Blog

Miért fontos idős korban is a rendszeres szűrő és ellenőrző vizsgálat?

2022.06.03.

Mindannyiunk vágya, hogy jó egészségben, életminőségben és aktívan éljünk a lehető leghosszabb ideig. A betegségmegelőzés minden életkorban fontos, de különösen idősek esetében, mert a legtöbb daganatos és érrendszeri megbetegedés gyakrabban fordul elő idősebb korban. Sokan azért kerülik a vizsgálatokat, mert félnek a kellemetlen diagnózistól, egy betegség lehetséges hatásaitól és annak kezelésétől.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a különböző szűrő és ellenőrző vizsgálatok rendszeresítése mennyire fontos, mert minél korábban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Lássuk, melyek azok – a főleg idős korra jellemző - problémák, amelyek rendszeres szűrő- és ellenőrző vizsgálatokkal időben kezelhetőek, karbantarthatóak!

Szív- és keringési betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek az első számú haláloknak számítanak, főleg a stroke, a koszorúér-betegség, a szívinfarktus és a szívelégtelenség. A genetikai adottságoknál még fontosabbak az életmódunkból adódó rizikótényezők, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. Az erek károsodása - például az érelmeszesedés - gyakran hosszú ideig nem okoz tüneteket. Egy állapotfelmérés kezdeti lépése lehet egy teljes körű vérvizsgálat, amely olyan kezdeti információkkal szolgálhat, amely által a kezelőorvos időben megkezdheti a terápiát. A vér vizsgálatával nemcsak számos betegségre utaló jelet találhatunk meg, de bizonyos értékek elemzésével az egészségi állapotunkról összességében nagyon jó képet kaphatunk. Lehet vizsgálni a vérben különböző hormonok szintjét vagy éppen daganatos betegségre utaló úgynevezett tumormarkerek meglétét is. A teljes vérképből többek között vérszegénységre, vérvesztésre, kiszáradásra, a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegségre (leukémia, limfóma), illetve egyéb vérképzőszervi betegségekre (pl. csontvelő-elégtelenség), véralvadási zavarok okára is lehet következtetni.

A nem megfelelő életmódunk következtében a verőerekben, így a nyaki artériákban és az agy kis ereiben a falban lerakódások jöhetnek létre, melyeket érdemes ellenőriztetni, mivel ezek a szélütés kiváltó okai lehetnek. Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a következményes, nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet. Az átmeneti agyi keringési zavar, az egyensúlyzavar, a tartós szédülés, a fülzúgás, a látászavar jellegzetes tünetek lehetnek, amelyek fennállásakor kiemelten javasolt elvégeztetni a nyaki ultrahang diagnosztikát. A fő nyaki verőerek vizsgálata viszonylag jó becsléssel szolgál a többi artériák állapotára is. A vizsgálat eredménye alapján egyfajta rizikót számolnak a szív- érrendszeri betegségekre, ami alapján gyógyszeres kezelést is kezdhetnek.

Ízületi gyulladás, csontritkulás, krónikus mozgásszervi betegségek

A csontjaink szerkezete, terhelhetősége az évek múlásával romlik, kevésbé tud ezáltal ellenállni a rá ható erőknek, sérülékennyé válik, könnyebben törik. A rheumatoid arthritis és a csontritkulás gyakran csökkenti az időskori életminőséget, különösen a rheumatoid arthritis esetén a tünetek megjelenése után időben meg kell kezdeni a terápiát, hogy mérsékeljük az ízületek maradandó károsodását. A csontsűrűség mérése fontos a csontritkulás kockázatának felmérésében. A csontritkulás  mérsékelhető, vagy akár megelőzhető kalciumban gazdag étrenddel és rendszeres, szabadban végzett mozgással. Jó tudni, hogy már a fiatal korban elkezdett rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb megelőzési lehetőség erre.
Krónikus mozgásszervi problémák, időskori mozgásszervi megbetegedések fennállásakor reumatológus mérlegelése alapján alkalmazható az orvosi kollagén terápia, mely természetes anyagokat tartalmaz: a kollagén természetes módon nagy mennyiségben megtalálható a szervezetben, az inakban, izmokban, ízületekben, nem befolyásolja hátrányosan a véralvadást, vércukorszintet, vagy a májműködést. A célzottan a problémás területbe juttatott kollagén stimulálja a saját kollagént termelő kötőszöveti sejteket, így támogatja a regenerációs folyamatokat. A kezelés a hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben nem csak a fájdalmat csökkenti, hanem az ízületet alkotó képletek támogatásával a panaszok okát szünteti meg.

Kétrészes blogbejegyzésünket folytatjuk!
Látogasson el honlapunkra további információért jövő héten is! 
Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkbe sokrétű vizsgálatainkra, ahol szakembereink - akár szűrővizsgálat, akár általános panaszok esetén - készséggel állnak rendelkezésére!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - (kardiológiai szemlélettel)

belgyógyászat a legszerteágazóbb orvosi szakterület, mely egészében vizsgálja a testet, a szervezet egészét érintő betegségekkel foglalkozik (pl. szív- és érrendszer, légző-, vérképző-, emésztőszervek, máj, belső elválasztású mirigyek stb.), így ma már számos különálló területté vált, melyeket azonban együttesen, egységében is kell látni. 

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.