Blog

Miért jó a verejtékezés?

2021.07.27.

Mindenkinek körülbelül hárommillió verejtékmirigye van, és egy átlagember naponta körülbelül egy liter izzadtságot termel meleg időben, vagy intenzív testmozgás során. Az izzadás elengedhetetlen a test túlmelegedésének megakadályozása, ezért reagál szervezetünk akkor is így, amikor rosszul vagyunk és belázasodunk. Tehát a verejtékezés a test egyik legfontosabb biológiai és fiziológiai folyamata.

A kánikula legtöbbünk szervezetét megviseli és kellemetlen tünetként a verejtékezés ruházatunkon is meglátszik. De az izzadásra tekinthetünk pozitívan is, ami megvéd minket túlhevüléstől a megfelelő hidratálás mellett. Ha túlmelegedünk, ez befolyásolja a szerveink működését - ezért lehet a hőguta végzetes, mert a test nem tud elég gyorsan lehűlni.

Annak ellenére, hogy ilyen természetes és döntő fontosságú funkciója van, az izzadást negatív megítélés övezi. Pedig az izzadás az edzés alatt és után azt mutatja, hogy hőt termelt és sok kalóriát égetett el. Valójában minél többet izzadunk, annál fittebbé válunk. A fitt emberek keményebben tudnak dolgozni, több energiát termelhetnek és így több izzadtságot generálnak.

Méregtelenítsen egyszerű módon!

A verejtékezés másik oka a méregtelenítés. Az izzadás az egyik elsődleges módja, hogy szervezetünket méregtelenítse a környezeti toxinoktól, a szennyezéstől és csökkentse a méreganyagok felhalmozódását. De mi van valójában a verejtékben? Vizet, ásványi anyagokat, például nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és méreganyagokat tartalmaz, például ólmot. A kutatások azt is megállapították, hogy a verejték természetes antibiotikumot tartalmaz, amely a mikrobiális kórokozók elleni első védelmi vonalként működik, és érintkezés közben megöli a betolakodókat. A verejték egy kicsit olyan, mint egy sós páncél. Ráadásul a kutatók felfedezték, hogy a verejtékmirigyek a sebek (karcolások, égési sérülések és fekélyek) gyógyulásában is segítenek.

Ismerje meg mirigyeit!

Az egyik fő oka annak, hogy az izzadást kellemetlennek tartjuk, a szaga. A verejtékmirigynek két fő típusa van:

  • az ekrin verejtékmirigyek szinte az egész testfelületen megtalálhatók (kivéve a szemhéjakat és az ajkakat), és legfőbb szerepük, hogy segítsen a testhőmérséklet szabályozásában azzal, hogy vizet és sókat választanak ki közvetlenül a bőrfelületre.
  • az apokrin verejtékmirigyek - amelyek csak a pubertás korban válnak aktívvá - a szőrrel fedett bőrön találhatók meg, így főleg a hónaljban, az ágyékban, a mellbimbókban, a fejbőrben és módosított verejtékeket (fehérjéket, zsírokat és cukrokat tartalmazó verejtékeket) termelnek a hajhagymákba, nem pedig a bőrfelületre. Kezdetben szagtalan, de miután a bőrbaktériumok lebontották, kellemetlen szag alakul ki. Tehát nem maga az izzadságnak van szaga, hanem az a hónalj baktériumok által, a verejtékünkben található zsírok és fehérjék emésztett formájának.

Érzelmi és hormonális izzadás

Az érzelmi izzadás túlzott aktivitást okoz a szimpatikus idegrendszerben. A stresszhormonok, mint például a kortizol növekedése idegesség esetén vagy ha zavarban vagyunk hatással lesz a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerünkre. Mivel a test nem tud különbséget tenni fizikai vagy érzelmi stressz között, ugyanúgy izzadással reagál, ami teljesen normális.

A hormonális izzadás nagyban befolyásolja a nők izzadásra való hajlamát: menstruációjuk előtt, vagy a ciklusuk közepén, vagyis az ösztrogén magasabb és alacsonyabb szintje esetén is izzadást okozhat. A menopauza beköszöntével pedig a hormonváltozás hőhullámokhoz és éjszakai izzadáshoz vezetnek. A csökkenő ösztrogénszint stimulálja az agy egy részét (hipotalamuszt), amely a petefészkek beindítását eredményezi a hormontermelés érdekében. A hipotalamusz részt vesz más automatikus funkciók szabályozásában, mint például a hőmérséklet szabályozása, izzadás, kipirulás és a stresszválasz. Tehát, ha túlterhelt, ezek a rendszerek hibásan válthatnak ki éjszakai izzadást.

Egyéni beállítottság

Az, hogy valaki mennyit izzad, gének, etnikai hovatartozás és akár az időjárás is befolyásolhatja. Ha nagyon forró éghajlaton nevelkedett, a test több verejtékmirigy fejlesztéssel reagál, így nem melegszik túl. És ha egyszer megvannak, tehát ha valaki hideg országba költözik, akkor nem lesz kevesebb. Mindannyiunk teste egyedülálló, ezért az izzadtság mennyisége nem mindig az erőnlétnek vagy a testméretnek köszönhető.

Természetesen, ha annyira izzad, hogy az zavart okoz és életkorlátozó - például naponta többször is átöltözik, még akkor is, ha fizikailag nem aktív - akkor hiperhidrózisos rendellenesség állhat a probléma hátterében, amely kapcsán érdemes orvossal konzultálni.

Ha úgy tapasztalja, hogy tünetei hátterében hiperhidrózis állhat, jelentkezzen allergológia, immunológia szakrendelésünkre tanácsadásra, ahol tünetei hátterében húzódó problémájára belgyógyász szakorvosunk készséggel áll rendelkezésére. Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.