Blog

Hogyan segíthet túlsúlyos gyermekének?

2021.10.26.

A túlsúlyos gyermekek sok nehézséggel szembesülhetnek a mindennapokban. Különbözőnek érezhetik magukat társaiktól, ez befolyásolhatja önbizalmukat, ezen felül a többiek zaklatásának is ki vannak téve. A szülők pedig aggódhatnak, hogy gyermeküket hogyan motiválják a mozgásra, súlyfelesleggel hogyan vesznek részt a mindennapi tevékenységekben, például az iskola sportban.

A gyermek lelki egyensúlya nagyon fontos, azonban súlyfelesleg esetén az önértékelése mellett az egészsége forog kockán.

Bár gyermekkorban ritkábban fordulnak elő egészségügyi problémák, a túlsúlyos, vagy elhízott gyermekek felnőttkorban is gyakrabban szenvednek súlyproblémákkal, és már viszonylag korai életkorban kialakulhatnak ennek szövődményei. A súlyfelesleg ugyanis növeli a kockázatát a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás, ízületi problémák, illetve a légzési nehézségek kialakulásának.

Ha a gyermeke túlsúlyos, esetleg elhízott, fontos, hogy egészségügyi szakember tanácsát kérje, ugyanakkor az életmódváltásban kiemelkedő szerepe van a családnak is. Sokat segít, ha a gyermekkel élő szülők, testvérek is képesek változtatni étkezési szokásaikon, és a csábítást jelentő élelmiszereket, nassolnivalókat, üdítőitalokat teljesen száműzik otthonukból, így lecsökkentve a gyermek sóvárgását, illetve a kirekesztettség érzését, amiért ő nem ehet a kedvelt ételekből.

A megfelelő, fokozatosan bevezetett változtatások megvédik őt az étkezési problémák későbbi kialakulásától, illetve a sanyargató diétáktól, viszont hosszabb időbe is telhet, amíg a gyermek megszokja ezen újításokat, ízpreferenciája módosul, fizikailag pedig aktívabbá válik.

Dietetikai tanácsadásunk legfőbb célja a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy elindítsa gyermekét a megfelelő, egészséges táplálkozás útján.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.