Blog

Várandósság 40 éves kor felett – milyen kockázatokkal járhat?

2021.04.23.

Egy egészséges, 40 év feletti nő, ha ebben az életkorban vállal gyermeket nincs nagyobb veszélyben, mint egy fiatalabb kismama, de lényegesen több odafigyelést igényel. Kiemelten fontos, hogy a szervezet megfelelő tápanyagokat kapjon, ezáltal jelentősen csökkenthető minden rizikó, és növelhető az esélye a teherbe esésnek.

A kockázatok az artériák és a méh elöregedésével – ami miatt a méhlepény és a magzat közötti anyagcsere kevésbé jó minőségű – és azokkal a rejtett bántalmakkal függenek össze, amelyekre néha a várandósság során derül fény. Ezek a magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség gyakoribb előfordulása, a spontán vetélés esélyének növekedése, a kromoszomális vagy fejlődési rendellenességek, az ikerterhesség, a koraszülés, illetve a szülés lefolyása körüli esetleges komplikációk.

Hogyan csökkenthetőek a kockázatok?

Fokozott figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra, vagyis a kiegyensúlyozott étkezésre és folyadékfogyasztásra. Érdemes sok gyümölcsöt, zöldséget és megfelelő mennyiségű fehérjét ennie a kismamának. Az étkezésen kívül a rendszeres testmozgás is jótékony hatású: a séta, az úszás, a kismama torna, és a pilates is ideális. Ha ezekre odafigyel a kismama, sokkal kisebb annak az esélye, hogy valami komplikáció lép fel a várandósság során. Emellett természetesen rendszeres nőgyógyászati ellenőrzésre is szükség van, aminek része az ultrahang és a laborvizsgálatok.

Az érett korban vállalt anyaságnak számtalan pozitív hozadéka is van: amellett, hogy megfiatalítja az anyukát, a baba egy határozottabb és kiegyensúlyozottabb szülőhöz érkezik, aki még jobban bele tud merülni a jelenbe és élvezni az anyaság adta örömöket.

Szentendrei rendelőnkben lehetőség van a kismama tornán kívül kismamák részére ultrahang vizsgálatra is, amelyet szülés-nőgyógyász szakorvosunk végez. A 18. héttől kezdődően pedig szonográfus szakasszisztensünk babamozit is végez, amelyet azoknak a kismamáknak ajánljuk, akik már voltak genetikai ultrahangos vizsgálaton és azért jönnek el hozzánk, mert családjukkal együtt szeretnék megnézni kisbabájukat.

Látogasson el honlapunkra a részletekért!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Babamozi - Kismama 2D/3D/4D ultrahang vizsgálata

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.