.

Természetes, hogy már nagyon vágyakozunk egy kellemes, étteremben elfogyasztott vacsorára, kávézókban, sörözőkben barátainkkal eltöltött jókedvű beszélgetésekre, színházi előadásra, mozizásra, idősebb rokonunk meglátogatására, átölelésére. Legtöbbünk nem gondolta volna, hogy egy év után a fizikai távolság ennyire nyomasztóvá fog válni.

A koronavírusnak vitathatatlanul mély és tartós hatása lesz az életmódunkra. Kérdések özöne, amelyek még megválaszolásra várnak: mi történik, amikor a vírus visszahúzódik és igyekszünk újra feleleveníteni kapcsolatainkat a régi szokásaink szerint? Ebben a szélsőséges helyzetben most volt időnk végig gondolni, milyen gyakorisággal van valóban igényünk barátainkra, rokonainkra, tágabb körünkben élő ismerőseinkre. Vajon jelenlegi vágyaink és hiányállapotaink a kapcsolódásra szinkronba tudnak-e kerülni a változás következményeivel? Vajon emlékezni fogunk-e arra, hogyan legyünk újra jó társasága környezetünknek?

A világjárvány fiatalokra gyakorolt hatása már most is érzékelhető: gyermekeink bizonyos értelemben az online térbe költöztek. Mit jelent ez azok számára, akik már egy ideje az okostelefonok és a képernyők előtt ültek magányosan? Még inkább lemondanak a közös együttlétről megszokásukból adódóan?

És vajon az idősekre milyen pszichés terheket ró a szeretett személyektől való folyamatos távollét és a kontaktus hiány? A magány, az egyedüllét?

Vajon hogyan lehetséges tompítani a járvány pszichés hatásait?

Egységes válasz biztosan nincs. Érdemes mindannyiunknak feltenni ezeket a kérdéseket és elgondolkodni, hogy a járványhelyzet milyen hiányállapotra hívta fel a figyelmet egyéni szinten és saját kis közösségén belül. Mindenkinek magának kell megtalálni a válaszokat, de ez segíthet új fejezetet nyitni és előre vivő megoldásokat találni.

Ahhoz, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, lelki egészségünkhöz és erőforrásainkhoz fontos a napi rutin fenntartása is, kiegészítve a rendszeres és egészséges táplálkozással, a fizikai aktívitás fenntartásával. A testmozgás és relaxáció váltogatása elősegíti a stresszhormonok, a testben lévő feszültségek csökkentését, ezáltal pedig a kiegyensúlyozottabb hangulatot és a jobb alvásminőséget.

Ha úgy érzi, problémáihoz segítségre van szüksége, jelentkezzen szentendrei rendelőnkbe, ahol pszichológiai konzultáció, vagy többféle masszázs szolgáltatásunk igénybevételével, illetve Flavon termékek segítségével is támogathatja testi és lelki egészségét!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs mindig a panaszok állapotfelmérésével kezdődik, majd ez alapján a különböző technikákat személyre szabottan alkalmazzuk. Ilyenkor a svéd masszázs, dinamikus manuálterápia, akupresszúra, triggerpont kezelés, gerinckorrekciós kezelés elemeit szükség szerint alkalmazzuk, melyet további technikákkal, módszerekkel egészítünk ki.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.