Blog

Koronavírus elleni oltás – vajon nőknél és férfiaknál más a mellékhatása?

2021.04.19.

A nők szervezete hormonálisan és genetikailag is különbözik a férfiakétől, és bár tudjuk, hogy gyakran másképp reagálnak a különböző orvosi beavatkozásokra, felmerül, hogy ez a koronavírus elleni oltásoknál is így lehet.

A vakcinák mellékhatásai lehetnek: láz, hidegrázás, általános gyengeség, fáradtság, szédülés, fejfájás, étvágytalanság, orrfolyás vagy orrdugulás, duzzanat és fájdalom az injekció beadásának helyén. Ezek valóban nem túl kellemes mellékhatások, de azt jelzik, hogy a szervezet védelmet épít a vírus ellen. Jó hír, hogy ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak, de az oltás bevezetése óta közzétett jelentések azt is jelzik, hogy bár a vakcinára adott reakciók nem súlyosak, mégis a nők több oltási mellékhatásról számolnak be, mint a férfiak. Vajon ez milyen okokra vezethető vissza?

Lehetséges okok

A hormonok befolyásolhatják az immunrendszert
Az ösztrogén általában fokozza és befolyásolja az immunrendszer reakcióját. A legtöbb nő, akit az oltás első hónapjában oltottak be, 60 évnél idősebb volt, feltehetően már a menopauza utáni időszakban, amikor is a női hormonok termelése lassul, majd leáll. Ezt erősítheti, hogy egyes nők átmeneti menstruációs panaszokról is beszámolnak az oltás után. Most, hogy fiatalabb generációjú nőket és férfiakat is oltanak, érdekes lesz megfigyelni, hogy fennmaradnak-e a nemek közötti különbségek az említett összehasonlítás szempontjából. 

A nők egészségesebb immunrendszerrel rendelkezhetnek
Lehetséges, hogy a nők immunrendszere egészségesebb, ami több mellékhatáshoz vezethet. Közvetett módon arra lehet következtetni, hogy a kedvezőtlenebb reakció az erős immunválasz jele.

A nők és a férfiak genetikailag különböznek egymástól
Csakúgy, mint a hormonális különbségekkel, a genetikai különbségekkel is számolnunk kell az eltérő reakciók vizsgálata során, mivel az immungének inkább az X, vagyis a női kromoszómákban találhatók.

A vakcina adagolása túl erős lehet
Az összes oltóanyagra vonatkozó előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy a magasabb dózisok több tünetet okoznak. Eddig nem készült olyan elemzés, amely az oltottak súlyát vagy testtömeg indexét vizsgálná, így ezzel kapcsolatban még nem lehet következtetéseket levonni. Viszont lehetséges, hogy a férfiak és a nők számára megegyező oltóanyag dózis erősebben hat a nők szervezetére és ez okozhatja a további mellékhatásokat.

Néhány jó tanács: Az oltás helyén fellépő fájdalom hideg borogatással enyhíthető. Javasolt, hogy feltétlenül növelje a folyadékbevitelt, tartózkodjon a megerőltető tevékenységektől és aludjon, amennyit szervezete igényel.

A Happymed-nél lehetőség van koronavírus lgG ellenanyag tesztre, amely alkalmas a korábbi feltételezett vagy igazolt fertőzés lezajlása után, illetve az oltások után kialakult lgG ellenanyag szint vizsgálatára is. 

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.