Blog

Nyaki fájdalom – mit tehetünk kezelésére, kialakulásának megelőzésére?

2022.03.18.

A nyaki fájdalom nagyon gyakori, minden második embernél jelentkezik élete során. Leggyakrabban a 35-50 éves korosztályban fordul elő és mind a nőket, mind a férfiakat érinti.

Gyakran a fájdalom pontos oka vagy eredete mögött korábbi trauma, autóbaleset, izomhúzódás vagy a szalagok nem hatékony stabilizáló funkciója állhat. Leggyakrabban mégis a helytelen üléspozíció és a nem megfelelő munkakörnyezet vezet a panaszok megjelenéséhez, így a nyaki fájdalom gyakoribb például azoknál, akik munkanapjuk nagy részét az íróasztalnál töltik, „előrehajolt” testtartásban vagy előrehelyezett fejtartásban és ezt a pozíciót nem szakítják meg óránként némi átmozgató jellegű aktivitással. Ezáltal fájdalom alakulhat ki a nyakban és a váll területén, de a panaszok akár a karra, egészen az ujjakig is terjedhetnek. Tűszúrásos érzés is társulhat hozzá a kar vagy a kéz egy részén, aminek akár ideg rövidülés vagy alagút szindróma is lehet az oka. A fájdalom miatt sokszor korlátozottá válik a nyak mozgása. A nem kezelt esetekben sokszor tartós (krónikus) fájdalom alakul ki, aminek hatékony terápiája nagy szakértelmet igényel a gyógytornásztól és aktív kooperációt a pácienstől.

Melyek a nyaki fájdalom kezelési módjai?

Fontos megjegyezni, hogy a terápiát mindig egyénre szabottan, az előzetes betegvizsgálatot követően, a meglévő tünetek alapján lehet meghatározni. Amivel Ön segítheti a már meglévő fájdalmának enyhítését az a fájdalommentes mozgástartományon belüli lassú, óvatos átmozgatás, inkább többször rövidebb ideig, mint egyszer hosszasan. Végezze ezt naponta többször és amennyire lehetséges, folytassa a szokásos tevékenységeit. Mi segíthet még?

Ergonomikus munkakörnyezet

Ellenőrizze, hogy a munkahelyi vagy a számítógép előtti üléspozíciója helyes-e. Fontos, hogy ügyeljen az ergonomikus munkakörnyezetre, a feje ne legyen előre helyezve, a monitor ne legyen túl messze, a háta legyen megtámasztva egy kényelmes, egyenes pozícióban amikor ül és dolgozik.

Rendszeresített gyógytornával elsajátíthatja a helyes testtartást és azokat a rövid, de annál hatékonyabb gyakorlatokat, amik végzésével megelőzheti az ülő életmód következtében megjelenő panaszokat. A rendelőinkben alkalmazott terápiák közül a nyaki fájdalmak kezelésére a nyaki gerinc körültekintő funkcionális vizsgálatát és kezelését ajánljuk.

Gyógytornászaink a részletes betegvizsgálat során felderítik a probléma okát (izom, ízületi merevség, porckorong degeneráció), majd ennek megfelelően személyre szabott kezelési tervet állítanak fel. A nyakizmok manuális lazítása, illetve a nyak passzív átmozgatása segít a mozgásterjedelem visszaállításában. A nyakizmok speciális tornagyakorlatai pedig megerősítik ezen gerincszakaszunkat és mechanikai stabilitást biztosítanak minden pozícióban.

A gyógytorna során olyan feladatokat is begyakorol a terapeutával, amelyeket utána otthonában is végezhet, így gyorsabban, hatékonyabban tud megszabadulni a fájdalomtól. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája, ezáltal lehet valóban hatékony eredményt elérni. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és már nem lesz akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

A kineziológiai tapasz alkalmazása a nyaki, vállövi területen igen gyakori. A hatóanyagmentes tapasz szakszerű alkalmazása és a felhelyezés módja határozza meg a terápiás hatást, mely legtöbbször fájdalom csillapító. Gyógytorna szolgáltatás keretében erre is lehetőség van.

Gyógytornászaink, fizioterapeutáink készséggel állnak rendelkezésre állapotfelmérés, rehabilitáció céljából, de sportolókat is szeretettel várunk, akik fájdalommal küzdenek vagy más, a sporthoz kapcsolódó segítségre van szükségük.

Szolgáltatásunkat budapesti és szentendrei rendelőnkben is igénybe veheti. Várjuk szeretettel rendelőinkben!

 

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.