Blog

Miért fontos farizomzatunk nyújtása és erősítése?

2021.05.18.

A sok ülés következtében a farizomzatunk folyamatosan nyújtott helyzetben van és az izom típusa miatt is nagyon gyorsan kezd gyengülni. A gyengülés miatt a medence helyzete megváltozik és a derékfájás is megjelenik, de sok esetben a térd problémák hátterében is állhat.

Farizomzatunknak nagy szerepe van az alsó testfél stabilitásában és mobilitásában is.

A glutealis izomzat 3 részből áll:
  • Musculus gluteus maximus
  • musculus gluteus medius
  • musculus gluteus minimus
Ez az izomcsoport az alábbi képességekkel, működéssel bír:
  • csípő hátra feszítése,
  • csípő- és combcsont középvonaltól való távolítása,
  • csípő ki- és beforgatása,
  • a törzset előre döntött helyzetben segíti,
  • előre döntött helyzetből emeli a törzset,
  • comb, térdkalács, sípcsont helyes állását segíti
  • stabilizálja a derék tájékot és a háti-deréktáji kötőszövetet is,
  • medencét tartja gyaloglás, futás során.

Mindenkinek, aki napi két óránál többet tölt ugyanabban a testhelyzetben, ajánlott a rendszeres nyújtás. Feszes izmok esetén fontos, hogy az izmokat nyújtás előtt felmelegítse különböző ismétlő mozdulatokkal, mint a gyaloglás, kocogás, de egy meleg zuhany vagy fürdő is segíthet előkészíteni az izmok ellazulását, ezáltal megelőzni a sérüléseket vagy a megerőltetést. Ezután hozzáláthat a nyújtógyakorlatokhoz. Gyakorlat közben ne felejtse el fókuszáltan ellazítani az izmokat, mert lehet, hogy nincs tisztában azzal, hogy megfeszíti őket.

Az alábbi gyakorlatokkal a feszes izmokat nyújthatjuk. Ezen kívül még gyógytornászaink számtalan gyakorlatot tudnak tanítani, amelyekkel hatékonyabb lesz az izomcsoport lazítása.

A lazító gyakorlatokat követően érdemes erősítő gyakorlatokkal (vállhíd) folytatni, amely kar-láb mozgásokkal, különféle instabil eszközökkel variálva az egyik leghatékonyabb gyakorlat a farizom, a mélyhátizmok és a comb hátsó részének (hamstringek) erősítésére. Figyeljünk arra, hogy a különböző mozgások közben a medence végig szimmetrikus helyzetben maradjon. Képzeljen a köldökébe egy kislabdát, az nem gurulhat le se jobbra, se balra.

Jelentkezzen gyógytorna szolgáltatásunkra, ahol szakembereink egyénre szabott kezeléssel várják Önt budapesti és szentendrei rendelőinkben! A kezelés mindig egy alapos kivizsgálást követően történik, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy panaszai megszűnjenek. Az egyszerű mozgássor megtanulása után önállóan, otthonában is képes lesz elvégezni a gyakorlatokat!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.