Blog

Milyen jelei vannak, ha allergiás a szúnyogcsípésre?

2021.08.25.

A nyár sok ajándékot hoz magával: hosszabb nappalokat, meleg időt, nyaralást, kellemes esti sétákat… és sajnos szúnyogokat. Bár ezek az apró repülő rovarok általában csak rövid ideig tartó kellemetlenséget okoznak, az allergiás reakciókat tapasztalók számára akár rémálommá is válhatnak.

A szúnyogcsípés tagadhatatlanul kellemetlen, viszkető és sok bosszúságot okoz. Általában a csípés normális reakciójaként vörös, duzzadt, viszkető dudorok jelennek meg a bőr felszínén. Ezek a duzzanatok a csípés után perceken belül jelentkeznek, és akár napokig is elhúzódhatnak. A szélsőségesebb tünetek, mint a jelentős és kiterjedt duzzanat viszont azt jelzik, hogy allergiás reakciója van.

A diagnózis felállításához orvosa figyelembe veszi a tüneteit, de jelenleg nincs hivatalos teszt a szúnyogcsípés allergia kimutatására.

Ami a kezelést illeti, ez teljesen attól függ, hogy a tünetek mennyire befolyásolják a beteget. Ha olyan problémákat okoz, mint például a szemhéj duzzanata, vagy ha a tünetek kellemetlenek és hajlamosíthatnak a súlyos reakciókra, akkor az antihisztamin tartalmú gyógyszer csökkentheti a reakció kialakulásának kockázatát. Időnként helyi vagy orális szteroidokat írnak fel, de ezeket csak a legszélsőségesebb esetekre tartják fenn a mellékhatások miatt.

A szúnyogcsípés allergia ritkább formája szisztémás reakció, amely az egész testen jelentkezhet. Ez a fajta életveszélyes reakció sokkal gyakoribb rovarcsípések után, például méheknél és darazsaknál, de ha a csípés után az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal hívja házi orvosát. 

  • Duzzanat a szájban, az ajkakban, a torokban, vagy az arc alsó részén
  • nyelési és légzési nehezítettség
  • Csalánkiütés
  • Hányinger 
  • Szédülés, egyensúlyzavar
  • Láz
  • Súlyos fejfájás
  • Zavartság
  • Kimerültség
  • Izomgyengeség
  • Fényérzékenység

A szúnyogcsípés-allergia elsősorban gyermekeknél fordul elő, mert sokkal érzékenyebben reagálhatnak egy-egy csípésre, így az ő védelmük különösen fontos! A szúnyogcsípés gyerekeknél azért is problematikusabb, mert hamarabb elvakarják a csípést, ami el is fertőződhet. A szúnyogcsípés-allergia felnőttkorra spontán meg is szűnhet, amelynek oka, hogy az évek során ismétlődő csípések által az immunrendszer megtanulja, hogyan reagáljon a csípésre.

A megelőzés érdekében mindig jó ötlet bőrünket védeni a kitettségtől, illetve hatékony szúnyogriasztókat használni, főleg, ha a természetben vagyunk. A spray használatánál figyelembe kell venni, hogy hány éves kortól alkalmazható, mert irritáció vagy allergia léphet fel. Amennyiben lehetséges inkább a ruhánkon alkalmazzunk a bőrünk helyett. Az illóolajok közül a geránium, az eukaliptusz és a citrom a leghatékonyabb. Viseljen védőruházatot: hosszú szárú zoknit, hosszú ujjú felsőt és nadrágot. Érdemes bogarakat taszító ételeket enni, például fokhagymát. Tartsa zárt dobozban az élelmiszert és kerülje az árnyékos, erdős területeket, állóvizeket, különösen alkonyatkor és hajnalban. Érdemes otthona körül is elővigyázatosnak lenni: tegyen fel szúnyoghálót az ablakokra, ajtókra, figyeljen oda az álló vizet tartalmazó kisebb edényekre, a virágok alján megülő vízre a kertben, mert ezekben megtelepedhetnek a szúnyogpeték. 

Amennyiben Ön is ilyen típusú allergiától szenved, jelentkezzen allergológiai szakrendelésünkre, ahol szakemberünktől folyamatos kezelést kérhet. A szúnyogcsípés-allergia nem okoz semmiféle hosszú távú betegséget, ha megfelelően kezelik.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben! 

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.