Blog

Időskori izomgyengeség - mozgásterápiával az izmok megőrzésért!

2020.09.29.

Izomtömegünk vesztése az öregedéssel együtt elkerülhetetlenül megjelenik mindannyiunk életében, de korántsem mindegy ennek mértéke és intenzitása.

Az évek előrehaladtával az izmaink sorvadása felgyorsul: az izomerő, valamint az izomrostok száma és mérete is csökken. A szarkopénia - amely az izomtömeg kóros csökkenését jelenti - esetében a megmaradó izmok karbantartása, illetve megőrzése a legfontosabb, amit napi rendszerességű testmozgással lehet elérni, például comberősítéssel, gumiszalagos, vagy kisebb súlyzós testedzéssel, túrázással, szobakerékpározással, de akár sík úton történő napi fél-háromegyed órás, lassú- vagy közepes tempójú sétával is.

Az idősek számára különösen fontos a mozgás, hiszen az ő esetükben a mozgáshiányos életmód még több negatív hatással jár, továbbá szarkopéniával párosulva a funkcionális képességek elvesztését és a biztonságérzet megingását eredményezi. Ezért egyensúlyérzékük megtartása és javítása érdekében olyan mozgástevékenységek is ideálisak lehetnek, mint a tánc, vagy akár az egy lábon állás, vagy a földön lévő párnán egyensúlyozás. Ezek az egyszerű, a mindennapokba könnyen beilleszthető gyakorlatok hatékonyan fejleszthetik az egyensúlyérzéküket és az állóképességüket, így magabiztosan mozoghatnak. A rendszeres mozgás segít a csontszilárdság karbantartásában is. A naponta végzett gyakorlatoknak köszönhetően egyénenként akár harmadára csökkenhet az esések és a törések száma.

Jelentkezzen Gyógytorna szolgáltatásainkra, ahol gyógytornászaink további tanácsot, segítséget tudnak nyújtani az otthon is elvégezhető gyakorlatok helyes kivitelezésében!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.