Blog

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

2021.04.29.

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.

Szemünk felszínét könnyfilm borítja, amely nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, illetve védelmet ad az idegen anyagok, vagy kórokozók ellen. Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el, ezzel biztosítva a könnyfilm folytonosságát. Ha a könnyfilm nem tudja ellátni megfelelően a funkcióját, akkor szemszárazság alakulhat ki.

A szemszárazság hátterében sok kiváltó ok állhat. A legtöbb esetben a megfelelő szemüveges korrekció viselésének hiánya okozza a panaszokat. Ezen már csak tovább ront a döntően monitor előtti munkavégzés, a hosszú távú, folyamatos autóvezetés, a digitális eszközök (mobiltelefon, tablet, e-book olvasó) napi több órás használata, valamint a hormonális változások és hatások (pajzsmirigy problémák).

Az optikánkban nyújtott teljes körű látásvizsgálat során minden esetben már a vizsgálat elején ellenőrizzük a könnyfilm állapotát. Ezt követően meghatározzuk a páciens a távoli, közeli és munkatávolságra vonatkozó dioptriáját is. A megfelelő szemüveges korrekció(k) megadása minden esetben csökkenti a szemszárazság tüneteit. Amennyiben a vizsgálat eredménye alapján a páciensnek nincsen szüksége dioptriára, de szemszárazsággal küzd, olyankor dioptria nélküli, kékfényszűrő lencsével ellátott szemüveget tudunk ajánlani neki, mely csökkenti a digitális eszközök kijelzőjéből, valamint a tévé és monitor képernyőjéből érkező káros sugarak hatását.

A monitor előtti tartós munkavégzés, mind a hosszú távú vezetés során jellemző ránk, hogy nagyon koncentrálunk, és így elfelejtünk pislogni, ami csak tovább ront a szemszárazság tünetein. Ezért a szemüveges korrekció mellé kiegészítő kezelésként tartósítószer mentes műkönny napi 3-5-szöri rendszeres használatát javasoljuk, valamint a napi folyadékbevitel növelését.

A Happymed Optikában most minden szemüvegkeretre és lencsére 15 % kedvezményt adunk!

Várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkbe, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Nyitvatartási időpontjaink:

Látásvizsgálat:

Hétfő 9,00 - 12,30
Kedd 14,00 - 17,30

Optika:

Hétfő 8,00 - 13,30
Kedd 14,00 - 18,30
Péntek 14,00 - 16,00

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.