Blog

Irány a pihenés! – de mire ajánlatos ilyenkor is figyelnünk?

2022.06.25.

A nyári meleg idő kiváló alkalmat nyújt a szabadban töltött pihenésre és a napozásra, de vannak kockázatai, amelyek miatt egészségünk megbillenhet. Vajon milyen problémák merülhetnek fel és mit érdemes szem előtt tartanunk?

  • Leégés - Sokan csak későn ismerik fel a napégés hosszú távú hatásait és a bőrre gyakorolt károsodásait. Pedig a napégések felerősítik a bőr korai öregedését, valamint a bőrrák kialakulását.
  • Kimerültség a hőségtől - A tünetek között szerepel szédülés, fokozott verejtékezés, fokozott pulzus, izomgörcsök, émelygés, hányás, zavartság, bőrpír, fejfájás és még légszomj is.
  • Hőkiütés - Akkor fordul elő, amikor a bőr verejtékmirigyei el vannak tömődve, és a nedvesség nem jut el a bőr felületére, hogy elpárologjon. Bőrünkön ilyenkor vörös kiütést és viszkető vagy tüskés érzést észlelünk.
  • Lábizzadás - A forró, párás időjárás megterheli a bőrt - különösen a lábat. Az izzadság meleg időben a lábujjak között olyan környezetet teremt, amely növeli a bőrgombásodás kockázatát.
  • Szempirosság - Különösen nyáron szemeink szárazabbá válnak, ami növeli a kötőhártya-gyulladás kockázatát, amelynek jele a szemfehérje gyulladása és vörösödése. A kötőhártyagyulladást vírusos fertőzés, baktérium vagy allergia váltja ki.

Egészsége védelmének érdekében árnyékban töltött idővel, napszemüveg, szalmakalap, szellős ruha és cipő viselésével megelőzheti ezen problémákat!

Melegben az étvágyunk is változékonnyá válik, ezért az ásványi anyagokban gazdag levesek, valamint a könnyű, zöldségeket és fehérjét tartalmazó ételek fogyasztása javasolt. Nyáron is kiemelten fontosak a vitaminok (A, B, C, E), antioxidánsok, flavonoidok, melyeket megfelelő gyümölcsök, zöldségek formájában ehetünk meg, és jó, ha azokat fogyasztjuk, amik az aktuális idényben nálunk elérhetők. Lényeges, hogy a megfelelő tápanyagok fel is szívódjanak a beleinkből, ennek érdekében rostdús tápanyagok és probiotikumok fogyasztása is ajánlott. Ne feledjük, hogy a nyári melegben több folyadékra van szükségünk, de ne csak a vizet, hanem az ásványi anyagokat is pótoljuk. Sima hűtött víz vagy cukrozatlan tea ilyenkor az ideális választás, a puffasztó szénsavat és a vízhajtó hatású koffeint vagy alkoholt tartalmazó italokat viszont érdemes mérsékelni, akár kerülni.

A napfény, a szabad levegőn való tartózkodás jótékony hatással van a D vitamin készletünkre, egyúttal a lelki állapotunkra is. A D vitamin támogató szerepe a különböző légúti fertőzésekben, így a koronavírus esetében is egyre inkább elfogadott, ebből pedig most tudunk többet felhalmozni.

A melegben könnyebben kifáradunk, így ehhez érdemes alakítani a napi rutinunkat is akár dolgozunk, akár a pihenőidőnket töltjük. A kikapcsolódás, feltöltődés ilyenkor hosszabb távra szól, most szükséges felkészülnünk a nehezebb őszi, téli időszakra. A pihenéshez mindenkor alapvető az elegendő mennyiségű alvás, ami a korábbi hiedelmekkel ellentétben még felnőtt korban is 7-9 órát jelenthet.

Ha úgy dönt, hogy meleg időben sportol, rendkívül fontos, hogy fokozottan hidratáljon, mivel kiszáradhat vagy hőhullámot kaphat. A verejtékezés önmagában nem hűti le a testet, csak ha a bőrfelületről elpárolog, ezért nem ajánlott nap közben és magas páratartalomban sportolni. Szervezetünk képes viszonylag gyorsan alkalmazkodni a hőmérsékleti viszonyokhoz, mégis az átálláshoz általában egy-két hétre van szüksége, ezért érdemes fokozatosan emelni a terhelést, illetve az edzés időpontját kora reggelre vagy késő estére időzíteni. Fontos figyelni testünk visszajelzéseire, ami segít, hogy ne vállaljuk túl magunkat!

A nyár kiváló alkalmat nyújt a baráti és családi összejövetelekre, ahol felszabadultan pihenhetünk. Gyakran mondják, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer! És valóban, amikor nevetünk, a véráramban endorfinok - boldogság hormonok – szabadulnak fel, ezzel emelve hangulatunkat, hasonló hatást elérve, mint egy kiadós edzés után. A nevetés csökkenti a stresszt, száműzi a feszültséget és ellazítja izmainkat, elősegítve a jobb alvást. Kutatások igazolják, hogy immunrendszerünket is erősíti és segít abban, hogy szervezetünk oxigénellátása javuljon, ami hat energiaszintünkre. A nevetés egyben szórakoztató formája is lehet optimizmusunk és önbecsülésünk növelésének!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Flavon termékek

A FLAVON termékek 18 éve saját gyártóüzemben, egyedi receptúra alapján készülő, magas antioxidáns tartalmú, egészségtudatos étrend-kiegészítők. Több, mint 35 országban rendelkezik engedélyekkel, amelyekben a legmagasabb minőségbiztosítási követelményeknek megfelelő, gyógyszerészeti minősítéssel rendelkező termékeit forgalmazza. Kiváló minőségét, komplexitását, egyediségét több mint 50 hazai és nemzetközi díj és elismerés is bizonyítja. A természetben található formából sűrítve készül, adalékanyagmentes, több, mint 90%-os hatóanyag hasznosulású, sejtazonos, gél állagú formula.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.