Blog

Miért ajánlott az otthoni mell-önvizsgálat?

2022.05.20.

Annak ellenére, hogy milyen gyakori a mellrák, a korai jeleket és tüneteket sajnos elég nehéz észrevenni. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűréseken való részvétel mellett a mell önvizsgálata is, mert minél korábban észlelik az elváltozást, annál nagyobb az esélye a túlélés és a gyógyulás valószínűségének.

Az önvizsgálatot 20 éves kortól érdemes havonta elvégezni, akiknél pedig nagyobb az esély az emlőrákra - pl. a családban előfordult a betegség - ajánlott, hogy fiatalabb korban kezdjenek el évenként ultrahangos vizsgálatra járni.

A mell mérete, szerkezete és csomóssága attól függően változik, hogy hol tartunk a menstruációs ciklusban, így nehéz személyre szabottan megmondani, hogy mi a norma. A menstruáció előtt normális, hogy mell szövete csomósabb és érzékenyebb lehet. Ha menstruál, az önvizsgálatot 5-7. nap között érdemes elvégeznie. Ha túl van a menopauzán, lehetőleg minél rendszeresebben végezzen vizsgálatot.

Hogyan vizsgálja meg a melleit otthon?

Az önvizsgálat elvégzését kezdje vizuális ellenőrzéssel:

  • Álljon a tükör elé félmeztelenül, és először ellenőrizze szemből és oldalról egyaránt, hogy nincsenek-e látható csomók és elváltozások a mellbimbóiban.
  • Ezután emelje fel mindkét karját a feje fölé és figyelje meg mellei kontúrját, hogy azok egyformák-e, illetve, hogy lát-e behúzódásokat.

A következő lépés a tapintásos ellenőrzés:

  • Alulról és felülről átfogva a mellet gyengéden mozgassa át, amivel a mell mirigyes állományát tudja megnézni. Ez kicsit nehezebb azoknak, akiknek nagyobb mellük van, ők több szakaszban, alulról alátámasztva tudják ezt a mozdulatot elvégezni.
  • Ezután összezárt ujjakkal, enyhe nyomású, lágy, körkörös mozdulatokkal kell a mellett körben átvizsgálni külső körről a belső körre. Ezt a mozdulatot egészen addig kell ismételni, amíg a bimbó körüli területet is át nem tapintjuk.
  • Majd feküdjön a hátára körülbelül 30 fokos szögben, egyik kezét helyezze a feje alá és körkörös mozdulatokkal ebben a pózban is tapintsa át a melleket.
  • Végül a hónaljárok vizsgálata következik. Felemelt karral és összezárt ujjakkal finoman tapintsa át a hónalj területét és a mell oldalsó részét. A hónaljak áttapintását folytassa leengedett karral is. A mellbimbók enyhe nyomásával figyelje meg, ürül-e belőle váladék.

Milyen mell elváltozásokra kell figyelnie?

Az önvizsgálat során ellenőriznie kell, hogy nincsen-e duzzanat, csomó, kinövés, kivörösödés, narancsbőr, ráncok, gödrök, megvastagodás, pikkelyek, növekvő vénák, amelyek jobban látszanak. Ezek lehetnek banális problémák is, amelyek hamarosan elmúlnak, de ugyanakkor van olyan folyamat, ami mögött már rosszindulatú daganat áll. Idősebb korban nem szabad amellett elmenni, ha valakinek ekcémás lesz a bimbóudvara, mert e mögött is gyakran karcinóma húzódik meg. Vannak nők, akik már eleve befele forduló bimbóval születnek, náluk ez nem gond, esetleg a szoptatásnál okozhat problémát. Azonban azoknál, akiknek alapvetően nem ilyen a mellbimbójuk és hirtelen azt tapasztalják, hogy befelé fordult, figyelemfelhívó jelet kaptak.

Mit tegyen, ha aggasztó elváltozást talál?

Ha észreveszi akár látványra, akár tapintással, hogy változás történt a mellszövetében, akkor azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál vagy nőgyógyász szakorvosánál, aki az emlők és hónaljak tapintásos vizsgálatát ismét elvégzi. Tudnia kell azonban, hogy ezen fizikális vizsgálat csak első lépés lehet a megfelelő diagnózis felállítására. Bármilyen emlő panasz, kétely esetén 40 éves kor alatt ultrahang, vagy komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia és ultrahang) is szükséges, 40 éves kor felett pedig mindenképpen komplex emlővizsgálat javasolt, azonban időnként bizonyos esetekben elegendő az önálló mammográfia is.

A legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad. Érdemes ismerkednie saját emlőjével, mert azok az emberek, akik rendszeres időközönként önvizsgálatot végeznek, már intuitív módon emlékeznek arra, hogy milyen érzés mellük normál textúrája, és ha enyhe változást észlelnek, akkor időben tudnak cselekedni. Tegyen Ön is önmagáért!

Bármilyen panasz esetén várjuk szeretettel nőgyógyászati szakrendelésünkön és ultrahangos vizsgálatra szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Nőgyógyászat

Nőgyógyászati vizsgálatot panaszok esetén és szűrő jelleggel is érdemes elvégezni, ez utóbbit általában évente. A cél a különböző szervi elváltozások, fertőzések és daganatos megbetegedések időbeni felismerése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.