Gyógytorna

...

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

​​​​

 

 

SPORT IRÁNYÚ REHABILITÁCIÓ, PREVENCIÓ

A gyógytorna szerepe a sportban elkerülhetetlen, nemcsak a sérülések elkerülése és megelőzése miatt, hanem a teljesítőképesség növeléséhez is szükségesek azok az alaptényezők, mint például a megfelelő ízületi mozgástartomány. Rehabilitáció alatt nem csak lokálisan sérült szövetet kell helyreállítani, hanem a kiváltó okot kell korrigálni. Versenyzők mellett amatőr sportolók is fordulhatnak hozzánk állapotfelmérés, rehabilitáció, erőnlét és állóképesség fejlesztése céljából, de hobbi sportolókat is szeretettel várunk, akik fájdalommal küzdenek vagy más, a sporthoz kapcsolódó segítségre van szükségük. A sport vonal mellett gerincsérvvel és egyéb mozgásszervi problémával is foglalkozunk.

Betegprofilok:

bármilyen sportsérülés, kiemelten: izom szakadások, térd és boka szalagsérülések, tendinopathiák, lumbalis gerinc fájdalom, traumás váll- és alsóvégtag sérülések, core stabilizáció, tartás korrekció, sport prevenció, növekedésből adódó alsóvégatgi sport kórképek (pl. Schlatter Osgood), kinesio tape, fascia kezelés.

 

FUNKCIONÁLIS EDZÉS
A funkcionális edzés a sima edzéstől nagy részben eltér. Az átlag konditermi edzések alkalmával leginkább izoláltan dolgoztatjuk az izmainkat vagy az adott ízületet mozgató izomcsoportot, míg a funkcionális edzés során a teljes test mozgatása a cél. Nagyon gyakran találkozunk olyan videókkal az interneten, hogy rengeteg instabil felszínnel és különböző eszközökkel nehezítve végeznek gyakorlatokat funkcionális edzés néven, ám ez messze áll a valóságtól. 

Mint a neve is tartalmazza, a cél az, hogy a végtag vagy adott esetben az egész testünk a számunkra leginkább szükséges funkcióban (pl: kézilabdában a dobás, vagy a labdarúgásban a rúgás) legyen egyszerre mobilis, stabil és képes legyen a lehető legnagyobb erőkifejtésre. A jó funkcionális edzés tartalmaz tehát mobilizáló, stabilizáló és erőfejlesztő gyakorlatokat egyaránt.

A funkcionális edzés nagyrészt olyan mozdulatsorokat tartalmaz, amit akár a hétköznapi életben is elvégzünk. A gyakorlatok sokrétűek és összetettek így számos variációkkal és kombinációkkal találkozhatunk. Mivel az adott mozdulatokat nem egy egy izomcsoport, hanem a több izomcsoport által létrehozott funkcionális egység hoz létre, ezért elmondható, hogy ez az edzésforma kifejezetten hatásos tud mind a sportolók, mind bizonyos panasszal érkező vendégeink számára is. 

 

SZEGMENTÁLIS STABILIZÁCIÓS TRÉNING 
Nyaki gerinc szakaszon

Napjainkban az ülő életmód, és a hosszan tartó statikus testhelyzetek, a stressz, kedvezőtlenül befolyásolhatják a vállöv és a nyaki gerincszakaszunk helyzetét és működését. A helytelen használat miatt egyes izmok túlterhelődnek, más izomcsoportok alulműködnek. Ebből következik, hogy ezen testtájak panaszt okozhatnak, ami nyak-, váll-, karba sugárzó fájdalom, mozgás beszűkülés, rossz testtartás formájában mutatkozhat meg. Ez a módszer kifejezetten a nyaki gerinc körültekintő funkcionális vizsgálatára és az esetleges nyaki panaszok kezelésére használatos.

A részletes betegvizsgálat során felderítjük a probléma okát (izom, ízületi merevség, porckorong degeneráció). Ezután ennek megfelelően személyre szabott kezelési tervet állítunk fel.

A nyakizmok manuális lazítása, illetve a nyak passzív átmozgatása segít a mozgásterjedelem visszaállításában. A nyakizmok speciális tornagyakorlatai pedig megerősítik ezen gerincszakaszunkat és mechanikai stabilitást biztosítanak minden pozícióban.

SZEGMENTÁLIS STABILIZÁCIÓS TRÉNING
Ágyéki gerinc szakaszon
A derékfájdalom napjainkban gyakori probléma, amelynek kialakulásához nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód és az ülőmunka és a stressz.

Törzsizmainkat, hasizmainkat, derék körüli izmainkat gyakran nem használjuk megfelelően, ezáltal sérülékennyé és problémássá válhat ezen gerincszakaszunk. Kialakulhat fájdalom, mozgás beszűkülés, izommerevség, ami kezelés nélkül hosszan tartó problémát okozhat.

Az ágyéki gerincszakasz stabilizációs trénig egy passzív és aktív technikákat tartalmazó módszer, ami felderíti probléma okát és személyre szabottan nyújt kezelési lehetőséget.

Passzív manuális fogásokkal szükség szerint segítünk visszanyerni az adott szegmens mozgástartományát, speciális izomerősítő gyakorlatokkal pedig megerősítjük a törzs, a has, és az ágyéki gerincünket stabilizáló mély izomcsoportokat. Ezáltal enyhíjük a panaszt, visszaállítjuk a dinamikus stabilitást.

 

MCKENZIE TERÁPIA
A McKenzie terápia a világ egyik legismertebb gerinc vizsgálati- és kezelési módszere, ami egyénre szabottan gyors eredményt, fájdalom és gyógyszermentes kezelést biztosít a betegek számára. A terápia gerincsérv (Discus Hernia), porckorongon lévő kitüremkedések (Protrusio), derék, hát, nyak fájdalom, végtagba sugárzó panaszok (pl. zsibbadás, bizsergés, nyilalló fájdalom) kezelésére, gyógyítására alkalmas mozgás program. Eredményeképpen akár a gerinc műtéti kezelése is megelőzhető, csökkenti vagy megszűnteti a kitüremkedést, sérvet, megszűnnek a kisugárzó panaszok. A kezelés mindig egyénre szabottan történik egy alapos kivizsgálást követően, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy panaszai megszűnjenek. Az egyszerű mozgássort megtanulása után a beteg önállóan, otthonában is képes végezni.

 

KINESIO TAPE RAGASZTÁSA
A mozgásszerveket érintő problémák kezelésében jól használható kiegészítő eszköz, mely terápia során a leggyorsabb felépülést, fájdalomcsillapítást tekinti elsődleges feladatnak. A rándulások, duzzanatok, sport közben elszenvedett sérülések kezelésére alkalmas megfelelő pozícióban felhelyezett gyógyszermentes kinezio tapasszal. Hatására javul a vérkeringés, nyirokkeringés, csökkent a fájdalom, stabilizálja az ízületeket, izmokat, bizonyos mértékben átveszi a szövet (izom, ín, ideg) funkcióját, ezzel enyhítve a fájdalmat. Ennek megfelelően alkalmazható izom fájdalmak esetén, mozgásterjedelem megnövelésére, nyirokkeringés támogatásásra (oedema, haematoma), idegi tünetek, kisugárzó fájdalom enyhítésére, ízület stabilizálására. A kinezio tape (tapasz) egy rugalmas pamut anyag, melyet sinus hullámú ragasztó segítségével tudunk a bőrre helyezni, szellőzik a bőr, ezáltal egyáltalán nem, vagy ritkán okoz bőr irritációt, a mozgást támogatja, azt semmilyen negatív irányban nem gátolja.

A kinesio tape várandósság idején több problémára is megoldást jelenthet: nem engedi túlnyúlni a bőrt, jelentősen csökkenti a hasfal elvékonyodásának, berepedésének esélyeit, megelőzhetőek vele a nyak-, hát-, deréktáji és lábfájdalmak, a sérv vagy a hasi izomszétválás. Az ödémák, a duzzadt, vizesedő végtagok feszülése is csökkenthető általa. Továbbá a rugalmas szalagok - amelyeket a has haránt és hosszanti irányában lehet ragasztani - mérséklik a feszülést, megemelik a bőrt, ezáltal nagyobb térfogatot biztosítva a vér- és nyirokkeringésnek, illetve csillapítva a pangást. A tape szalagok lazítják, tehermentesítik az izmokat is, ezért erős és fájdalomcsillapító hatásuk is van.

A kismama tape ragasztást gyógymasszőrünk végzi. A várandósság harmadig hónapja után lehet a tape-et derékra és hasra tenni, előtte nem, mert akkor a beágyazódás támogatása az elsődleges.
Szülést követően is érdemes ehhez a módszerhez fordulni, mert hathatós segítséget nyújt a kismamának a regenerációban: striák, gerincpanaszok esetén, illetve a has alakjának és esztétikai állapotának mihamarabbi visszanyerésében is. A tape akár öt-hét napig is a bőrön maradhat, nem akadályozza a mindennapi tevékenységeket, zuhanyozni, sőt, még úszni is lehet vele.

 

SCHROTH 3D TERÁPIA
A Schroth terápia az egyik legismertebb háromdimenziós gerinc korrekciós terápia a scoliosis (gerincferdülés) kezelésében. Lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a három dimenziós, úgynevezett “forgató” légzéssel a csigolyák csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. Különböző aszimmetrikus helyzetekben dolgozunk, mellyel a törzs izomzat különböző szakaszának működését váltjuk ki. Mivel nincs két egyforma görbület, így a torna minden esetben személyre szabottan történik a terapeuta irányításával, javításával.

A terápia célja a deformitások csökkentése, a gerinc fiziológiás állapotának visszaállítása, helyes testkép kialakítása és rögzítése, mellkas mobilizálása, cardiopulmonalis (szív-tüdő) teljesítőképesség fokozása, fájdalom megszüntetése. Így a kezelés javasolható scoliosis (gerincferdülés), Scheuermann-kór, gerincműtét előtti felkészítés, műtét utáni rehabilitáció esetén.

 

TÖRZS (CORE) STABILIZÁLÓ TRÉNING
A tréning középpontjában a törzs mélyizmai (más néven: Core izmok) állnak. Az edzést különböző intenzitással és nehézségi elemekkel lehet színezni, mely mindig egyéntől függ.

A tréningeket akkor szabad és célszerű végezni, amikor már a gerincünk vagy egyéb panaszos testrészünk korrigálva van különböző terápiákkal. A korrekciók, kezelések után viszont kifejezetten szükségesek a Core-izomzatunknak, vagy adott végtagot érintő izmoknak az erősítése, a megfelelő helyzetükben.

Az edzések strukturálisan felépítve zajlanak, melynek során a fokozatosságot és az individualitást szem előtt tartva fokozatosan nehezítünk. Instabil eszközök használatával és saját testsúllyal végzendő feladatokkal fejlesztjük a hozzánk betérő páciensek koordinációját, egyensúlyát, erőnlétét és nyújthatósági képességeiket. A tornák során a mobilitásra is hasonlóan nagy hangsúlyt fektetünk, mivel úgy véljük, hogy egy izomnak nem csak teherbírónak kell lennie, hanem a funkciójához elengedhetetlen annak nyújthatósága és rugalmassága egyaránt.

 

TRIGGER - TENDERPONT TERÁPIA
Trigger pontnak nevezzük azokat az izmokban kialakuló csomókat, izom feszüléseket, melyek gyakran okozhatnak kisugárzó fájdalmakat, az adott ponttól távolabbi területen is.

Tender pontnak nevezzük azon pontokat, amelyek csak lokálisan fejtik ki hatásukat az izomban. A látens trigger pontok azok, amik már jelen vannak az izomban, viszont semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak, de könnyen aktiválhatók. Az aktív trigger pontok pedig olyan pontok, melyek kisugárzó tüneteket okoznak.

A kialakulásuk oka lehet akut / krónikus túlterhelés, sérülés, trauma, stressz, gerincet érintő problémák (porckorong sérv, gerincferdülés), helytelen testtartás, ízületi kopás és gyulladás, sport, hypermobilitás (túlmozgathatóság) - ízületi lazaság, inaktív életmód - mozgásszegény élet. Az izmok feszülése következtében a trigger pontok hatására az izomszövet vérellátása lassul, a szövet anyagcseréje romlik, a salakanyagok felgyülemlenek, és a lokális fájdalomból kialakulhat a kisugárzó tüneteket okozó fájdalom. A kezelés alkalmazható derék tájékot, fejet, állkapcsot, fogat, fület érintő kisugárzó tünetek esetén, nehezen meghatározható hátterű fájdalmak esetén, izom fájdalmakkor, letapadásokkor.

Szolgáltatásaink árai

 • Komplex kezelés ⋅ 15 000 Ft
  A problémáknak megfelelően a felsorolt különálló kezelések személyre szabott ötvözése: Ortopédiai és reumatológiai problémák kezelése, Műtéti előkészítő gyógytorna, Baleset és műtét utáni rehabilitáció, Sport irányú rehabilitáció, prevenció, Funkcionális edzés, Triggerpont terápia, Flossing terápia, McKenzie terápia, Core stabilizálás (törzs stabilizálás), Nyaki gerinc szegmentális stabilizációs tréning, Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki szakaszon, SMR henger terápia, Kinesio tape kezelés,

 • Komplex kezelés ⋅ 72 000 Ft
  (5 alkalmas bérlet)

 • Komplex kezelés ⋅ 142 000 Ft
  (10 alkalmas bérlet)

 • Gyógytorna - SafeLaser kezeléssel ⋅ 18 000 Ft
  (bármely kezeléssel kombinálva)

 • Kinesio tape ragasztása ⋅ 8 000 Ft / testtájék
  (vizsgálat - felhelyezés, fél órás kezeléssel)

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.