Blog

Ízületi fájdalom – nem csak idős betegeket érint!

2021.05.10.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az ízületi problémák csak idős korban jelentkezhetnek, de trauma, sportolás vagy ismétlődő sérülések eredményeként bármely életkorban előfordulhat.

Megkülönböztetünk gyulladással járó, valamint kopásos ízületi megbetegedést, amelyeket különböző módon kell kezelni, de a rizikótényezők előtérbe helyezésével ezek akár könnyen el is kerülhetők.

Számba vettük a legfontosabb tényezőket, lássuk melyek ezek:

Mozogjunk, de mennyit?

A túl sok és a túl kevés mozgás is ízületi fájdalmat okozhat. A túlzott mozgás jelentős csontváltozásokhoz vezethet, de ha izmait nem használja, akkor az izomsorvadás mellett olyan izomproblémák jelentkezhetnek, amelyek mozgáskorlátozást és mobilitás csökkenést okozhatnak.

A legkézenfekvőbb, és minden korosztálynak javasolt: a napi szinten végzett tempós gyaloglás, vagy kocogás. Minél tempósabban mozgunk, annál inkább fokozzuk a véráramlást, növeljük az izomerőt és tápanyagokat juttatunk a szükséges testrészekhez. Saját testtömegünk használata jelentősen javíthatja az ízületek stabilitását.

Miért számít a súlyunk?

A tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy ideális súlyunk elérése és megtartása a mozgásszervi - különösen a csípő és a térd körüli – betegségek kockázatát is csökkenti. Étrendünk szempontjából kulcsfontosságú a D - vitamin, a kalcium és a halolaj mindennapi beépítése, amely jótékony hatással van az ízületekre, de jót tesz a szívnek és az emésztésnek is. Kerülni kell a gyulladásra hajlamosító ételeket, tehát a feldolgozott húsokat, magas cukortartalmú ételeket, adalékanyagokat.

Kevesebb stresszt!

Ha a munka és a magánélet egyensúlyával kapcsolatos problémákat nem rendezzük, nem tudjuk hatékonyan kezelni a fájdalmat. A stressz és a fájdalom oda-vissza ható tényezőként működik, így nem lehet egyikre sem tekinteni a másik figyelembevétele nélkül. Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy átvehetjük az irányítást és aktívan tehetünk önmagunk jólétéért rendszeres mozgással, kellő pihenésre szánt idővel és egyéb kiegészítő kezelésekkel.

Sokrétű gyógytorna szolgáltatásaink keretében pácienseink megtanulhatják, hogyan legyenek aktív részesei testük karbantartásának. Jelentkezzen Gyógytorna vagy Pilates és mentálhigiénés segítés szolgáltatásunkra, ahol szakembereink egyénre szabott kezeléssel várják Önt budapesti és szentendrei rendelőinkben!

 

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Pilates

A pilates módszer a test komplex szemléletét, vizsgálatát és a panaszok komplex kezelését tartja fontosnak, figyelembe véve azt, hogy ami testünkben történik, tükröződik az agyunkban és fordítva. A testünket ért hatások következtében kialakult elmozdulásokat oldja és közelíti testünk egyensúlyát a tökéletes irányba, melyben nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló mélyizmok, illetve a speciális légzéstechnika.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.