Blog

Hatékony megoldást keres porckopásra?

2022.09.05.

Porckopás esetén a csontfelszíneket borító porc elvékonyodik, feltöredezik, megnő a csontvégek közötti súrlódás és a mozgás fájdalmassá válik. A probléma egyre gyakoribb a fiatalabb korosztályban is és a felnőtt lakosság 15-20 %-át érinti.  

Leggyakrabban a nagy teherviselő ízületeknél, csípő és térdízületnél jelentkezik először a probléma, mivel ezek vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve. Tipikus tünet, ha hosszabb ülést, fekvést követően nehéz, esetleg fájdalmas az elindulás. Később az ízület tartós terhelése is fájdalmat vált ki, majd ez a fájdalom állandósul. A másik fő tünet az ízületek alakjának deformitása. Később jelentkezhet instabilitás, az ízület „lötyögése”, amely a stabilizáló izmok gyengülésének következménye.

Sportolás során is gyakran keletkeznek a túlerőltetést, vagy hirtelen mozdulatokat követően szalagsérülések, ín vagy izomhúzódások, szakadások, porc sérülések. Az ebből eredő fájdalom olyan folyamatokat indíthat be, melyek önmagukban is gátolják a sérülés helyreállítását: a reflexes izomösszehúzódás miatt romlik a sérült szövet vér-, és oxigénellátása, melyek nélkülözhetetlenek a regenerációhoz. A hosszabb, tartós túlterhelés következtében pedig a porckopás jóval hamarabb következhet be, akár már fiatal korban.

A fájdalmat gyakran fokozhatja az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy a szalagok lazasága. Sokan kerülik a gyógyszerek használatát azok mellékhatásai miatt, másoknak a fennálló egyéb betegségek miatt orvosa nem ajánlhat bizonyos gyógyszereket.

Az orvosi kollagén terápia ilyen esetekben is megoldás lehet, hiszen természetes anyagokat tartalmaz: a kollagén természetes módon nagy mennyiségben megtalálható a szervezetben, az inakban, izmokban, ízületekben, nem befolyásolja hátrányosan a véralvadást, vércukorszintet, vagy a májműködést. A célzottan az érintett ízület körüli lágyrészbe juttatott kollagén segíti a mielőbbi gyógyulást, stimulálja a saját kollagént termelő kötőszöveti sejteket, így támogatja a regenerációs folyamatokat, illetve a szövődmény vagy kockázat lehetőségét is minimalizálja. A kezelés a hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben nem csak a fájdalmat csökkenti, hanem az ízületet alkotó képletek támogatásával a panaszok okát szünteti meg.

További előnyei:

  • Jól tolerálható, biztonságos kezelés,
  • alkalmazható vérhígítót szedő betegek és cukorbetegek esetén is,
  • minimális beavatkozással jár (vékony, kis méretű tűvel beadott felületes injekció),
  • élsportolóknál,
  • időskori, illetve
  • régóta fennálló problémákra is alkalmazható

Hogyan kerülhető el a porckopás?

A megelőzés egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás, mert ez javíthat leginkább a porc anyagcseréjén. Mozgáskor az ízületi folyadékból tápanyagok kerülnek be a porcállományba, elősegítve a porcfelszín terhelhetőségét. Azonban amilyen hasznos lehet az egészséges sport és testmozgás, olyan káros is lehet a túlterhelés! A sportorvosok azt javasolják, hogy az edzések előtt sose maradjon el az alapos bemelegítés, az edzést követően pedig a nyújtás. Ajánlatos a terhelést fokozatosan növelni, és két terhelés között megfelelő időt hagyni a pihenésre, a regenerálódásra. Fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű (2-3 liternyi) folyadékot fogyasszunk naponta.

A másik fontos része a megelőzésnek a tudatos étkezés, amely alapvetően a zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára épülő táplálkozás. Az állati fehérjék korlátozása javítja az ízületek állapotát, a kurkuma és halolaj, valamint porcpótló anyagok rendszerese szedése pedig lassíthatják a folyamatot.

Jelentkezzen reumatológiai szakrendelésünkre, ahol mozgásszervi panaszaival szakemberünk készséggel áll rendelkezésére!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Reumatológia

A reumatológia a mozgás szervrendszerének megbetegedéseivel, azok fájdalmaival, merevségével, mozgáskorlátozottságával konzervatívan, nem műtéti formában foglalkozik. Ide tartoznak a különböző autoimmun és anyagcsere eredetű gyulladásos kórképek, csontok, porcok, szalagok, inak izmok, ízületek, gerinc betegségei, mint pl. ízületi kopások, csontritkulás, köszvény, reumatoid artritis.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.