Blog

Vitaminok, táplálékkiegészítők – mikor és mennyit vegyünk be?

2022.02.15.

Ideális esetben táplálkozásunk képes fedezni a teljes vitamin, és ásványi anyag szükségletünket. Kivételt képez ez alól a D-vitamin, amelyet napfény segítségével állít elő szervezetünk. Előfordulhatnak azonban olyan élethelyzetek, állapotok, étkezési szokások, amelyek mellett a megfelelő bevitel nehézkessé válik, esetleg a szükségletünk nő meg annyira, hogy ételeink nem képesek biztosítani ezt a megnövekedett igényt.

Az elmúlt évtizedekben a zöldségek és gyümölcsök vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma a talaj tápanyagtartalmának csökkenésével jelentősen csökkent. Ráadásul számos esetben a zöldségeket és gyümölcsöket nem is talajban termesztik, hanem csak tápoldatban, ami nem tud olyan komplex lenni, mint az igazi táptalaj. Mivel ezek a tények is negatívan befolyásolják azt a problémát, hogy egyre kevésbé tudjuk az étkezésünkkel fedezni tápanyag szükségletünket, érdemes a mikro tápanyag hiányt pótolni kiegészítőkkel vagy különböző multivitamin készítményekkel. A táplálékkiegészítők használata esetén az is kiemelkedő jelentőségű, hogy amit beviszünk, az milyen mértékben hasznosul, szívódik fel és épül be a sejtjeinkbe. Minél inkább hasonlít a táplálékkiegészítő a természetes módhoz, annál több hasznosul belőle. A Flavon termékek szervezetre gyakorolt hatása kiemelt jelentőségű, mert egyrészt "lekvár" állaga természetesebb a kapszuláknál, másrészt a benne lévő tiszta zöldség és gyümölcs összetevők sokkal komplexebb formában, egyéb fontos anyagokat (pl: flavonoidok, karotinoidok, antocianinok, melatonin stb.) is tartalmazva, sőt azok egymást erősítő hatását is kihasználva vannak jelen a termékekben mindenféle hozzáadott tartósítószer, adalékanyag nélkül.

Mindig törekedjünk azonban a kúraszerű alkalmazásra, és ha lehetőségünk van rá, a hiányt előidéző tényezők megszüntetésére (pl.: túlzott stressz, egyoldalú táplálkozás). De nézzük meg, milyen esetekben fordulhat elő megnőtt szükséglet, és mikor kell kiemelten figyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlásra:

  • gyermekkorban: A-vitamin, D-vitamin, kálcium, vas, B-vitaminok bevitele kiemelkedő a megfelelő fejlődéshez, a csontok és izmok növekedéséhez.
  • tinédzserek esetében: ebben az időszakban is fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottság, a gyors növekedés miatt ebben az időben kiemelt szerepet kap a kálcium és a D-vitamin.
  • nőknek: fontos a vas és jód megfelelő mennyiségű bevitele a hormonális rendszer optimális működéséhez.
  • várandós kismamáknak vagy babát tervezőknek: léteznek kifejezetten erre az időszakra összeállított multivitamin készítmények, melyek segítségével a kismamák biztosíthatják többek között a megemelkedett vas, jód, kálcium, magnézium, A-, C-, és E-vitamin szükségletüket.
  • Idős korban: a megváltozott ízérzékelés, a tápanyagok csökkent felszívódása, a fogazat hiánya, a különböző gyógyszerek alkalmazása mind-mind hozzájárulnak az elégtelen bevitel, majd pedig a csökkent vitamin és ásványi anyag szint kialakulásához. Kifejezetten fontos a kálcium, D-, és B12-vitamin, valamint a folsav bevitelére, szükség esetén pedig pótlására figyelni idős szeretteink esetében.
  • vegetáriánus, vegán táplálkozás esetén: B12-, és D-vitamin, kálcium, vas és cink bevitele csökken a húsok, tej és tejtermékek, illetve a tojás étrendből való kiiktatása esetén, ezek pótlására érdemes ilyenkor nagyobb figyelmet fordítani, rendszeres vérvétellel pedig ellenőrizni ezen mikrotápanyagok szintjét szervezetünkben.

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy ezeket a vitaminok és ásványi anyagokat mikor és mivel visszük be:

  • a vitaminok egy részét fontos étkezés közben bevinni: Az A-, D, E- és K-vitaminok a zsírban oldódó vitaminjaink, ezért ezeket érdemes zsírtartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mivel ez javítja felszívódásukat és hasznosulásukat.
  • nem mindegy azonban milyen élelmiszerrel: Az élelmi rost a bélcsatornában képes megkötni az ott lévő mikrotápanyagokat, meggátolva ezzel felszívódásukat és hasznosulásukat (pl: teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, korpafélék, szárazhüvelyesek tartalmaznak nagyobb mennyiségben élelmi rostot). Vannak azonban szerencsés kombinációk, mikor az étel, ital segítheti a hasznosulást. A magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek (pl.: citrusfélék) segítik a vas felszívódását és beépülését.
  • és milyen mennyiségben: A mértékletesség ebben az esetben is fontos! A zsírban oldódó vitaminok képesek raktározódni a szervezetünkben, ezáltal túlfogyasztásuk is lehetséges, de a vízben oldódó C-vitamin, vagy a kálcium hosszútávú túlzott bevitele (sok más tényező mellett) hozzájárulhat bizonyos vesekövek kialakulásához.
  • honnan vásároltuk az étrend kiegészítőt: Az Európai Uniós irányelvvel összhangba lévő magyar jogszabály alapján az étrend kiegészítők bejelentés kötelesek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (a továbbiakban: OGYÉI) legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor. Kerülje a külföldi weboldalakon rendelhető, Magyarországon nem bejelentett termékek vásárlását, alkalmazását, mivel előfordulhat, hogy ezen termékek összetétele nem egyezik meg a csomagoláson/weboldalon feltüntetett adatokkal, ezáltal pedig bizonytalanná válik az egészségre gyakorolt hatásuk! Az OGYEI étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos szabályozásait, illetve a nyilvántartást itt találja.

+1 érdekesség - Késő ősztől kora tavaszig érdemes gondoskodni a D-vitamin pótlásáról: A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására a szervezetünkben található előanyagokból D-vitamin képződik. Napi 10-15 perc arcot és végtagokat érő nyári napfény hatására D-vitamin szintünk eléri az optimális szintet, azonban késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás D-vitamin képző hatása elenyésző, így ebben az időszakban kiegészítés javasolt. Egy felnőtt ember számára a napi bevitel 1500-2000 NE, maximum 4000 NE.

Dietetikai tanácsadásunkon segítséget kaphat az egészségét támogató étrend önálló megvalósításában, az életviteléhez leginkább illeszkedő módon. Célunk a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy biztonságban elindítsuk Önt a megfelelő, jólétét támogató táplálkozás útján.

Várjuk szeretettel dietetikai tanácsadásra budapesti és szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.