Reumatológia

...

Reumatológia

A reumatológia a mozgás szervrendszerének megbetegedéseivel, azok fájdalmaival, merevségével, mozgáskorlátozottságával konzervatívan, nem műtéti formában foglalkozik. Ide tartoznak a különböző autoimmun és anyagcsere eredetű gyulladásos kórképek, csontok, porcok, szalagok, inak izmok, ízületek, gerinc betegségei, mint pl. ízületi kopások, csontritkulás, köszvény, reumatoid artritis.

A problémakör valamely része a lakosság igen nagy arányát érintheti az élete során, bármely életkorban megjelenhetnek mozgásszervi panaszok az enyhe tünetektől a súlyos rokkantságig.

Mikor érdemes reumatológushoz fordulni?

 • Izom-, ín-, ízületi fájdalom (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka, sarok) - tenisz-, golfkönyök, meszes, befagyott váll, sarkantyú, talpi elváltozás, Achilles-ín fájdalom, alsó- felső végtagi izomfájdalom
 • Gyulladásra utaló fájdalom, nyomásérzékenység, duzzanat és bőrpír, ínhüvelygyulladás
 • Ízületek mozgatásakor jelentkező ropogás, ízületi kopások
 • Csonthártya irritáció, porc problémák
 • Több hete fennálló fájdalom, izületi merevség, mely korlátozza a mozgást
 • Gerinc- és hátfájdalom (terhességben is), ideggyök szindróma – pl. isiász
 • Izomhúzódás, sport- és egyéb sérülések, műtéti rehabilitáció
 • Köszvény, reumatoid artritis
 • Csontritkulás gyanúja esetén

Mi történik egy reumatológiai vizsgálat során?

A reumatológus kikérdezi a pácienst a korábbi mozgásszervi és egyéb betegségeiről, esetleges traumákról (balesetekről), családban megjelenő betegségekről, jelen panaszokról. Belgyógyászati, ideggyógyászati, és más belszervi betegségekre is rákérdez, valamint rögzíti a páciens által szedett gyógyszereket. Ezért fontos, hogy a páciens hozza magával a konzultációra korábbi egészségügyi dokumentációját (zárójelentések, ambuláns lapok). Felméri a mozgásszervet érintő szokásokat, terheléseket, munkahelyi, otthoni körülményeket, testtartást, életmódot, fizikai aktivitást. Ezt követően történik a fizikai vizsgálat, mely a gerinc, ízületek, izmok állapotát, mozgástartományát érinti, a fájdalmas területeket célzottan és kiemelten, álló és fekvő helyzetben is. Amennyiben szükséges, kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet (labor, röntgen, UH, CT, MR), melyek közül a labor és a mozgásszervi ultrahang vizsgálat rendelőnkben is elérhető. Az eredmények birtokában a szakorvos eldönti, hogy milyen kezelést alkalmaz. Ez a gyógyszeres kezelésen túl lehetnek különböző injekciós kezelések (kollagén, szteroid), illetve lehetőség van gyógytornára, manuálterápiára, gyógymasszázsra is.

Kollagén injekciós terápia

Kollagén tartalmú injekciót (MD orvosi kollagén) a szépészeti célok mellett a mozgásszervi elváltozások esetében is használnak. Rendelőnkben lehetőség van mozgásszervi kezelésként kollagén injekciós terápiára.

Az ízületet stabilizáló szövetek (izmok, inak, szalagok, ízületi tok) és a porc fő összetevője a kollagén – tömegüknek akár 80-90%-át ez a különlegesen erős, mégis rugalmas anyag adja. Az injekció formájában célzottan a fájdalmas területre, az ízület környezetébe juttatott kollagén segíti a károsodott, sérült szövetek megújulását, ezáltal a fájdalmat kiváltó okot szünteti meg.

Kollagén terápia különösen ajánlott sportsérülések esetén, krónikus mozgásszervi problémákra, különösen akkor, ha a klasszikus reuma ellenes gyógyszerek nem alkalmazhatóak, illetve időskori mozgásszervi megbetegedések fennállásakor.

Két ampulla együttes beadása történik egy kezelés során, az érintett terület több pontjára, a bőr alá, a mozgásszervi struktúrába, igen vékony és rövid tűvel. Mivel Lidocain nem kerül felszívásra, csak a speciális, kollagént és növényi kivonatokat, vitaminokat, antioxidánst tartalmazó ampullákat injekciózza be a reumatológus, ezért Lidocain érzékeny páciensek számára is elérhető a kezelés. Kollagén injekciót közvetlenül izületbe nem alkalmazunk rendelőnkben.

A reumatológus szakorvos amennyiben úgy ítéli meg, hogy a beavatkozás, a kollagén injekciós kezelés alkalmazása javíthat a páciens állapotán, a kezelést felajánlja. Írásos tájékoztató és beleegyező nyilatkozat elolvasása és aláírása után a kezelés az első konzultáció során elkezdhető. Mivel az injekciós úton beadott kollagén elősegíti a szervezet saját kollagén termelését, a kötőszöveti váz megerősödik, a mozgásszervi panaszok csökkennek. Egy alapkúra általában 3 alkalommal beadott kollagén injekciót jelent, heti egyszeri, rendszeres alkalmazással, minimum 3 hét szükséges a várható pozitív hatás kialakulásáig. Amennyiben a mozgásszervi javulás kialakult, a szakorvos döntése és az érintett terület függvényében 4., 5. 6. injekciós alkalom is lehetséges. Mivel nem minden szervezet reagál ugyanúgy a kollagén kezelésre – van, ahol nem indul meg javulás – az alapkúra után a készítményt nem érdemes tovább alkalmazni.

Az MD orvosi kollagén terápia hatásmechanizmusát tekintve nem egy hagyományos fájdalomcsillapító. Csökkenti az inak, izmok, szalagok feszülését, ennek következtében egyes esetekben már az első kezeléseket követően is megfigyelhető az éles fájdalom csökkenése. Emellett javul az adott terület vérátáramlása, oxigénellátása, és a célzottan bejuttatott kollagén segíti a szöveti regenerációt. A steril ampullák összetevőivel erősítheti a mozgásszervi rendszert, az ízületek körüli képleteket és azokat az ízületeket tartó inakat, illetve szalagokat amelyek egy sérülés során megnyúlhatnak, részlegesen szakadhatnak. Mivel a sérült szövetek helyreállítása hosszabb időt vehet igénybe, ezért javasolt legalább 4-6 injekcióból álló kúra alkalmazása.

Eddigi ismereteink szerint az általános injekciós mellékhatásokon túl (bőrpir, enyhe vérzés, illetve fertőzés, ami utóbbi, jelen esetben a tű mérete, és a bőrfelszínhez közli alkalmazás miatt rendkívül csekély kockázatú) mozgásszervi kollagén injekciós kúra csak fokozott elővigyázatossággal adható az alábbi esetekben: aktív bőr folyamatok (pl.: orbánc), terhesség, szoptatás és malignus (rosszindulatú) folyamatok esetén.

 

Reumatológiai rendelés csütörtökön délelőtt történik, kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján.

 

Felhívjuk kedves pácienseink figyelmét, hogy az EESZT-be csak az érvényes magyar TAJ számmal rendelkező páciensek leletei (képek nem!) küldhetők fel, és így felhőbe receptet írni is csak nekik lehet.

 

 

Szolgáltatásaink árai

 • Alap szakorvosi vizsgálat ⋅ 30 000 Ft

 • Kontrollvizsgálat ⋅ 25 000 Ft
  (2 hónapon belül)

 • Kollagén injekciós terápia ⋅ 25 000 Ft
  alkalmanként (az injekció árát is tartalmazza)

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.