Blog

Miért fontos idős korban is a rendszeres szűrő és ellenőrző vizsgálat? - 2. rész

2022.06.10.

Előző blog bejegyzésünkben a szív- és keringési betegségek, illetve az ízületi gyulladás, csontritkulás és krónikus mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos szűrő és ellenőrző vizsgálatokról írtunk. Most lássuk, melyek azok a további, idős korban gyakoribb problémák, amelyek rendszeres vizsgálatokkal időben kezelhetők, karbantarthatók!

Pajzsmirigy megbetegedés

Az idős emberek pajzsmirigye másként működik, az életkor előrehaladtával az alul- vagy túlműködés klasszikus tünetei megváltoznak, és ezért néha összekeverhetik más, életkorral összefüggő betegségekkel. Ezért fontos a pontos diagnosztikai vizsgálat. A pajzsmirigyhormonok nemcsak a szervek számára fontosak, hanem jelentős hatással vannak az emberek pszichés állapotára és érzelmi egyensúlyára is.

A pajzsmirigy vizsgálatára legtöbbször indokolatlan fáradtág, hosszú időn át fennálló idegesség, hirtelen kezdődő hajhullás, erős szívdobogás érzés, rövid idő alatt nagyobb súlyvesztés vagy gyarapodás, nyaki diszkomfort érzés esetén kerül sor.

A nyaki lágyrészek vizsgálatához elsősorban a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, a nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálata tartozik. Mindezek elsődleges vizsgáló módszere az ultrahang, melynek során megítélhető a szervek nagysága, szerkezete, erezettsége, de a göbös elváltozások, gyulladások és ciszták is láthatóak.

A látás és a hallás csökkenése

A fokozódó halláskárosodás az idős kor jellemző tünete. A társasági életben csak az vehet felhőtlenül részt, aki jól hall. Aki minden érzékszervével szeretné élvezni a nyugdíjas éveit, annak érdemes rendszeresen ellenőriztetni a szemét és a fülét. A jó látást segítő eszközök a mentális erőnlétet is támogatják és akár a demencia kockázatát is csökkentik. Rendszeres szemorvosi vizsgálatokkal korán felismerhetők és könnyen kezelhetők az olyan elterjedt betegségek, mint a szürkehályog és a zöldhályog.

Oltások idős korban

Az immunrendszer működése az életkorral csökken, ezért különösen fontos a védőoltással történő megelőzés. Sok idős ember alábecsüli a védőoltások fontosságát. Idős korban a betegségek lefolyása súlyosabb és több szövődményes lehet. Az orvosok az influenza és a pneumococcusok (többek között tüdőgyulladást okozó baktériumok) elleni védelem fenntartását javasolják rendszeres védőoltással. Ugyanilyen fontosak a tetanusz, diftéria és pertussis elleni emlékeztető oltások is.

Mit érdemes tennünk az ellenőrző vizsgálatokon kívül?

Sok pozitív oka van, hogy akár idős korban is elkezdjen sportolni, még akkor is, ha krónikus beteg, vagy már régóta nem sportolt. Fontos azonban, hogy mielőtt nekikezd a folyamatba, kérdezze meg orvosát, mely sportok lehetnek alkalmasak az Ön számára. Mozgáskorlátozottság, ízületi és izom merevség esetén előbb érdemes reumatológus segítségét kérni. Mozgásszervi panaszok esetén, vagy a rendszeres mozgás tervezéséhez hozzájárulhat a gyógytornász, gyógymasszőr és személyi edző is, akik személyre szabottan alkalmaznak kezeléseket, használnak különböző mozgásformákat. A legkézenfekvőbb, és minden korosztálynak javasolt: a napi szinten végzett, tempós gyaloglás, vagy kocogás. Minél tempósabban mozgunk, annál inkább fokozzuk a véráramlást, növeljük az izomerőt és tápanyagokat juttatunk a szükséges testrészekhez.

Összességében elmondható, hogy az öregedés, még ha növeli is számos betegség kialakulásának kockázatát, önmagában nem betegség, hanem az élet természetes velejárója. Nem szükséges következménye a testi leépülés és a szellemi aktivitás háttérbe szorulása. Rajtunk is múlik, hogy hogyan éljük meg ezt az állapotot. Egészséges életmóddal, rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal, az orvosi utasítások betartásával mi is sokat tehetünk a harmonikus időskor fenntartásáért.

Várjuk szeretettel ultrahangos szűrővizsgálatainkra és általános panaszok esetén belgyógyászat - gerontológiai szakrendelőnkbe, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - (kardiológiai szemlélettel)

belgyógyászat a legszerteágazóbb orvosi szakterület, mely egészében vizsgálja a testet, a szervezet egészét érintő betegségekkel foglalkozik (pl. szív- és érrendszer, légző-, vérképző-, emésztőszervek, máj, belső elválasztású mirigyek stb.), így ma már számos különálló területté vált, melyeket azonban együttesen, egységében is kell látni. 

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.