Blog

Indul a strandszezon és karcsúbb alakra vágyik? Méregteleníteni szeretne, de nem tudja, hogyan?

2022.05.25.

Megérkezett a nyári meleg, vele együtt pedig a lenge ruhák időszaka is. Viszont sokan nem tudnak felhőtlenül örülni a strandidőnek, mert nincsenek megbékélve a súlyukkal. Ön is súlyproblémákkal küzd és nyaralása előtt belefogna egy gyors méregtelenítő kúrába? De vajon milyen fontos kritériumokat érdemes figyelembe venni, mielőtt belekezd egy ilyenbe, és egyáltalán létezik-e csoda kúra?

Először is nagyon fontos leszögezni már a legelején, hogy szervezetünknek tökéletes méregtelenítő szervei vannak: a máj és a vese éjjel-nappal azon dolgozik, hogy semlegesítse a környezeti mérgeket, kiszűrje és feldolgozza az emésztés során keletkező felesleges melléktermékeket, megakadályozza a kórokozók véráramba kerülését. Egy egészséges embernek tehát nincs szüksége klasszikus értelemben vett tisztítókúrára, vagy méregtelenítésre. Azonban előfordulhat, hogy úgy érezzük, hogy egész nap csak csipegetünk, vagy az utóbbi időben a szokásosnál több feldolgozott, esetleg készterméket fogyasztottunk és rakódnak ránk a plusz kilók. Ilyen esetekben érdemes lehet kicsit tehermentesíteni a szervezetet, tudatosan figyelni az étkezéseinkre és a nyersanyagválogatásra. Ilyenkor jól eshet egy időszakosan alkalmazott és tudatosan felépített böjt.

A böjt során az ember tartózkodik ételtől, italtól, vagy esetleg mindkettőtől. Lehet teljes koplalás, vagy csak bizonyos ételek fogyasztására (pl.: hús, hal) vonatkozó megvonás is. Vannak rövidebb böjtök, de akár több hetes, hosszabb ideig tartó formái is léteznek. Böjtölés oka az egészség megőrzése mellett lehet akár spirituális, politikai vagy vallási is (utóbbi talán a legismertebb formája).

A manapság a kúrára különböző módszerek állnak rendelkezésre. A néhány napos kúrák inkább mentális értelemben jelenthetnek megkönnyebbülést. A szervezet nem kampányszerűen, hanem folyamatosan méregteleníti önmagát, de előfordulhat, hogy egy ilyen kúra alatt sikerül ráébredni étkezési szokásaink helytelenségére, ami hozzásegíthet a hosszútávú változtatáshoz. A böjtöléshez gyakran társuló csökkent kalóriabevitelnek is vannak élettani előnyei, nem beszélve arról, hogy ilyenkor az a jó érzés is átjárhat minket, hogy tettünk valamit magunkért, befelé figyeltünk, elcsendesedtünk, lelassultunk, esetleg elvonultunk egy kicsit magunkkal foglalkozni és lazítani.

Folyadék kúra esetén szilárd táplálékot nem fogyasztunk, csak vizet, teát, nyers gyümölcs- és zöldségleveket. Ezt a modern táplálkozástudomány nem javasolja, mivel ezek a préselt levek leginkább egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Léböjt kúra alatt fehérje-, zsír- és rostszükségletünket nem tudjuk fedezni. Az erre érzékenyebbeknél az ilyen kúrák szédüléshez, fejfájáshoz, hangulatingadozásokhoz vezethetnek.

Az intervallum kúra a mindennapokba leginkább beilleszthető kúra: ilyenkor az étkezéseket belesűrítjük egy előre meghatározott időkeretbe. Ez leggyakrabban egy 16:8-as beosztást jelent, mikor napi 8 órában bonyolítjuk le az étkezéseinket, és 16 órán át hagyjuk pihenni az emésztőrendszerünket, ilyenkor zajlik a böjt. Természetesen a felosztás változhat, létezik a 18:6, és a 20:4 arányú időablak is, sőt az időszakos böjtnek a heti beosztása is ismert, mikor heti 5 nap eszünk a korábban megszokott ritmusban, és heti 2 nap tartjuk az időkeretbe szorított étkezés formáját. Fontos azonban kiemelni, hogy minél kevesebb időt hagyunk magunknak az étkezésre, annál valószínűbb, hogy nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges energia és tápanyagok bevitelét, amivel a hiányállapotok kockázatát növeljük. Az, hogy mikor legyen az első étkezés, amivel megszakítjuk a napi böjtöt, mindenki a saját napirendje és ritmusa szerint szabja meg, azonban célszerű a reggel 9 és délután 17 óra közötti étkezési ablakot választani, hiszen ez illeszkedik leginkább a korszerű étkezési ajánlásokhoz.

Fontos, hogy folyamatosan figyeljük testünk visszajelzéseire, tudjunk rugalmasan változtatni az eredeti terven, ha esetleg gyengének, vagy kifejezetten rosszul érezzük magunkat a böjt alatt. Van, akinek egy-egy ilyen jellegű kúra abban segíthet, hogy tudatosan elkezdjen több zöldséget fogyasztani a mindennapokban, amivel esetleg korábban hadilábon állt.

A kúra ideje alatt kiemelten fontos a vitamin és ásványi anyagok beviteléről gondoskodni. Ha az átmeneti böjt alatt is szeretnénk minden mikrotápanyagot maximálisan biztosítani a szervezetünk számára, érdemes jó minőségű étrendkiegészítőt alkalmazni.

A Flavon termékek szervezetre gyakorolt hatása például kiemelt jelentőségű, mert egyrészt gél állaga természetesebb a kapszuláknál, másrészt a benne lévő tiszta zöldségből és gyümölcsből kinyert összetevők sokkal komplexebb formában, egyéb fontos anyagokat is tartalmazva, illetve azok egymást erősítő hatását is kihasználva vannak jelen a termékekben mindenféle hozzáadott tartósítószer, adalékanyag nélkül. Egy böjti időszakban különösen kedvező a Complex és Boost termékek fogyasztása. A Complex por állagú, amit vízben vagy folyadékban kell feloldani, és súlycsökkentés célja esetén étkezés helyett meginni. A termék tartalmaz minden olyan fontos mikro és makro tápanyagot, vitaminokat és rostot, ami egy étkezéshez szükséges. A termékben található fehérje pedig növényi eredetű (borsó és rizs fehérjét tartalmaz), így legyen a cél fogyás, izomépítés vagy roborálás, a Complex tökéletes támogatója lesz a folyamatnak. Mindezt a Boost hatása még tovább tudja fokozni: a szervezet támogatása mellett energiát és lendületet ad. A koffein mellett csak gyümölcsökből áll, és pl. egyik összetevője az ananász, amely zsírbontó hatásáról is ismert, illetve a többi gyümölcs tápláló és élénkítő hatása miatt is ajánlott. Ezen felül a Peak termékek (Fruit, Veggie, Future) még a megfelelő arányú omega zsírsav tartalmukkal is hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Összességében elmondható, hogy kiváló minőségük, komplexitásuk és egyediségük miatt minden felsorolt Flavon termék tökéletes választás az immunrendszer erősítésére, a szervezet egészséges működésének támogatására böjti időszakban is.

Bármilyen kúrába is kezd, fontos szem előtt tartani, hogy nagyon alacsony kalória tartalmú, vagy túl szigorú megvonásokkal járó böjttel hosszútávú, tartós eredmény nem érhető el. Ilyen esetekben általában csak a klasszikus jójó effektust idézzük elő, végeredményben pedig a saját csalódottságunkat és elkeseredésünket erősítjük csak. Továbbá akinek vércukor (pl. glükóz intolerancia, cukorbetegség) vagy inzulin problémái (pl inzulinrezisztencia) vannak, abban az esetben a tisztító kúra előtt mindenképpen javasolt egy előzetes orvosi tanácsadás, orvosi vagy dietetikai kontroll mellett.

A tudatos táplálkozás útján segíthet az első lépésben az időszakos böjt bevezetése, hiszen önfegyelemre és figyelemre tanít, azonban minden esetben egy komplex életmódváltás a cél. Az ideális étkezési tervnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, természetes, teljes értékű – döntően nem feldolgozott - élelmiszerek gazdag választékával. Dietetikai tanácsadásunkon segítséget kaphat az egészségét támogató étrend önálló megvalósításában, az életviteléhez leginkább illeszkedő módon. Célunk a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy biztonságban elindítsuk Önt a megfelelő, jólétét támogató táplálkozás útján.

Várjuk szeretettel dietetikai tanácsadásra budapesti és szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.