Blog

Hogyan segíthet túlsúlyos gyermekének?

2021.10.26.

A túlsúlyos gyermekek sok nehézséggel szembesülhetnek a mindennapokban. Különbözőnek érezhetik magukat társaiktól, ez befolyásolhatja önbizalmukat, ezen felül a többiek zaklatásának is ki vannak téve. A szülők pedig aggódhatnak, hogy gyermeküket hogyan motiválják a mozgásra, súlyfelesleggel hogyan vesznek részt a mindennapi tevékenységekben, például az iskola sportban.

A gyermek lelki egyensúlya nagyon fontos, azonban súlyfelesleg esetén az önértékelése mellett az egészsége forog kockán.

Bár gyermekkorban ritkábban fordulnak elő egészségügyi problémák, a túlsúlyos, vagy elhízott gyermekek felnőttkorban is gyakrabban szenvednek súlyproblémákkal, és már viszonylag korai életkorban kialakulhatnak ennek szövődményei. A súlyfelesleg ugyanis növeli a kockázatát a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, ízületi problémák, illetve a légzési nehézségek kialakulásának.

Ha a gyermeke túlsúlyos, esetleg elhízott, fontos, hogy egészségügyi szakember tanácsát kérje, ugyanakkor az életmódváltásban kiemelkedő szerepe van a családnak is. Sokat segít, ha a gyermekkel élő szülők, testvérek is képesek változtatni étkezési szokásaikon, és a csábítást jelentő élelmiszereket, nassolnivalókat, üdítőitalokat teljesen száműzik otthonukból, így lecsökkentve a gyermek sóvárgását, illetve a kirekesztettség érzését, amiért ő nem ehet a kedvelt ételekből.

A megfelelő, fokozatosan bevezetett változtatások megvédik őt az étkezési problémák későbbi kialakulásától, illetve a sanyargató diétáktól, viszont hosszabb időbe is telhet, amíg a gyermek megszokja ezen újításokat, ízpreferenciája módosul, fizikailag pedig aktívabbá válik.

Dietetikai tanácsadásunk legfőbb célja a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy elindítsa gyermekét a megfelelő, egészséges táplálkozás útján.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
Kinesio tape – kismamáknak!

Várandósság idején a medencecsont állása, billenése megváltozik, ezáltal komoly fájdalmak jelentkezhetnek a deréktáji, lumbális szakaszon, a nagy teher viselésétől megváltozott statika miatt pedig az izmok feszessé válnak. Amikor már a kismamának az alvás, a fekvő pozíció megváltoztatása is nehezen megy, a has alátámasztó, tehermentesítő ragasztása sokat segíthet.

Cukorfogyasztás – hogyan találhatjuk meg az egészséges egyensúlyt?

Amikor a szénhidrátokról beszélünk, meg kell különböztetni összetett szénhidrátokat (ilyen például a keményítő, vagy a rost), és egyszerű szénhidrátokat (például a fruktóz-gyümölcscukor, vagy a laktóz-tejcukor). Ha a cukorfogyasztásról van szó, általában az egyszerű szénhidrátokra gondolunk, amelyek nagyon gyorsan képesek felszívódni a tápcsatornából, így gyors energiaforrást jelentenek a szervezet számára.

Gyászfolyamat - Hogyan kezeljük veszteségeinket?

Mindannyiunkat érint és mindent megváltoztat, mégis ritkán beszélünk róla: a halálról és az elengedés folyamatáról. Gyászfolyamaton nem csak haláleset kapcsán mehetünk keresztül, hanem életkörülményeink tartós vagy végleges megváltozásakor is. Ilyen események lehetnek a válás, gyerekünk elköltözése, vagy testünk visszafordíthatatlan megváltozása (amputáció, vakság, hallásvesztés), amely által hosszú időre krízisbe kerülhetünk.