Blog

Makula degeneráció – mit jelent és kit veszélyeztet?

2020.11.04.

Az idősebb emberek súlyos látásvesztésének elsődleges oka az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD). Bár a betegség még nem gyógyítható, a kutatási folyamatban már rendelkezésre állnak ígéretes új gyógymódok.

A makula a szemben a retina központját foglalja el. Kis mérete ellenére felelős az éles, nagy felbontású, központi látásért, amely lehetővé teszi az arcok felismerését és a finom részletek megkülönböztetését. Makula degeneráció esetén az egyik vagy mindkét szemben a makula az idő múlásával visszafordíthatatlanul romlik és a beteg látása elmosódhat. A látótér közepén vakpont alakulhat ki, és sok olyan apró részlettel járó tevékenység, mint például az olvasás és az írás, nehézségekbe ütközik vagy lehetetlenné válik.

Az életkorral összefüggő makula degeneráció oka egyelőre ismeretlen, ám becslések szerint a 65 évesnél idősebb emberek körülbelül egynegyede és a 80 évesnél idősebbek egyharmada kerül idővel ilyen állapotba. Noha ritkán fordul elő, de a fiatalok esetében is makuláris degenerációt válthat ki genetikai rendellenesség vagy gyógyszer-mellékhatás, azonban leggyakrabban az állapot az öregedési folyamathoz kapcsolódik. A makula degeneráció egyéb kockázati tényezői a füstnek és a közvetlen napfénynek való kitettség, valamint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy az elhízás.

Várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkbe, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Nyitvatartási időpontjaink:

Látásvizsgálat:
Hétfő 9,00 - 12,30
Kedd 14,00 - 17,30

Optika:
Hétfő 8,00 - 13,30
Kedd 14,00 - 18,30
Péntek 14,00 - 16,00

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.